ONU: China refuză să permită intrarea delegaţiei de experţi internaţionali în Wuhan

Ambasadorul chinez la ONU susţine că regimul are alte priorităţi
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat
Steagul Partidului Comunist Chinez, caricatură publicată în ziarul Jyllands-Posten. China a criticat vehement publicaţia pentru lezarea imaginii Partidului-stat (Jyllands-Posten / Niels Bo Bojesen)

China refuză să permită intrarea pe teritoriul său a unei anchete internaţionale care să stabilească originea virusului Wuhan atâta timp cât pandemia nu s-a oprit şi cât timp membri marcanţi ai administraţiei Trump acuză regimul comunist chinez de muşamalizarea datelor privind focarul şi originea sa, a declarat miercuri Chen Xu, ambasadorul chinez la ONU, în Geneva, citat de AFP.

"Prioritatea principală este de a ne concentra asupra luptei împotriva pandemiei până la victoria finală. Nu avem timp de pierdut pentru că trebuie să salvăm vieţi", a declarat Chen Xu în cursul unei videoconferinţe de presă.

În pofida declaraţiilor ambasadorului chinez la ONU, propaganda de consum intern a regimului chinez este că focarul virusului Wuhan este redus, China declarând un număr foarte mic de cazuri în ultimele 4 săptămâni. Datele din teren, mai ales în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, arată, însă, o cu totul altă situaţie

La cinci luni de la izbucnirea pandemiei în oraşul Wuhan, regimul chinez a refuzat accesul delegaţiilor străine de experţi în laboratoarele sale din Wuhan, unde este sigur că se desfăşurau studii asupra coronavirusurilor de liliac şi experimente generice menite să asigure transmisibilitatea acestora la om.

În aceste cinci luni, China nu a furnizat oficial informaţii credibile despre locul unde a luat naştere focarul şi nici despre un pacient zero. Piaţa de animale Huanan din Wuhan - unde regimul afirma că ar fi luat naştere focarul - nu poate fi locul iniţial al izbucnirii focarului, potrivit unui articol al revistei The Lancet publicat în prima etapă a focarului. O concluzie asemănătoare a fost trasă de către oamenii de ştiinţă în legătură cu pacientul zero propus de regimul comunist chinez.

Întrebat despre răspunsul la cererea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a trimite experţi la Wuhan, locul de origine al pandemiei, Chen a apreciat că, în prezent, contextul diplomatic nu permite să i se dea curs, denunţând declaraţii ale liderilor americani potrivit cărora virusul s-a propagat de la un laborator de cercetare bacteriologică din Wuhan.

"Nu putem tolera ca acest gen de virus politic să se propage liber, în timp ce toate eforturile trebuie depuse pentru lupta împotriva adevăratului virus", a spus el.

"Nu suntem alergici în principiu la nicio formă de anchetă sau evaluare", pentru că acestea permit "pregătirea urgenţelor sanitare viitoare", dar "nu avem timp de pierdut pentru că trebuie să salvăm vieţi", a insistat diplomatul chinez.

"Cât despre a şti dacă şi cum poate avea loc o invitaţie către OMS, noi trebuie pentru moment pe de o parte să definim priorităţile urgente, iar pe de altă parte avem nevoie de o atmosferă bună", a adăugat acesta.

Diplomatul chinez i-a acuzat pe preşedintele american Donald Trump şi pe secretarul american de stat Mike Pompeo, care afirmă că deţin probe conform cărora noul coronavirus provine dintr-un laborator de cercetare bacteriologică din Wuhan, că "generează dificultăţi în lupta împotriva pandemiei", încercând să deturneze atenţia de la propria lor responsabilitate în propagarea virusului în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe