UE îşi declară sprijinul pentru OMS, cere oprirea criticilor generate de comportamentul Chinei comuniste
focus
alte articole
Uniunea Europeană şi-a exprimat sprijinul pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în urma ameninţărilor preşedintelui Donald Trump de a tăia definitiv finanţarea agenţiei Naţiunilor Unite, din cauza administrării defectuoase a pandemiei virusului Wuhan.
O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Virginie Battu-Henriksson, a declarat că „singura opţiune eficientă şi viabilă de a câştiga această bătălie” este cooperarea globală împotriva virusului Wuhan.
„Acesta este momentul solidarităţii. Nu este momentul pentru critici sau subminarea cooperării multilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt al UE în comentariile sale, potrivit AP.
Angajamentul de susţinere al blocului european pentru OMS a urmat unei declaraţii a cancelarului german Angela Merkel, potrivit căreia „UE trebuie să acţioneze împreună, naţiunile stat nu au nicio şansă dacă acţionează singure”.
Uniunea Europeană a cerut tuturor naţiunilor să sprijine agenţia ONU care este ţinta scandalului după ce preşedintele Trump a anunţat că va tăia definitiv finanţarea pentru OMS, cu excepţia cazului în care organizaţia se „va îmbunătăţi substanţial în următoarele 30 de zile”.
Într-o scrisoare adresată directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, preşedintele Trump a scris: „Este clar că administrarea în mod greşit, repetat, de către dvs. şi organizaţia dvs. a răspunsului la pandemie au fost extrem de costisitoare pentru toată lumea.”
„Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este dacă poate demonstra în fapt independenţa faţă de China”, a concluzionat Trump.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată în mod constant că a transmis propaganda comuniştilor chinezi încă de la începutul pandemiei, repetând iniţial afirmaţiile Chinei că nu a existat nicio transmitere umană a virusului, în ianuarie.
OMS a dat de asemenea curs politicii regimului comunist de la Beijing refuzând intrarea Taiwanului în organizaţie. Această mişcare a tăiat efectiv naţiunea insulară de la schimbul de informaţii referitoare la virus, în ciuda faptului că se crede că mica ţară a avut unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la focar.
De asemenea, Uniunea Europeană a fost acuzată că a cedat presiunii exercitate de Partidul Comunist Chinez în timpul pandemiei. Un raport din luna trecută a indicat că blocul a rescris un raport despre campaniile de dezinformare desfăşurate de China în timpul pandemiei, diminuând criticile la adresa regimului comunist, la presiunea oficialilor chinez.
În versiunea finală a raportului, UE a eliminat orice referire la „campania globală de dezinformare” desfăşurată de Partidul Comunist Chinez.
Uniunea Europeană a negat acuzaţia că şi-a modificat raportul ca urmare a presiunii chineze. Cu toate acestea, un analist a scris că diplomaţii europeni s-au „auto-cenzurat pentru a calma Partidul Comunist Chinez” şi că incidentul „va constitui un precedent teribil şi va încuraja coerciţii similare în viitor”.