Republicanii contestă conflictele şi omisiunile din timpul anchetei Trump-Rusia. Mueller evită multe întrebări

Agentul special FBI Peter Strzok (st) şi consilierul special Robert Mueller. (Getty Images)
Ivan Pentchoukov
27.07.2019

Fostul procuror special american Robert Mueller a refuzat miercuri să răspundă întrebărilor republicanilor din Camera Reprezentanţilor, care l-au presat să ofere informaţii privind originile anchetei legate de amestecul ruşilor în alegerile prezidenţiale din 2016, privind standardul dublu folosit de membrii echipei sale şi privind neclarităţile investigaţiei de 22 de luni a lui Mueller.

Mueller nu a precizat de ce biroul său nu l-a acuzat de sperjur pe profesorul maltez Joseph Mifsud, bărbatul a cărui conversaţie cu George Papadopoulos, fost consilier pentru politică externă al campaniei prezidenţiale a lui Donald Trump în 2016, este presupusa origine a investigaţiei. Mueller a refuzat să răspundă la orice întrebare privind renumitul şi neconfirmatul dosar Steele şi dacă ar putea să afirme în mod categoric că acel dosar nu a făcut parte dintr-o campanie rusească de dezinformare.

Mueller a evitat de asemenea întrebări privind anumite aspecte ale investigaţiei care făceau trimitere la campania prezidenţială din 2016 a democratei Hillary Clinton.

În mărturia depusă în faţa a două comisii ale Camerei, Mueller nu a oferit niciun fel de informaţii noi politicienilor democraţi, care au citat metodic secţiuni ale raportului său în încercarea de a construi şi prezenta publicului american o cauză pentru demiterea preşedintelui Donald Trump. În mai multe ocazii, democraţii au evidenţiat porţiuni ale raportului final pentru a sugera că Trump a obstrucţionat justiţia, doar ca să li se amintească de către Mueller că el acceptă doar ceea ce este deja în raport.

Mueller, care şi-a încheiat investigaţia la sfârşitul lunii mai, nu a reuşit să dovedească faptul că Trump şi vreunul dintre membrii campaniei sale au colaborat cu Rusia pentru a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016. În plus, fostul procuror special a hotărât să nu ia o decizie în privinţa faptului dacă Trump a obstrucţionat sau nu justiţia. Procurorul General William Barr a concluzionat că dovezile prezentate în raport sunt insuficiente pentru a-l acuza pe preşedintele american de obstrucţionare.

Reprezentantul republican Steve Chabot l-a întrebat pe Mueller în legătură cu Fusion GPS, firma care l-a angajat pe fostul spion britanic Christopher Steele să creeze dosarul de cercetare al opoziţiei cu privire la Trump, care a fost plătită de campania lui Clinton şi Comitetul Democrat Naţional. În timp ce l-a păstrat pe Steele, Fusion GPS a lucrat în folosul Moscovei cu Natalia Veselniţkaia, avocata rusă care a participat la o întâlnire în Trump Tower menţionată în raportul lui Mueller.

„Acest lucru este în afara competenţei mele”, a precizat Mueller. Fostul agent FBI a repetat acest răspuns de mai multe ori în timpul audierii.

Reprezentantul democrat Jim Jordan l-a întrebat pe Mueller în legătură cu Mifsud, profesorul care se pare că i-ar fi spus lui Papadopoulos despre faptul că Rusia ar avea mii de e-mail-uri ale lui Clinton. În raportul final, deşi Mueller a precizat că Mifsud a minţit de câteva ori investigatorii FBI, acesta din urmă nu a fost acuzat de declaraţii mincinoase, spre deosebire de câţiva dintre asociaţii campaniei lui Trump, inclusiv generalul-locotenent Michael Flynn, fostul manager al campaniei lui Trump, Paul Manafort, fostul avocat al preşedintelui Trump, Michael Cohen şi, bineînţeles, Papadopoulos.

„Nu pot să discut despre deliberări interne cu privire la cine va fi sau nu pus sub acuzare”, a susţinut Mueller.

Reprezentantul republican Matt Gaetz l-a întrebat pe Mueller dacă biroul său a investigat dacă dosarul lui Steele a fost o unealtă a campaniei de dezinformare rusească. Steele a plătit surse de mâna a doua şi a treia care aveau legături cu Kremlinul pentru informaţiile incluse în dosarul său. Procurorul General Barr a declarat anterior Congresului SUA că el nu poate afirma cu încredere că dosarul nu a făcut parte din operaţiunea ruşilor de a se amesteca în alegeri.

„Puteţi declara cu încredere că dosarul Steele nu a făcut parte din campania de dezinformare desfăşurată de Rusia?” a întrebat Gaetz.

„Cu privire la Steele ... acest aspect este dincolo de competenţa mea”, a răspuns Mueller.

„Este exact de competenţa dumneavoastră. Principiul organizator a fost acela de a investiga în totalitate amestecul Rusiei”, a răspuns la rândul său Gaetz.

În timp ce republicanii din Comisia Juridică şi-au folosit timpul pentru a indica breşe în privinţa credibilităţii şi obiectivităţii investigaţiei lui Mueller, democraţii au rămas în mare parte fideli eforturilor de a încerca să construiască un caz de obstrucţionare a justiţiei. Democraţii au folosit 5 din cele 10 situaţii de presupusă obstrucţionare a justiţiei din partea preşedintelui Trump, fără a menţiona că Barr a decis că dovezile din raportul lui Mueller sunt insuficiente pentru a lansa acuzaţii.

Apariţia lui Mueller în 24 iulie probabil este actul final în saga procurorului special. Trump a ridiculizat în mod constant investigaţia lui Mueller ca fiind o „vânătoare de vrăjitoare” şi a continuat să facă acest lucru până la audierea de săptămâna aceasta.

„Aşadar, democraţii şi alţii pot creea în mod ilegal o infracţiune, pot încerca să o pună în cârca unui preşedinte foarte nevinovat şi când el luptă împotriva acestui atac ilegal şi trădător asupra ţării noastre, ei numesc acest lucru drept obstrucţionare? Greşit! De ce nu i-a investigat Robert Mueller pe investigatori?”, a scris Trump pe Twitter în 24 iulie, făcând probabil referire la funcţionarii superiori din FBI implicaţi în investigarea campaniei sale prezidenţiale.

În timp ce investigau campania lui Trump, doi funcţionari FBI, Peter Strzok şi Lisa Page, au schimbat numeroase mesaje text în care îşi exprimau ostilitatea faţă de Trump şi susţinerea pentru Clinton. Strzok şi Page au vorbit despre o „poliţă de asigurare” în cazul în care Trump era ales preşedinte, despre împiedicarea acestuia să devină preşedinte şi au adus în discuţie demiterea preşedintelui în perioada în care s-au alăturat echipei lui Mueller.

De asemenea, în timpul audierii sale, Mueller a contestat afirmaţia lui Trump privind faptul că l-ar fi intervievat pentru ocuparea poziţiei de director FBI cu o zi înainte ca Rod Rosenstein, (în prezent fostul) adjunct al Procurorului General, să îl numească pe Mueller în funcţia de procuror special. Drept răspuns, Trump a susţinut pe Twitter că ar avea martori la ceea ce s-a petrecut în acea zi.

„Sper că el afirmă acest lucru sub jurământ din moment ce avem numeroşi martori la interviu, inclusiv vicepreşedintele Statelor Unite!”, a scris Trump.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor