Trump retrage SUA din OMS. Agenţia ONU începe să dea din casă

Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)
A.P.
03.06.2020

La câteva zile după ce Donald Trump anunţa că va scoate SUA din OMS, Associated Press publică rapoarte cu înregistrări ale convorbirilor unor înalţi oficiali ai OMS care încearcă să exonereze agenţia ONU de vina de a fi ţinut partea regimului comunist, la începutul focarului de virus Wuhan.

Atunci când comunitatea internaţională a fost lovită de criza cauzată de pandemia virusului Wuhan, numeroşi analişti au început să îşi pună întrebări despre comportamentul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care, în primele săptămâni ale focarului, repeta recomandările regimului comunist de la Beijing, minimizând pericolul, negând posibilitatea transmiterii de la om la om şi chiar recomandând ţărilor să nu închidă fluxurile de călători din China, în pofida pericolelor evidente generate de virus.

Rapoarte ale Associated Press şi ale altor publicaţii occidentale au expus modul în care regimul de la Beijing a blocat transmiterea de informaţii critice despre virus (inclusiv dovezi de răspândire de la om la om) timp de câteva zile, perioadă în care China a depus eforturi pentru a achiziţiona consumabile - măşti, costume şi alte materiale medicale importante - de pe pieţele internaţionale.

Marţi, AP a publicat un nou raport despre discuţiile care au avut loc între înalt oficialii OMS care se întrebau ce trebuie să facă cu privire la blocajul manifestat de China, temându-se de o reeditare a scenariului SARS (în care China a ascuns gravitatea focarului ce s-a întins în America de Nord şi Europa, cauzând victime).

Înregistrarea dezvăluie că Beijingul nu a cooperat imediat cu OMS, aşa cum a afirmat anterior OMS, ci în schimb a tras de timp, aducând la exasperare oficiali de vârf ai agenţiei ONU.

Raportul arată nu numai că Partidul Comunist Chinez a suprimat în mod deliberat informaţiile critice despre focarul din Wuhan (identităţi şi alte date referitoare la pacienţi), dar Beijing-ul a blocat inclusiv transmiterea unei secvenţe a genomului virusului aproximativ o săptămână după ce cercetătorii au terminat cartografierea acestuia, printre alte încălcări.

Când China a promis în sfârşit distribuirea informaţiilor către OMS, se pare că au făcut-o doar pentru că o echipă de cercetători chinezi a transmis informaţiile unui terţ.

Pe parcursul lunii ianuarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lăudat public China pentru ceea ce a numit un răspuns rapid la focarul de virus Wuhan. Agenţia a mers până acolo încât a mulţumit în mod repetat guvernului chinez că a transmis „imediat” harta genetică a virusului şi a afirmat că munca şi angajamentul regimului pentru transparenţă au fost „foarte impresionante şi dincolo de cuvinte”.

Dar în culise, povestea era diferită, China a întârziat semnificativ transmiterea de date, lucru care a generat frustrare considerabilă în rândul oficialilor OMS întrucât nu se puteau obţine informaţiile necesare pentru a combate răspândirea virusului mortal, a informat The Associated Press.

În ciuda plângerilor, China a refuzat să publice harta genetică sau genomul virusului, timp de mai bine de o săptămână după ce trei laboratoare diferite din China decodificaseră complet informaţia. Potrivit unor zeci de interviuri şi documente interne, de vină au fost controale stricte asupra informaţiilor din cadrul sistemului de sănătate publică al Chinei.

Laboratoarele regimului chinez au eliberat genomul doar după ce un alt laborator l-a publicat trecând peste interdicţia autorităţilor - pe un site web de virologie - pe 11 ianuarie. Chiar şi atunci, China a blocat încă cel puţin două săptămâni furnizarea de date către OMS - informaţii detaliate despre pacienţi şi cazuri, potrivit înregistrărilor din reuniunile interne organizate de agenţia de sănătate a ONU până în ianuarie.

Toate aceste blocaje aveau loc într-un moment în care, probabil, focarul ar fi putut fi încetinit.

De fapt, laudele pe care OMS le-a adus Chinei în primele zile ale izbucnirii focarului au făcut parte din strategia de a obţine mai multe informaţii de la regimul chinez, conform AP. În cadrul transcrierilor apelului făcut de OMS, personalul american al OMS (sursa probabilă a acestor scurgeri) s-au plâns că Beijingul le oferea informaţii „cu 15 minute înainte ca acestea să apară la televiziunea centrală chineză”.

Aparent, oficialii OMS lăudau China în public, deoarece doreau să poată avea acces la mai multe informaţii, sugerează înregistrările obţinute de AP.

În privat, aceştia s-au plâns în şedinţele ce au avut loc începând cu 6 ianuarie că Beijing-ul nu transmitea suficiente date pentru a evalua cât de mult s-a răspândit virusul printre oameni sau ce riscuri prezintă pentru restul lumii, costând timp preţios.

"Vom avea informaţii foarte puţine", susţinea epidemiologul american Maria Van Kerkhove, acum la conducerea tehnică a OMS pentru COVID-19, într-o întâlnire internă. "În mod clar, nu este suficient pentru a face o planificare adecvată."

"Suntem în prezent în stadiul în care informaţiile ne sunt oferite cu 15 minute înainte de a apărea pe CCTV", a declarat oficialul cu rangul cel mai înalt la OMS din China, Dr. Gauden Galea, referindu-se la televiziunea centrală a Chinei, într-o altă întâlnire a OMS.

Raportul AP survine într-un moment în care agenţia de sănătate a ONU se află sub presiune din partea SUA şi a acceptat o anchetă independentă privind modul în care a fost gestionată pandemia la nivel global.

Preşedintele american Donald Trump a criticat OMS în ultimele săptămâni pentru presupusă colaborare cu China cu scopul de a ascunde amploarea crizei produse de virusul Wuhan.

Vineri, Donald Trump a rupt legătura cu organizaţia, tăind 450 de milioane USD pe care SUA îi acordă în fiecare an OMS.

Deşi dreptul internaţional obligă ţările să raporteze la OMS informaţii care ar putea avea un impact asupra sănătăţii publice, agenţia ONU nu are competenţe de aplicare a acestora şi nu poate investiga în mod independent epidemiile din interiorul ţărilor. În schimb, OMS trebuie să se bazeze pe cooperarea statelor membre.

Angajaţii OMS au dezbătut modul în care să facă presiuni asupra Chinei pentru a obţine secvenţe ale genomului virusului şi date detaliate despre pacienţi fără să supere autorităţile chineze, fiind îngrijoraţi de pierderea accesului şi de generarea de eventuale probleme pentru oameni de ştiinţă chinezi.

În conformitate cu dreptul internaţional (în special Regulamentul Sanitar Internaţional), OMS şi ţările semnatare - printre care şi China - trebuie să transmită rapid informaţii şi alerte ţărilor membre în cazul unei crize aflate în evoluţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor