Trump retrage SUA din OMS: "trebuie să avem răspunsuri"

Donald Trump
Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că SUA îşi „încheie” relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), după ce a acuzat agenţia Naţiunilor Unite de atitudine părtinitoare în favoarea Chinei.

După luni de zile în care a acuzat China că nu a reuşit să oprească răspândirea virusului Wuhan, şi OMS pentru că a transmis propaganda regimului comunist chinez, Trump a anunţat vineri că Statele Unite va rupe legăturile cu OMS.

„Deoarece nu au reuşit să facă reformele solicitate, foarte necesare, astăzi vom încheia relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona aceste fonduri către alte nevoi mondiale stringente de sănătate publică globală”, a declarat Trump la o conferinţă de presă din faţa Casei Albe.

SUA este cel mai mare finanţator pentru OMS, furnizând agenţiei ONU între 212 şi 513 milioane USD pe an, oferindu-i 453 milioane USD anul trecut, potrivit oficialilor administraţiei.

Trump a anunţat, pe 14 aprilie, că administraţia sa va bloca fondurile către OMS până la efectuarea unei investigaţii cu privire la gestionarea focarului COVID-19 apărut în Wuhan, China, la începutul acestui an.

Vineri, preşedintele a susţinut că „muşamalizarea, de către China, a virusului Wuhan, a permis bolii să se răspândească peste tot în lume, generând o pandemie globală care a costat peste 100.000 de vieţi americane”.

„China are control total asupra Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în ciuda faptului că a plătit doar 40 de milioane USD pe an”, a declarat Trump. „Lumea are nevoie de răspunsuri din partea Chinei cu privire la virus. Trebuie să avem transparenţă.”

Directorul general adjunct al OMS, Stewart Simonson, a declarat la începutul acestei săptămâni că retragerea SUA din agenţie ar fi „de neimaginat”.