Săftoiu: Parlamentul n-a fost interesat de situaţia penitenciarelor până când numărul politicienilor certaţi cu legea nu a crescut
alte articole
Parlamentul are pe masă de cel puţin zece ani diverse rapoarte privind situaţia gravă din penitenciare, dar nu a fost interesat de subiect decât atunci când numărul politicienilor care au avut probleme cu legea a crescut, a remarcat, într-un interviu acordat RFI, deputatul PNL Adriana Săftoiu.
"Nu e suficient doar să faci o graţiere. Da, putem face o graţiere acum, dar sunt ONG-uri care se ocupă în mod foarte serios de drepturile omului, de modul în care sunt respectate drepturile omului în penitenciare şi care pledează, militează pentru reducerea pedepselor, pentru această posibilitate ca deţinutul să muncească şi să aibă o calificare. Peste 90% dintre cei care ies, dacă vor să se angajeze, au nevoie de un cazier judiciar. Foarte puţini sunt tentaţi să angajeze o persoană cu cazier judiciar. Legea graţierii nu este cea mai bună soluţie şi în nici un caz nu este o soluţie pe termen lung", a declarat Adriana Săftoiu.
Deputatul PNL a atras atenţia că subiectul condiţiilor din penitenciare era cunoscut de Parlament încă din 2005, însă nimeni nu s-a grăbit să facă ceva în acest sens.
"Parlamentul are pe masă şi le-am văzut şi eu de cel puţin zece ani, chiar din 2005, rapoarte făcute de Comisia pentru drepturile omului, deci din 2005, eu am văzut cel puţin trei rapoarte, ultimul era din 2014, plus rapoartele Avocatului Poporului, care semnalau situaţia gravă din penitenciare, din perspectiva respectării drepturilor omului şi a solicitărilor CEDO. Deci Parlamentul nu poate să spună că n-a cunoscut, Parlamentul n-a fost interesat până în momentul în care numărul politicienilor care au intrat în arest preventiv, care au stat în arest la domiciliu, care au primit condamnări, până când numărul acestor politicieni n-a crescut, nici n-au fost interesaţi de ce se întâmplă acolo", a precizat Adriana Săftoiu.