Trump cere ca OMS să-şi îmbunătăţească substanţial modul de a acţiona. Acordă agenţiei 30 de zile

Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)
A.P.
19.05.2020

Preşedintele Trump a trimis, luni seară, o scrisoare dură directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în care detaliază 14 cazuri în care OMS a eşuat să protejeze lumea, devenind portavocea Chinei.

Trump acuză, în scrisoarea sa, că nenumărate vieţi ar fi putut fi salvate dacă agenţia ONU ar fi refuzat să mintă pentru Beijing.

"Pe 14 aprilie 2020, am suspendat contribuţiile Statelor Unite acordate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în aşteptarea unei investigaţii a administraţiei mele cu privire la răspunsul eşuat al organizaţiei la focarul COVID-19", începe scrisoarea.

"Această investigaţie a confirmat multe dintre preocupările serioase pe care le-am ridicat luna trecută şi a identificat altele pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii ar fi trebuit să le abordeze, în special lipsa alarmantă a independenţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în raport cu Republica Populară Chineză."

Scrisoarea expune modul în care OMS şi directorul său au tăcut în timp ce regimul comunist chinez a minţit, a arestat denunţători şi a distrus probe, ignorând în acelaşi timp dovezi din Taiwan care indicau „transmiterea de la om la om a unui virus nou”, după care OMS „a ales să nu transmită nicio astfel de informaţie critică restului lumii, probabil din motive politice".

Apoi, Trump enumeră mai multe afirmaţii făcute de OMS despre virus "care au fost fie inexacte, fie înşelătoare":

• La 14 ianuarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a reafirmat în mod greşit pretenţia Chinei că virusul nu se putea transmite de la om la om, afirmând: „Investigaţiile preliminare efectuate de autorităţile chineze nu au găsit dovezi clare despre transmiterea de la om la om a noului coronavirus (2019-ncov) identificat în Wuhan, China". Această afirmaţie era în conflict direct cu rapoartele cenzurate din Wuhan.

• La 21 ianuarie 2020, preşedintele Xi Jinping ar fi făcut presiune cerând să nu declaraţi situaţie de urgenţă cu privire la virus. Aţi cedat acestei presiuni a doua zi şi aţi spus lumii că virusul nu reprezintă o situaţie de urgenţă în domeniul sănătăţii publice de interes internaţional. După o săptămână, pe 30 ianuarie 2020, dovezi copleşitoare v-au obligat să inversaţi cursul.

• La 28 ianuarie 2020, după întâlnirea cu preşedintele Xi Jingping la Beijing, aţi lăudat guvernul chinez pentru „transparenţă” în ceea ce priveşte coronavirusul, anunţând că Beijingul a stabilit un „nou standard pentru controlul focarelor” şi „a recuperat timp pentru comunitatea internaţională“. Nu aţi menţionat că autorităţile chineze au tăcut sau au pedepsit mai mulţi medici care avertizau despre existenţa virusului şi au blocat instituţiile chineze care transmiteau informaţii despre focar.

Standarde duble în privinţa fluxului de călători

Scrisoarea subliniază că directorul OMS Tedros "a lăudat restricţiile stricte privind călătoriile interne în China, dar în mod inexplicabil au fost împotriva închiderii graniţei cu Statele Unite sau a interzicerii intrării persoanelor care proveneau din China. Am impus interdicţia în vigoare indiferent de recomandările dvs." Trump a afirmat că "jocul politic al directorului OMS pe această problemă a făcut victime omeneşti, deoarece alte guverne, bazându-se pe comentariile dvs., au întârziat să impună restricţii călătorilor către şi din China, eşuând să salveze vieţi".

Trump o ia personal

Preşedintele Donald Trump îl acuză pe Tedros de incompetenţă, scriind: „În urmă cu câţiva ani, sub conducerea unui alt director general, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a arătat lumii cât de mult are de oferit. În 2003, ca răspuns la focarul de sindrom respirator sever acut (SARS) în China, directorul general Harlem Brundtland a declarat cu îndrăzneală prima recomandare privitoare la călătorii a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în 55 de ani, recomandând suspendarea călătoriilor către şi de la epicentrul bolii din sudul Chinei.

„Multe vieţi ar fi putut fi salvate dacă ai fi urmat exemplul doctorului Brundtland”, a declarat Trump.

În încheiere, Trump a acordat OMS 30 de zile pentru a se angaja în „îmbunătăţiri substanţiale”, avertizând că va face ca îngheţarea temporară a finanţării americane pentru organizaţie să devină permanentă. Acesta a mai adăugat că SUA ar putea „să îşi reconsidere calitatea de membru al organizaţiei”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor