Compensaţie pentru deţinuţi - 3 zile libere la 30 executate în condiţii precare

Deţinuţii care au parte de condiţii necorespunzătoare în spatele gratiilor vor primi trei zile de libertate pentru fiecare 30 de zile executate, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei. Cum explică acest demers Raluca Prună?
Andrei Pricopie
07.11.2016

alte articole

Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
07.11.2016

Trebuie să recunoaştem că România are condiţii precare în penitenciare, astfel că a fost creat un tip de compensare de care poate beneficia persoana deţinută în acest context, şi anume la fiecare 30 de zile petrecute în spatele gratiilor, primeşti trei zile libere, a declarat luni, la sediul CSM, ministrul Justiţiei, Raluca Prună.

"Eu am explicat că, cel puţin din 2012, de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o decizie cvasi pilot în cauza Iacob-Stanciu, România este în situaţia în care trebuia să adopte nişte măsuri. Avem exemplele unor alte state, parte la convenţie, care sunt şi state membre, Italia, Ungaria, Bulgaria, care au adoptat măsuri de recurs compensatoriu bănesc, însă numai după pronunţarea de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului a unei decizii pilot.

Noi suntem înainte de decizia pilot şi trebuie să recunoaştem că avem condiţii precare în penitenciare şi am creat acest cadru, un tip de recurs care nu e bănesc, dar poate fi evaluat în bani, în fond, la fiecare 30 de zile primeşti trei zile câştig. E un tip de compensare pe care persoana deţinută în condiţii precare o poate primi", a declarat Raluca Prună, citată de Mediafax.

În opinia ministrului Justiţiei, societatea trebuie să înţeleagă că toţi cei care trec printr-un penitenciar şi îşi execută o pedeapsă sunt persoane care au greşit, dar scopul fundamental al pedepsei este îndreptarea şi reîntoarcerea în societate.

"Sper ca în acest an în care am tot vorbit despre condiţii precare şi despre sistemul penitenciar din România, sper ca societatea să devină mai tolerantă şi să înţeleagă că aceştia sunt semenii noştri şi statul român are faţă de ei o obligaţie. Plus de asta, statul român mai are obligaţia, care este cuprinsă într-o strategie care premerge mandatului meu, de reintegrare socială a acestor persoane. Sper ca societatea să îi primească bine şi fără prejudecăţi pe aceşti oameni", a subliniat Raluca Prună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor