Finlanda, semnal de alarmă privind forţe de pace în Ucraina: "450.000 de soldaţi în teren? Discuţia a luat-o razna"

Alexander Stubb (Getty Images)
Redacţia
19.12.2024

Finlanda, unul dintre cei doi membri mai noi ai NATO, îndeamnă la prudenţă în timp ce unii lideri europeni iau în considerare un sfârşit negociat al războiului din Ucraina, care ar implica trimiterea de forţe occidentale de menţinere a păcii - o idee de care viitoarea administraţie Trump se pare că este interesată, relatează Zero Hedge.

Potrivit publicaţiei finlandeze Yle, preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a emis un avertisment marţi, înainte de un summit privind cooperarea în domeniul apărării la Tallinn, afirmând că „nu ar trebui să ne grăbim” cu privire la problema unei viitoare misiuni de menţinere a păcii.

Principală sa critică s-a concentrat pe numărul uriaş de trupe europene pe care le-ar necesita o astfel de misiune.

„Operaţiunea nu poate fi lansată pe o bază şubredă”, a continuat Stubb, explicând că o forţă de menţinere a păcii adecvată ar trebui să aibă cel puţin 150.000 de soldaţi pe teren.

„Prin rotaţie, aceasta înseamnă de trei ori mai mult, sau 450.000 de pacificatori pe an. Deci, poate că această discuţie a ieşit de pe şine, ca să spun aşa”, a subliniat el.

Stubb a sugerat ca, în locul forţelor de menţinere a păcii, Kievul ar trebui să aibă garanţii de securitate, iar acesta ar trebui să fie motorul central al discuţiei privind viitoarele negocieri de pace.

În ultimele câteva luni, principalele ţări NATO au reluat ideea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina. Fie că este vorba de „menţinerea păcii” sau nu, Kremlinul ar vedea acest lucru ca pe o escaladare masivă şi a ameninţat cu războiul împotriva Occidentului.

Putin a spus clar că Rusia nu va tolera forţele regulate ale NATO chiar la graniţa sa.

În timp ce administraţia Biden s-a străduit să încerce să consolideze influenţa Kievului pe câmpul de luptă înainte de preluarea mandatului de către administraţia Trump, aceasta a dat recent undă verde atacurilor cu rachete cu rază lungă de acţiune care folosesc sisteme ATACMS asupra Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor