Proces civil intentat în SUA împotriva unui fost premier israelian pentru atacarea navei Mavi Marmara

Ehud Barak a fost dat în judecată în SUA pentru moartea unui cetăţean american de origine turcă, ce a fost ucis de comandourile israeliene. Incidentul din 2010 a tensionat relaţiile dintre Israel şi Turcia.
Ehud Barak
Ehud Barak (Nicholas Kamm / AFP / Getty Images)

Politicianului israelian i s-au înmânat documentele pentru proces în timp ce se afla în vizită în zona Los Angeles pentru a ţine un discurs, a declarat un avocat pentru familia lui Furkan Dogan, care avea 19 ani în momentul morţii.

Dogan a fost împuşcat de 5 ori şi se află printre cele 9 persoane ucise de comandourile israeliene după ce acestea au luat cu asalt nava Mavi Marmara. Ambarcaţiunea făcea parte dintr-o flotilă care transporta aproximativ 700 de activişti şi care a încercat să sfideze blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza şi să livreze ajutoare umanitare.

Ehud Barak era ministru al apărării în momentul raidului.

“Documentele au fost înmânate unuia dintre bodyguarzii săi, care ulterior le-a înmânat lui Barak în faţa martorilor”, a declarat Dan Stormer unul dintre avocaţii părţii reclamante, conform Reuters. El a adăugat că pagubele materiale care ar putea fi acordate ar putea ajunge la zeci de milioane de dolari.

Un raport ONU asupra incidentului sângeros din 31 mai 2010 susţine că raidul israelian, efectuat ilegal în apele internaţionale, a fost atât “excesiv cât şi nerezonabil”, dar a învinuit de asemenea şi Turcia pentru organizarea unei flotile care a periclitat vieţile a sute de activişti.

Emmanuel Nahshon, purtător de cuvânt pentru ministerul israelian de externe, a susţinut într-o declaraţie că acest proces “nu este decât o altă încercare de a abuza de uneltele legale legitime cu scopul politic de a ataca Israelul”.

Procesul civil a fost intentat la tribunalul federal american din Los Angeles de unii dintre aceiaşi avocaţi pentru drepturile omului care au încercat să forţeze Tribunalul Penal Internaţional din Haga să deschidă o investigaţie penală asupra incidentului.

Incidentul a afectat puternic legăturile cândva apropiate dintre Turcia şi Israel. Dar, deoarece acţiunea este un proces civil, Barak nu va avea de înfruntat perspectiva răspunderii penale sau a unei eventuale arestări.

Nu este pentru prima dată când conflictul israeliano-palestinian ajunge în sălile de judecată din SUA. La începutul acestei veri, s-a ajuns la o înţelegere între o bancă iordaniană şi victimele unor sinucigaşi cu bombă sprijiniţi de grupul militant palestinian Hamas, punându-se astfel capăt unui proces de durată în New York.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe