Trump ordonă desecretizarea unor documente legate de abuzuri ale administraţiei Obama în scandalul Steele

Donald Trump
Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Preşedintele Donald Trump a cerut şefului de cabinet al Casei Albe, Mark Meadows, să înceapă procesul de declasificare a mai multor documente legate de anchetarea administraţiei Obama şi spionarea campaniei prezidenţiale Trump 2016 de către fosta administraţie.

„Mi-a încredinţat deja sarcina de a obţine o anumită desecretizare ca urmare a unor cereri pe care le-au făcut congressmenul Devin Nunes şi alţii”, a declarat Meadows pentru „Fox and Friends” pe 5 octombrie, referindu-se la Devin Nunes, membru în Comisia pentru Intelligence a Camerei Reprezentanţilor.

Menţionarea numelui lui Devin Nunes sugerează că o parte a desecretizării se poate referi la documente pe care republicanul din California le-a adus în timpul unui interviu pe 4 octombrie.

Nunes a declarat pentru moderatorul emisiunii „Sunday Morning Futures” de la Fox News, Maria Bartiromo, că vrea să declasifice încă două rezumate ale interviurilor acordate FBI de către Igor Dancenko, sursa principală a infamului dosar Steele.

Cetăţean rus din Washington, Dancenko a fost cândva suspectat de spionaj pentru Moscova şi anchetat de FBI, conform documentelor publicate de procurorul general William Barr luna trecută. Rezumatul primului interviu al FBI cu Dancenko a dezvăluit că autorul infamului dosar Steele - Christopher Steele - a amplificat zvonurile aruncate de Dancenko şi le-a prezentat drept afirmaţii serioase în dosar.

Rezumatul interviului a dezvăluit, de asemenea, că Dancenko nu era o sursă extrem de conectată la Kremlin, ci un analist de la Washington, care îşi obţinea informaţiile de la cunoscuţi din copilărie.

"Publicul american trebuie să vadă cele trei rapoarte despre care avem cunoştinţă, de la spionul rus angajat de democraţi", a spus Nunes.

Congresmanul s-a referit, de asemenea, la mai multe documente clasificate legate de informaţiile publicate săptămâna trecută de John Ratcliffe, director al Seviciilor naţionale de informaţii (DNI). Într-o scrisoare adresată preşedintelui Comisiei Juridice a Senatului, Lindsey Graham (R.S.C.), Ratcliffe a dezvăluit că CIA, la sfârşitul lunii iulie 2016, a intrat în posesia unei analize de informaţii ruseşti care susţinea că Hillary Clinton a aprobat un complot la 26 iulie 2016, pentru a incrimina cu falsuri campania Trump prin insinuarea unei legături între campania Trump şi Rusia în legătură cu presupusul atac informatic asupra serverelor de mail ale Comitetului Naţional Democrat.

Planul a fost menit să distragă atenţia publicului de la scandalul privitor la serverul de emailuri al lui Hillary Clinton, potrivit informaţiilor.

„Campania Clinton a creat această fantezie bolnavă. Apoi, au ieşit şi au angajat oameni pentru a face acest lucru”, a spus Nunes.

„Documentele care stau la bază, şi pe care le-am văzut până acum - am văzut doar câteva - sunt incendiare. Aceste informaţii trebuie cu siguranţă puse la dispoziţia publicului american. Şi din ceea ce am înţeles, există şi mai multe dovezi care sprijină măsurile luate de directorul Ratcliffe”, a adăugat el.

Nunes a subliniat că, împreună cu colegii săi, face presiuni pentru desecretizarea de informaţii de la începutul anului 2017.

„Vrem ca orice dovadă pe care o are fiecare agenţie de informaţii - sau poate este timpul să închidem aceste agenţii, pentru că în final libertăţile noastre sunt mai importante decât orice altceva pe care îl avem în această ţară - şi ele au fost încălcate de către aceşti poliţişti murdari şi Partidul Democrat şi mass-media care muşamalizează acest scandal", a spus Nunes.

Directorul CIA, John Brennan, l-a informat personal pe preşedintele Barack Obama în iulie 2016 despre datele false strânse de Hillary Clinton, potrivit lui Ratcliffe, care a citat notele luate de Brennan. Informaţiile au fost transmise şi împreună cu o cerere de anchetare către directorul FBI de atunci, James Comey, şi către agentul special Peter Strzok.

În mărturie în faţa Comitetului judiciar al Senatului, Comey a susţinut că nu-şi aminteşte că a primit sesizarea.

Observaţiile lui Meadows nu au limitat cererea de declasificare la ceea ce a spus Nunes pe 4 octombrie. De-a lungul anilor, Nunes a căutat un număr mare de documente legate de originile scandalului numit Uraganul Crossfire, numele de cod al FBI pentru anchetarea campaniei lui Trump. Referinţa lui Meadows la „alţii” poate include cereri de documente de la senatorul Chuck Grassley (R-Iowa), senatorul Ron Johnson (R-Wisc.) Şi Graham, printre alţii.

FBI din epoca Obama a folosit o serie de instrumente guvernamentale de supraveghere în 2016 şi 2017 pentru a-i viza pe asociaţii campaniei Trump ca parte a anchetei Hurricane Crossfire. Biroul a folosit dosarul fabricat de Steele, fără a-l verifica, pentru a obţine un mandat de supraveghere a informaţiilor externe (FISA) în scopul spionării fostului consilier al campaniei Trump, Carter Page (urmărirea s-a scurs către numeroşi membri ai campaniei lui Trump). Hillary Clinton îl angajase pe Steele, fapt pe care FBI nu l-a dezvăluit.

Unul dintre oficialii implicaţi în obţinerea mandatului FISA a pledat vinovat în august pentru fals în declaraţii. Avocatul FBI, Kevin Clinesmith, a recunoscut că a falsificat un e-mail pentru a transmite în mod fals că Page nu era o sursă pentru CIA, în ciuda faptului că CIA informase biroul FBI-ul despre acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe