Tudorel Toader stabileşte noi standarde pentru celule: Interfon, duş cu unghi reglabil, chiuvetă cu aspect satinat

Odată cu introducerea recursului compensatoriu, ministrul Justiţiei a modificat şi standardele pentru condiţiile de detenţie. Nerespectarea acestora le-ar putea aduce puşcăriaşilor eliberarea cu multe zile mai devreme.
Loredana Diacu
27.10.2017

alte articole

(Captură Foto)
Loredana Diacu
27.10.2017

Aproape concomitent cu intrarea în vigoare a legii recursului compensatoriu prin care deţinuţilor li se scad 6 zile din pedeapsă pentru fiecare 30 executate în condiţii neconforme, un ordin de ministru emis de Tudorel Toader a schimbat condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească spaţiile de detenţie. Orice abatere de la acestea s-ar putea traduce într-o reducere a pedepselor, relatează digi24.ro.

Printre dotările care nu pot lipsi din celule apar acum interfonul şi regulatoarele de temperatură şi presiune a apei de la duş, iar camerele trebuie să aibă minimum 2,5 metri înălţime. Ordinul nr. 2.772/C a fost emis de ministrul Tudorel Toader pe 17 octombrie şi a fost publicat în Monitorul Oficial pe 18 octombrie.

Câteva dintre condiţiile pe care vor trebui să le îndeplinească celulele pentru a fi considerate conforme:

- camerele de deţinere să aibă, în funcţie de regimul de executare şi de amenajare, între una şi patru prize de alimentare cu energie electrică.

- fiecare cameră să aibă, pe lângă priza TV şi terminalul radio, un sistem de comunicare de tip interfon.

- camerele de deţinere nou construite sau modernizate să aibă „cel puţin 2,5 metri între podea şi tavan”.

- saloanele de cazare din penitenciarele-spital nou construite sau modernizate să aibă o capacitate maximă de şase paturi, o suprafaţă de cel puţin 7 metri pătraţi/deţinut şi un cubaj de 20 metri cubi/pat.

- fiecare penitenciar să amenajeze „cel puţin o cameră de protecţie destinată cazării individuale a persoanelor vulnerabile”.

- iluminatul de veghe să nu perturbe somnul deţinuţilor.

- în regim de maximă siguranţă, deţinutul să stea singur în cameră, iar aceasta să fie dotată cu: registru de căldură, fereastră cu gratii, masă (amplasată la baza ferestrei), scaun (metalic, fără spătar), pat (de 90/200 cm), nişă depozitare, cuier, suport TV, priză alimentare energie electrică, priză semnal TV, sistem de comunicare de tip interfon, terminal sistem radioficare, duş (cu posibilitate de reglare a unghiului de cădere, regulator de temperatură şi cantitate a apei şi cu regulator de timp) şi cadă de duş, perdea, chiuvetă (cu aspect satinat, unul sau două robinete şi regulator de timp hidromecanic/electronic încorporat) şi vas WC-monobloc, poliţă pentru chiuvetă (uşor de curăţat, rezistentă la foc şi depuneri), oglindă, spaţiu tehnic, uşă metalică cu grilaj şi vizetă cu geam de protecţie.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor