Pus la zid pentru eliberarea deţinuţilor, Tudorel Toader arată cu degetul spre alţii

Luat la "bastoane" în spaţiul public şi somat să-şi dea demisia, după ce s-a arătat uimit de numărul mare de deţinuţi - în jur de 4.000 - care vor ieşi din închisoare în urma aplicării legii executării pedepselor, ministrul Tudorel Toader revine cu o serie de "precizări" în apărarea sa.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
22.10.2017

Într-o postare pe pagina sa de socializare, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat o serie de "simple precizări privind recursul compensatoriu", în contextul scandalului declanşat de eliberarea câtorva mii de deţinuţi, printre care criminali, violatori, pedofili sau corupţi.

Tudorel Toader a explicat că, la data de 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei condus de Raluca Prună a înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

Pe 29 noiembrie 2016, plenul CSM a avizat favorabil proiectul de lege, cu observaţii.

"La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiţionate. În opinia Plenului, compensaţia pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiţii de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spaţiul necorespunzător", a arătat ministrul Justiţiei.

Ulterior proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, pe 31 ianuarie 2017, dată anterioară învestirii lui Tudorel Toader în demnitatea de ministru al Justiţiei.

"Forma iniţială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiţionate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deţinut", a precizat ministrul, adăugând că criticile de neconstituţionalitate au fost respinse de Curtea Constituţională.

"Studiul de impact se face în procedura de legiferare şi nu în faza de aplicare a legii!", a conchis Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a uitat să menţioneze că, odată ajunsă în Parlament, legea promovată de Raluca Prună a fost substanţial "cosmetizată" de deputaţii PSD, ALDE şi UDMR din Comisia Juridică, astfel că, pe 19 octombrie când a intrat în vigoare, prevedea că la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii necorespunzătoare deţinuţii vor beneficia de şase zile considerate executate. Mai mult, s-a ajuns ca pentru o simplă pată de mucegai în celulă, deţinutul să beneficieze de această prevedere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor