Franţa afirmă că Rusia încearcă să manipuleze influencerii din Europa aşa cum a făcut în Moldova şi România

Logo al companiei TikTok pe un banner (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
19.12.2024

Franţa a acuzat miercuri Rusia că încearcă să manipuleze influenceri francezi şi din alte medii sociale europene folosind tactici de interferenţă digitală variate şi în evoluţie rapidă, relatează The Kyiv Post.

Îngrijorarea cu privire la presupusa răspândire a dezinformării de către Rusia a crescut de la campania electorală din SUA din 2016, în urma căreia Donald Trump a câştigat pentru prima dată Casa Albă, şi s-a intensificat după invazia Rusiei din 2022 în Ucraina.

„Avem dovezi care confirmă că Rusia încearcă, de asemenea, să manipuleze influenceri în ţările europene, inclusiv în Franţa”, a declarat ministrul de Externe Jean-Noel Barrot în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului francez.

Cotidianul Le Monde a relatat anterior că mii de influenceri, inclusiv din Franţa, au fost abordaţi de persoane apropiate de Kremlin pentru a răspândi propaganda pro-rusă.

Barrot a declarat că Franţa este vizată de „mai multe tipuri” de interferenţe digitale străine.

„Metodele de operare utilizate sunt variate şi evoluează frecvent”, a spus el, amintind de recentele alegeri din Moldova şi România care, potrivit lui, au ilustrat «utilizarea masivă a influencerilor pe reţelele sociale», în special pe X, pentru a perturba votul.

Preşedinta proeuropeană Maia Sandu a câştigat alegerile din noiembrie din Moldova în faţa unui rival pro-Moscova.

Dar în România, candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu a câştigat în mod neaşteptat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Curtea Constituţională a României a anulat ulterior procesul electoral, considerând că acesta a fost marcat de „multiple nereguli”.

UE a declarat marţi că a deschis o investigaţie oficială privind TikTok, în urma acuzaţiilor potrivit cărora platforma a fost utilizată de Rusia pentru a influenţa rezultatul alegerilor din România.

Le Monde a citat o sursă din cadrul serviciilor de informaţii franceze care a declarat că peste 2.000 de producători europeni de conţinut au fost contactaţi de Moscova.

„Aproximativ 20 dintre aceştia, inclusiv nouă francezi, ar fi acceptat înţelegerea”, afirmă publicaţia franceză.

„Investigaţiile sunt în curs şi facem apel atât la creatorii de conţinut cât şi la abonaţii lor, să fie extrem de vigilenţi cu privire la aceste ameninţări”, a declarat Barrot.

„Şi în acest domeniu, trebuie să fim hotărâţi, să ne păstrăm calmul. Trebuie să înţelegem ameninţarea. Să prezentăm un front unit şi să alegem instrumentele potrivite pentru a răspunde la aceasta”, a adăugat el, precizând că Franţa şi-a consolidat instrumentele „pentru a detecta şi caracteriza interferenţele digitale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor