UE îşi declară sprijinul pentru OMS, cere oprirea criticilor generate de comportamentul Chinei comuniste

Sediul Comisiei Europene - Bruxelles
Sediul Comisiei Europene - Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Europeană şi-a exprimat sprijinul pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în urma ameninţărilor preşedintelui Donald Trump de a tăia definitiv finanţarea agenţiei Naţiunilor Unite, din cauza administrării defectuoase a pandemiei virusului Wuhan.

O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Virginie Battu-Henriksson, a declarat că „singura opţiune eficientă şi viabilă de a câştiga această bătălie” este cooperarea globală împotriva virusului Wuhan.

„Acesta este momentul solidarităţii. Nu este momentul pentru critici sau subminarea cooperării multilaterale", a adăugat purtătorul de cuvânt al UE în comentariile sale, potrivit AP.

Angajamentul de susţinere al blocului european pentru OMS a urmat unei declaraţii a cancelarului german Angela Merkel, potrivit căreia „UE trebuie să acţioneze împreună, naţiunile stat nu au nicio şansă dacă acţionează singure”.

Uniunea Europeană a cerut tuturor naţiunilor să sprijine agenţia ONU care este ţinta scandalului după ce preşedintele Trump a anunţat că va tăia definitiv finanţarea pentru OMS, cu excepţia cazului în care organizaţia se „va îmbunătăţi substanţial în următoarele 30 de zile”.

Într-o scrisoare adresată directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, preşedintele Trump a scris: „Este clar că administrarea în mod greşit, repetat, de către dvs. şi organizaţia dvs. a răspunsului la pandemie au fost extrem de costisitoare pentru toată lumea.”

„Singura cale de urmat pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii este dacă poate demonstra în fapt independenţa faţă de China”, a concluzionat Trump.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost acuzată în mod constant că a transmis propaganda comuniştilor chinezi încă de la începutul pandemiei, repetând iniţial afirmaţiile Chinei că nu a existat nicio transmitere umană a virusului, în ianuarie.

OMS a dat de asemenea curs politicii regimului comunist de la Beijing refuzând intrarea Taiwanului în organizaţie. Această mişcare a tăiat efectiv naţiunea insulară de la schimbul de informaţii referitoare la virus, în ciuda faptului că se crede că mica ţară a avut unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la focar.

De asemenea, Uniunea Europeană a fost acuzată că a cedat presiunii exercitate de Partidul Comunist Chinez în timpul pandemiei. Un raport din luna trecută a indicat că blocul a rescris un raport despre campaniile de dezinformare desfăşurate de China în timpul pandemiei, diminuând criticile la adresa regimului comunist, la presiunea oficialilor chinez.

În versiunea finală a raportului, UE a eliminat orice referire la „campania globală de dezinformare” desfăşurată de Partidul Comunist Chinez.

Uniunea Europeană a negat acuzaţia că şi-a modificat raportul ca urmare a presiunii chineze. Cu toate acestea, un analist a scris că diplomaţii europeni s-au „auto-cenzurat pentru a calma Partidul Comunist Chinez” şi că incidentul „va constitui un precedent teribil şi va încuraja coerciţii similare în viitor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe