Legea anticomunistă - o creaţie a "Vânătorului de securişti". Replică la controversata Lege antilegionară

După modelul controversatei "Legi antilegionare", Marius Oprea - fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului din România supranumit "Vânătorul de securişti" - a conceput şi el o lege anticomunistă.
Marius Oprea la sediul ICR (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
05.03.2016

În România nu putem vorbi, în momentul de faţă, de condamnarea comunismului căci nenumăratele atrocităţi comise în comunism au fost urmate de o singură condamnare, cea a lui Alexandru Vişinescu, torţionarul de la Râmnicu Sărat. Nemulţumit că justiţia a rămas în mare parte oarbă atât în ceea ce-i priveşte pe exponenţii acestui regim criminal, cât şi pe victimele sale, iar Parlamentul nu dă semne să facă ceva în acest sens, istoricul Marius Oprea propune o aşa-numită "Lege anticomunistă".

"În vreme ce crimele fascismului şi ale legionarilor au fost sancţionate prin Legea 217/2015, ca şi defuncţii lor autori fizici şi morali, la iniţiativa lui Alexandru Florian, preşedintele Institutului Holocaustului "Elie Wiesel", comunismul, în schimb, stă bine mersi, de parcă ar fi doar un vis din care nu ne trezim încă, şi nu o realitate istorică în care s-au săvârşit crime şi orori la fel de mari precum cele fasciste.

Fac parte dintre cei care cred, şi nu mi-e teamă să ascund asta, că holocaustul şi crimele comunismului sunt feţele aceleiaşi monede – crima împotriva umanităţii – şi că, legislativ şi juridic, trebuie tratate la fel. (...) Într-un fel sau altul, condamnarea comunismului trebuie să devină un fapt şi nu să rămână doar un joc politic şi de imagine. De aici, şi necesitatea unei legi în acest sens", a explicat Marius Oprea.

"Vânătorul de securişti" susţine că, de la apariţia Legii antilegionare, s-a tot gândit "ce e de făcut şi cu comunismul, că tot suntem un popor autodeclarat anticomunist".

"Aşa că m-am gîndit şi eu la o lege anticomunistă care să prevadă nu doar interzicerea simbolurilor şi a cultului personalităţilor din dictatura comunistă, înfiinţarea partidelor sau a organizaţiilor comuniste extremiste (care în viitor ar putea deveni o realitate, avînd în vedere, pe de o parte lipsa unei cunoaşteri largi a crimelor comunismului şi pe de alta proximitatea ofensivă a Rusiei) dar, mai ales, obligarea măcar, la plata unor sume compensatorii de către cei care au condus regimul comunist, de către nomenclaturişti şi vîrfurile Securităţii", a continuat Marius Oprea.

La începutul acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege prin care celor condamnaţi definitiv pentru crime împotriva umanităţii în timpul regimului comunist li se taie cu 50 pînă la 75% din pensie, pe lângă pedeapsa penală. Istoricul susţine că, din păcate, n-a băgat nimeni de seamă că o lege are de astă dată ca subiect un singur om - pe torţionarul Alexandru Vişinescu.

"Ce ne facem cu mulţimea de activişti şi securişti care se bucură de pensii de şapte ori mai mari decît cele ale victimelor - deţinuţii politici? Aşa că, am propus legiferarea reducerii cu acelaşi cuantum a pensiilor acestora, (să tot fi rămas vreo 10.000) şi redistribuirea diferenţei către foştii deţinuţi politici, din ce în ce mai puţini şi stingîndu-se zilnic, unul cîte unul, într-o bătrîneţe săracă" a mai precizat Marius Oprea.

Ce prevede "Legea anticomunistă"

Intitulată "Legea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist extremist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România, precum şi reducerea unor drepturi materiale ale acestora", iniţiativa fostului şef IICCMER aşteaptă să fie asumată de Parlamentul României.

"Este un demers care sper să aibă finalitate: va merge în Parlamentul României fie susţinut de o sută de mii de semnături, ca iniţiativă cetăţenească, fie înaintat de către Guvern, la iniţiativa IICCMER", a precizat Oprea.

Pe cine vizează legea? Pe exponenţii comunismului, foştii ofiţeri de Securitate şi colaboratorii lor, stabiliţi ca atare prin sentinţe definitive sau prin neatacarea deciziilor Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS), cât şi victimele comunismului – foştii deţinuţi politici, pentru că are şi o latură reparatorie - "astfel încât între pensiile securiştilor şi cele ale victimelor lor să nu mai fie, ca acum, un imoral şi de-a dreptul criminal raport de şapte la unu".

Potrivit proiectului de lege, constituirea unei organizaţii cu caracter comunist se pedepseşte cu închisoare de la trei la 15 ani, cu aceeaşi pedeapsă fiind sancţionată şi pentru aderarea la o astfel de organizaţie sau sprijinirea ei sub orice formă.

Prin organizaţie cu caracter comunist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau ideologiei comuniste extremiste, bazate pe ura de clasă şi recurgerea la insurecţie şi acte de violenţă pentru răsturnarea ordinii constituţionale, a instituţiilor democratice ale statului de drept, a pluralismului politic, precum şi superioritatea unor clase şi categorii sociale şi inferioritatea altora.

În această categorie pot fi incluse organizaţiile cu sau fără personalitate juridică, partidele şi mişcările politice, asociaţiile, fundaţiile şi societăţile.

Mai mult, confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri comuniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor comuniste.

Prin simboluri comuniste se înţeleg: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele

"Fapta persoanei de a promova în public cultul persoanelor vinovate de instaurarea şi funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România, precum şi fapta de a promova în public ideologia, concepţiile sau doctrinele în sensul art.1 lit. a) se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi", mai prevede iniţiativa lui Marius Oprea.

În acelaşi timp, "negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public a caracterului ilegitim şi criminal al regimului comunist, a crimelor şi abuzurilor săvârşite în numele şi pe parcursul regimului comunist în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă". Săvârşirea acestor fapte prin intermediul unui sistem informatic constituie de asemnea infracţiune şi se pedepseşte chiar mai dur, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Marius Oprea mai vrea ca dispoziţiile Legii 10/2016 art. 2-4 privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945 să se aplice şi asupra pesoanelor responsabile de funcţionarea regimului comunist şi a aparatului său represiv în România.

Este vorba de foştii membri plini şi supleanţi ai Comitetului Central al Partidului Comunist Român, deputaţii Marii Adunări Naţionale, foştii prim secretari judeţeni ai PCR, comandanţii Inspectoratelor judeţene de Securitate şi persoanele care, prin sentinţă definitivă sau necontestarea în instanţă a deciziilor Colegiului Consiliului de Studeiere a Arhivelor Securităţii, au fost stabilite ca lucrători sau colaboratori ai Securităţii, aflaţi ca atare în evidenţele sistemului de pensii de stat.

"Restrângerea unor drepturi celor care au fost stabiliţi în baza legii drept lucrători sau colaboratori ai aparatului represiv comunist este un act de echitate socială şi de reparaţie morală", a explicat Oprea.

Pentru a citi expunerea de motive şi textul integral al "Legii anticomuniste" intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor