Fost director ANP: Guvernul nu face nimic pentru a remedia problema penitenciarelor
alte articole
În timp ce reprezentanţii coaliţiei la putere se întrec, care mai de care în declaraţii despre cât de gravă e situaţia în penitenciare şi cum statul trebuie să facă ceva în acest sens, Sorin Dumitraşcu, fost director al ANP, în prezent expert în penitenciare în programe europene, arată că Guvernul nu a făcut mai nimic pentru îmbunatăţirea condiţiilor din închisori, ba chiar dimpotrivă.
Într-un interviu acordat hotnews, expertul arată că Guvernul Grindeanu a redus cu aproximativ 30 de milioane de Euro bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în 2017, iar un memorandum semnat de guvern în 2016 prin care se alocau 740,23 de milioane de Euro pentru modernizarea penitenciarelor nu este aplicat.
Cât despre graţierile pe care par să şi le dorească cu atâta ardoare politicienii (atât cei la putere cât, mai nou, şi Traian Băsescu), Dumitraşcu arată că Italia, ţară care a luat măsuri de clemenţă pentru deţinuţi, a cunoscut o triplare a numărului infracţiunilor imediat după această decizie.
Întrebat ce a făcut Guvernul Grindeanu de la instalare pentru a ameliora situaţia din închisori, Dumitraşcu a răspuns:
Concret, nimic pozitiv. În pofida faptului că supra-aglomerarea şi condiţiile dificile din penitenciare au fost şi sunt folosite ca argumente în promovarea unor proiecte de amnistie şi graţiere, Guvernul nu face nimic pentru a remedia această situaţie. În 2017 bugetul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) a fost redus cu aproximativ 30 de milioane de Euro, sumă care - potrivit estimărilor ANP - ar fi fost suficientă pentru modernizarea a aproximativ 11.000 de locuri de cazare pentru deţinuţi.
Mai mult, Memorandumul semnat de către Guvernul României în aprilie 2016 prin care se alocau 740,23 de milioane de Euro pentru modernizarea penitenciarelor până în 2023 nu este aplicat, deşi implementarea acestuia ar fi constituit premisele evitării unei hotărâri pilot din partea CEDO. Actualul Guvern a anunţat, e drept, modernizarea a 2 - 4 penitenciare şi a unui număr de locuri de detenţie. Însă, concret, nu s-a întâmplat nimic pozitiv, ci dimpotrivă. N-a început nicio lucrare de anvergură de reparaţii capitale", a susţinut Dumitraşcu.
La întrebarea cine va fi vinovat în cazul în care CEDO va pronunţa o decizie pilot împotriva României din cauza condiţiilor din penitenciare, răspunsul lui Dumitraşcu a fost:
"Vinovaţi sunt miniştrii justiţiei, care - indiferent de culoarea politică - au ignorat de-a lungul timpului situaţia precară a penitenciarelor sub pretextul lipsei de resurse şi al existenţei unor alte priorităţi. În 2012 CEDO - pronunţându-se în cauza Stanciu contra României - a avertizat deja că această stare de fapt nu mai poate să continue şi că va urma o hotărâre pilot. Putem deci considera că ocupanţii fotoliului de ministru al Justiţiei de după momentul 2012 se fac în mod direct responsabili în cazul în care va fi pronunţată decizia."
Articolul integral poate fi citit aici