Dispută FBI-CIA: Cine a promovat Dosarul Steele? Comey sau Brennan?
alte articole
O dispută a izbucnit cu privire la înaltul oficial care a promovat dosarul neverificat Steele - fostul director FBI James Comey sau omologul său din CIA John Brennan - atunci când comunitatea de informaţii din perioada fostului preşedinte Barack Obama a investigat campania prezidenţială a lui Donald Trump, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Potrivit Fox News, există un schimb de e-mail-uri care indică faptul că James Comey a declarat subordonaţilor biroului că Brennan a insistat să fie inclus dosarul Steele în evaluarea comunităţii de informaţii (ICA) privind presupusa interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. De asemenea, este interesant faptul că dosarul a fost numit “coroana” în e-mail-uri – o posibilă referire la faptul că Steele este un fost spion britanic.
Totuşi, într-o declaraţie pentru Fox News, un fost oficial al CIA a plasat în întregime vina “pe umerii lui Comey”.
“Fostul director Brennan, împreună cu fostul [director al Serviciilor americane de Informaţii], James Clapper, sunt cei care s-au opus recomandării lui James Comey ca Dosarul Steele să fie inclus în raportul de informaţii”, a precizat oficialul.
“Ei s-au opus pentru că dosarul nu era folosit în nicio manieră pentru a dezvolta ICA”, a continuat oficialul. “Analiştii de informaţii nu au inclus dosarul pentu că acesta nu conţinea informaţii confirmate şi, prin urmare, nu a fost folosit şi nu a fost inclus. Brennan şi Clapper s-au opus ca acesta să fie adăugat în evaluarea oficială. Apoi, James Comey a decis pe cont propriu să îl informeze pe [preşedintele Donald] Trump despre document”.
Fostul reprezentant republican Trey Gowdy – un susţinător veteran al FBI – i-a declarat marţi seara Marthei MacCallum de la Fox News că, de fapt, “Comey are un argument mai bun decât Brennan, bazat pe ceea ce am văzut”.
În luna martie, senatorul republican Rand Paul a sugerat pe Twitter că Brennan “a insistat ca dosarul Steele neverificat şi fals” să fie inclus în ianuarie 2017 în ICA.
Potrivit unei mărturii anterioare depuse de Clapper, în final, dosarul nu a fost inclus în ICA. Între timp, cu privire la faptul că James Comey l-a înştiinţat personal pe preşedintele Trump cu privire la dosar, aparent el ar fi făcut acest lucru deoarece ar fi înţeles că reporterii deja dispuneau de informaţii şi ele urmau să fie făcute publice de îndată ce jurnaliştii ar fi găsit momentul potrivit, a raportat Associated Press. Şi, aparent, faptul că James Comey l-a înştiinţat pe Trump a fost folosit de CNN şi Buzzfeed pentru a publica dosarul neverificat.
În plus, dacă FBI a acţionat în mod adecvat atunci când a obţinut un mandat FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) pe numele fostului consilier al campaniei Trump Carter Page este acum subiectul unei noi anchete desfăşurate de procurorul american John Durham dar şi al unei evaluări efectuate de inspectorul general Michael Horowitz de la Departamentul de Justiţie. De asemenea, John Huber, procuror în statul Utah, desfăşoară propria investigaţie, însă aspectele progresului său nu sunt clare.
Ca exemplu, în cererea sa pentru mandatul pe numele lui Page făcută în baza legii FISA, FBI a asigurat în mod repetat şi incorect instanţa că el nu a crezut că fostul spion britanic Steele a fost sursa directă a unui articol publicat de Yahoo News ce l-a implicat pe Page în cazul potenţialei colaborări dintre campania lui Trump şi Rusia şi a susţinut în schimb că articolul respectiv a furnizat o bază independentă pentru a-l crede pe Steele, potrivit Fox News.
Steele a întocmit un controversat dosar de 35 de pagini, în care a inclus multe afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump. Potrivit unor dezvăluiri recente, o investigaţie FBI asupra presupusei colaborări a membrilor campaniei lui Trump cu guvernul rus – pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016 – a fost în mare parte bazată pe “Dosarul Steele”.
Dar, luna trecută, Procurorul General al SUA, William Barr, a declarat că investigaţia lui Mueller, care a durat 22 de luni, nu a descoperit nicio colaborare între cetăţenii americani şi cetăţenii ruşi, sau că s-ar fi încercat un amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016.
De asemenea, Barr a reiterat că el şi fostul adjunct Rod Rosenstein, care şi-a anunţat demisia la sfârşitului lunii aprilie, au concluzionat că nu există suficiente dovezi privind obstrucţionarea justiţiei de către preşedintele Trump. Cu toate acestea, unii politicieni democraţi au cerut deja suspendarea liderului de la Casa Albă.