Turcia concentrează trupe la graniţa cu Siria pentru o invazie mai amplă şi "iminentă"

Vehicul blindat aparţinând armatei turce, în Siria (Getty Images)
Redacţia
19.12.2024

Armata Naţională Siriană (SNA), susţinută de Turcia, a anunţat pe 17 decembrie începutul unei operaţiuni împotriva Forţelor Democratice Siriene (SDF), conduse de kurzi, în oraşul Kobani (Ayn al-Arab) din nordul Siriei, relatează The Cradle.

Anunţul a venit pe fondul mobilizării trupelor turce la graniţa cu Siria, pregătindu-se pentru o posibilă invazie împreună cu aliaţii săi din SNA.

Potrivit corespondentului Al Mayadeen, "Turcia doreşte un cordon de securitate de 30 de kilometri lăţime la graniţa cu Siria", subliniind că "este aproape de atingerea acestui obiectiv."

Armata turcă a construit un zid de beton între Kobani şi graniţa cu Turcia, în timp ce avioane de luptă turce pot fi văzute survolând oraşul.

Presa americană a relatat, de asemenea, că Turcia îşi consolidează forţele de-a lungul frontierei în vederea pregătirii unei posibile invazii. Wall Street Journal (WSJ) a raportat că, potrivit unui oficial american, „o operaţiune transfrontalieră turcă ar putea fi iminentă”.

WSJ adaugă că luptători din Armata Naţională Siriană (SNA), alături de comandanţi şi artilerie turcă, sunt concentraţi în număr mare în apropierea oraşului Kobani, o localitate cu majoritate kurdă din nordul Siriei, situată la graniţa cu Turcia.

Acumularea de forţe turce în zona de frontieră a început acum două săptămâni, pe fondul evenimentelor din Siria, unde militanţi ai grupării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), desemnată de ONU organizaţie teroristă, au răsturnat guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi au ocupat capitala, Damasc.

Forţele kurde, sub unităţile YPG (Unităţile de Apărare ale Poporului), au preluat controlul asupra zonelor cu majoritate kurdă începând cu 2012, în contextul izbucnirii războiului civil din 2011. Turcia a urmărit în mod constant să împiedice formarea unei regiuni kurde continue pe teritoriul Siriei de la graniţa sa sudică, întinzându-se de la Afrin în nord-vest până la Kobani în centru şi Hasaka în nord-est.

De-a lungul timpului, Turcia a sprijinit iniţial ISIS, apoi şi-a desfăşurat propriile trupe în nordul Siriei în repetate rânduri pentru a preveni stabilirea unei regiuni kurde.

Parteneriatul militar al SUA cu YPG a dus la formarea Forţelor Democratice Siriene (SDF) în 2015. SUA şi SDF au ocupat teritorii dincolo de zonele tradiţionale kurde, incluzând regiuni sunite arabe cu câmpuri petroliere şi zone agricole producătoare de grâu. După încheierea războiului în 2019, SUA a continuat să menţină Siria divizată prin sancţiuni şi a împiedicat reconstrucţia.

Oficialul kurd Ilham Ahmed a cerut preşedintelui ales Donald Trump să intervină pentru a preveni o nouă invazie turcă. Într-o scrisoare către Trump, Ahmed a avertizat că obiectivul Turciei este să „stabilească controlul de facto asupra teritoriului [kurd] înainte ca [Donald Trump] să preia mandatul, forţând [SUA] să colaboreze cu ei ca stăpâni ai acestui teritoriu.” Ahmed a subliniat că „dacă Turcia continuă cu invazia sa, consecinţele vor fi catastrofale.”

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Turciei din Washington nu a răspuns imediat solicitărilor WSJ pentru comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor