Iohannis: Regimul comunist a fost instaurat prin crimă şi teroare de o armată străină de ocupaţie

"Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale" - Klaus Iohannis
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut, luni, un discurs cu ocazia inaugurării monumentului "Aripi", un simbol consacrat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă (1945-1989).

"Ne-am adunat astăzi aici pentru a inaugura un simbol consacrat memoriei luptătorilor din rezistenţa anticomunistă. Înainte de toate, daţi-mi voie să exprim gratitudinea mea pentru cei care au trudit pentru ca acest monument să existe. Această creaţie nu ar fi fost posibilă fără implicarea şi susţinerea instituţiilor publice, a guvernelor României de-a lungul timpului, a Primăriei Bucureştiului şi fără existenţa unui consens general, dar mai ales a unor oameni dedicaţi. Îl felicit în mod deosebit pe Preşedintele Emil Constantinescu pentru această iniţiativă şi pentru eforturile pe care le-a depus în slujba acestui proiect.

În cei 45 de ani de dictatură comunistă, nouă, românilor, ni s-a spus decenii întregi o poveste mincinoasă despre istoria naţiunii noastre. Ni s-a spus că nu a existat rezistenţă şi că românii au dorit şi au susţinut regimul comunist. Astăzi, ştim fără urmă de îndoială că regimul comunist a fost instaurat prin crimă şi teroare, prin forţa armelor, de o armată străină de ocupaţie, potrivnică voinţei naţiunii.

Împotriva comunismului s-au ridicat însă sute de mii de oameni, cunoscuţi astăzi sau nu, care şi-au riscat viaţa şi libertatea pentru ca democraţia şi demnitatea poporului român să nu fie înfrânte. Lor le este dedicat monumentul "Aripi". În calitate de Preşedinte al României, îmi exprim profunda recunoştinţă pentru sacrificiul şi curajul luptătorilor din rezistenţa anticomunistă, a militanţilor partidelor democratice anihilate de comunişti, a oponenţilor şi disidenţilor. Sunteţi eroii pe care România îi va onora mereu!

Nimeni şi nimic nu va putea reda vreodată destinele ruinate de abuzurile dictaturii comuniste. Cu toate acestea, monumentul "Aripi" este o victorie simbolică. Ce ironie a sorţii mai mare şi ce izbândă mai puternică decât faptul că monumentul dedicat rezistenţei anticomuniste este ridicat pe locul unde, până acum 27 de ani, străjuia statuia lui Lenin, unul dintre cei mai malefici oameni ai istoriei, doctrinarul bolşevismului?", a declarat Iohannis.

Cuvintele Elisabetei Rizea - "Până mor, eu tot aşa lupt!"

Privind spre monumenul "Aripi", preşedintele susţine că îşi aduce aminte de cuvintele unei femei simbol al rezistenţei anticomuniste, Elisabeta Rizea.

"Arestată şi torturată de Securitate, ea nu a cedat. "Până mor, eu tot aşa lupt!" spunea ea, dar, în definitiv, această hotărâre i-a caracterizat pe toţi cei care au sacrificat totul, fără speranţă de răsplată. Au făcut-o în numele idealurilor democratice, jertfa lor plasându-i în panteonul celor care, de-a lungul istoriei României, au dat dovadă de curaj luptând în războaie, încrezători în viitorul ţării şi al generaţiilor următoare. În cinstea lor este construit acest monument, un simbol copleşitor al demnităţii şi al suferinţei.

Majoritatea celor care au luptat împotriva comunismului au încetat din viaţă. Avem aici, în faţa noastră, câteva sute de supravieţuitori ai închisorilor comuniste. Ei sunt printre ultimii martori direcţi ai tragediei naţiunii noastre din acel timp. Amintirea acestor martiri şi eroi prinde aripi doar prin rostirea adevărului despre rezistenţa lor, prin onorarea periodică a memoriei lor şi prin acţiunea justiţiei de a li se face dreptate."

Regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa în numele unei utopii criminale

"Cred cu tărie că educarea tinerilor în legătură cu ideologia, istoria şi moştenirea comunismului constituie un pilon esenţial pentru societatea prezentului. Vreau să reafirm, cu acest prilej, sprijinul meu pentru crearea, cât mai curând în România, a unui Muzeu Naţional al Comunismului. Generaţiile de astăzi au nevoie de educaţie în spiritul adevărului. Tinerii trebuie să ştie că regimul comunist a banalizat moartea şi suferinţa, a îngrădit sistematic drepturile şi libertăţile cetăţeneşti şi a comis nenumărate abuzuri în numele unei utopii criminale. Nu putem să permitem repetarea, indiferent de formă, a unor astfel de derapaje tragice.

Trecutul trebuie să constituie astfel un semnal de alarmă pentru tinerii de astăzi, iar acţiunea justiţiei este fundamentală în acest sens. Sunt îngrijorat de blocarea investigaţiilor în privinţa crimelor comunismului, după câţiva ani de progrese. Continuarea investigaţiilor trebuie să fie o prioritate pentru instituţia abilitată de lege şi solicit factorilor de decizie să ia măsuri pentru deblocarea situaţiei. De asemenea, crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite. În ultimul timp, au apărut semnale că există persoane care pun la îndoială ori banalizează sacrificiul şi tragedia victimelor regimului comunist.

Avem nevoie, prin urmare, de o legislaţie care să interzică orice formă de negare a crimelor comunismului. O astfel de lege trebuie să sancţioneze şi tendinţele de articulare a cultului persoanelor care se fac vinovate de promovarea abuzurilor pe criterii politice în vremea comunismului. Numai aşa arătăm că am înţeles drama trecutului totalitar şi că apărăm principiile după care se ghidează statul de drept.

Cei mai mulţi dintre cei care au luptat împotriva regimului comunist nu au apucat să trăiască euforia momentului 1989 şi nici satisfacţia la inaugurarea monumentului care le este consacrat. Aripile lor s-au frânt sub greutatea Cortinei de Fier, în spatele căreia au fost prinşi după cel de-al doilea Război Mondial.

Dar ştim prea bine că ei au crezut cu tărie în prăbuşirea regimului comunist şi în revenirea la o societate bazată pe valorile democratice. Pentru sacrificiul lor, le suntem profund recunoscători şi îndatoraţi. În final, ţin să vă mulţumesc dumneavoastră, foştilor deţinuţi politic şi rudelor celor dispăruţi, pentru prezenţa la acest eveniment. Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnică în inimile noastre!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne