Secretarul american de stat cere OMS să primească Taiwanul la viitoarea conferinţă globală de sănătate
focus
alte articole
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a solicitat miercuri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii să invite Taiwanul să participe la Adunarea Mondială a Sănătăţii, o conferinţă globală, pentru a discuta despre sănătatea publică.
Pompeo a vorbit la o conferinţă de presă în timpul căreia a menţionat, de asemenea, că a fost „mişcat” de creşterea neîncrederii faţă de Partidul Comunist Chinez generată de răspunsul greşit al regimului comunist chinez la focarul de virus Wuhan, inclusiv la acţiunile Chinei de distribuire de materiale medicale „sub standard”.
„Avem nevoie de parteneri de încredere. Ca urmare a alegerilor Chinei, ţările încep să înţeleagă riscul de a face afaceri cu Partidul Comunist Chinez şi încep să ia măsuri pentru a-şi proteja popoarele”, a menţionat Pompeo. "În ultimele săptămâni, Nigeria, Kazahstan şi Franţa au trimis acasă ambasadorii Partidului Comunist Chinez pentru o întreagă serie de minciuni şi fapte greşite".
Pompeo a remarcat, de asemenea, că Uniunea Europeană şi mai multe ţări membre au pus la îndoială şi acţiunile diplomatice ale Chinei.
„Sunt încântat de acest realism renăscut. Naţiunile libere ale lumii încep să înţeleagă că Beijingul nu împărtăşeşte valorile democratice pe care le preţuim, sau interesele economice şi că acest lucru contează pentru întreaga lume”, a afirmat Pompeo. „Nu există un câştig real cu un regim comunist”, a adăugat el, sugerând că acordul comercial al preşedintelui Donald Trump cu China ar fi o excepţie.
„Astăzi, vreau să fac apel la toate naţiunile, inclusiv cele din Europa, pentru a sprijini participarea Taiwanului în calitate de observator la Adunarea Mondială a Sănătăţii şi la un loc în cadrul OMS”, a spus Pompeo. „Fac apel şi la directorul general OMS, Tedros [Adhanom Ghebreyesus] să invite Taiwanul la conferinţa W.H.A. din această lună, pentru că are puterea să o facă, aşa cum au procedat şi predecesorii săi în mai multe rânduri".
OMS a refuzat peste 70 % din cererile Taiwanului de întâlniri individuale, potrivit unei declaraţii a Ministerului Afacerilor Externe al Taipeiului din 15 aprilie. Recent, Taiwanul şi OMS au fost angajate într-o dispută publică privind pandemia virusului Wuhan, precum şi atitudinea de descurajare a agenţiei ONU faţă de micul stat.
China consideră Taiwanul o provincie rebelă şi a făcut presiuni cu succes asupra oficialilor OMS pentru a exclude Taiwanul din calitatea de membru al OMS.
Taiwanul este un stat democratic suveran, nu a fost niciodată guvernat de Beijing şi funcţionează independent, având guvern, monedă şi politică externă proprii.
Refuzul repetat al OMS de a permite accesul Taiwanului la activităţile sale a determinat actorii externi, precum SUA, să acorde sprijin insulei în ultimele săptămâni. Naţiunea asiatică a încercat să avertizeze OMS despre focarul de virus Wuhan în China la sfârşitul lunii decembrie, cu mult înainte ca Beijingul să fi admis existenţa focarului, însă organismul global de sănătate a refuzat să ia în considerare notificările.
OMS a fost, de asemenea, criticat pentru listarea statisticilor privind cazurile de virus Wuhan ale Chinei alături de Taiwan, ca şi cum ar face parte din aceeaşi ţară, dând o impresie falsă că focarul de coronavirus din Taiwan este mai mare decât era în realitate.
Acţiunea OMS a avut drept rezultat blocarea zborurilor taiwaneze în ţări terţe, pe nedrept.