Tudorel Toader stabileşte noi standarde pentru celule: Interfon, duş cu unghi reglabil, chiuvetă cu aspect satinat

Odată cu introducerea recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei a modificat şi standardele pentru condiţiile de detenţie. Nerespectarea acestora le-ar putea aduce puşcăriaşilor eliberarea cu multe zile mai devreme.
(Captură Foto)

Aproape concomitent cu intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu prin care deţinuţilor li se scad 6 zile din pedeapsă pentru fiecare 30 executate în condiţii neconforme, un ordin de ministru emis de Tudorel Toader a schimbat condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie. Orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor, relatează digi24.ro.

Printre dotările care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime. Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Câteva dintre condiţiile pe care vor trebui să le îndeplinească celulele pentru a fi considerate conforme:

- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.

- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.

- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.

- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.

- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile”.

- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.

- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.

Articolul integral poate fi citit aici