Comisia Muller a şters cel puţin 27 de telefoane ale angajaţilor, înainte ca acestea să poată fi analizate
alte articole
Cel puţin 27 de telefoane folosite de membrii Comisiei Muller, care a investigat luni în şir presupusa colaborare a lui Donald Trump cu Rusia, au fost şterse de date înainte ca un oficial să poată analiza înregistrările de pe dispozitive, conform documentelor publicate pe 10 septembrie de către Departamentul Justiţiei (DOJ).
Unele dintre telefoane au fost şterse accidental. Altele au fost resetate după ce utilizatorii au introdus parola greşită de prea multe ori. Un telefon aparţinând adjunctului Comisiei Speciale - James Quarles - „s-a şters fără intervenţia acestuia”, conform documentelor DOJ.
Andrew Weissmann, un personaj cheie în investigaţia Comisiei Speciale, care a anchetat 22 de luni presupusa colaborare între campania Trump şi Rusia, şi-a şters telefonul de două ori, o dată accidental şi o dată introducând parolă greşită de prea multe ori (peste 10).
Oficiul Inspectorului General (IG) al Departamentului Justiţiei (DOJ) a detaliat în 2018 un efort extins de recuperare a mesajelor text de pe telefoanele folosite de directorul adjunct adjunct al FBI, Peter Strzok, şi de avocata FBI, Lisa Page. Ambele telefoane au fost şi ele şterse înainte ca anchetatorii IG să le analizeze - lucru care poate fi considerat ştergere de dovezi.
Documentele publicate pe 10 septembrie arată că problema dispariţiei unor date potenţial cheie este mult mai vastă decât sugera cazul Strzok şi Page. Biroul consilierului special avea o procedură pentru identificarea şi localizarea înregistrărilor electronice înainte ca fiecare membru să părăsească echipa. Un oficial era desemnat să examineze fiecare telefon pentru a păstra înregistrări precum e-mailuri, mesaje text, note şi elemente din calendar.
Documentele publicate joi includ un jurnal de recenzii pentru înregistrările pe iphone-urile utilizate de angajaţii Comisiei Speciale. Jurnalul arată 33 de cazuri în care angajaţii şi-au şters telefoanele. Cel puţin două dintre telefoane au fost şterse de mai multe ori, sugerând că cel puţin 27 dacă nu chiar 31 de telefoane au fost şterse.
Documentele recent publicate conţin un table care detaliază examinarea înregistrărilor pentru mai mult de 130 de telefoane utilizate de membrii biroului comisiei special. Potrivit foii de calcul, şapte dintre telefoane au fost şterse accidental şi alte 11 au fost şterse pentru ca angajaţii şi-au uitat parolele de un număr foarte mare de ori. Restul au fost şterse fără niciun motiv specificat, sau din alte motive.
Ştergerea a unui număr atât de mare de telefoane de către avocaţi şi anchetatori care lucrau în ancheta de cel mai înalt profil din Statele Unite este de natură să ridice temeri cu privire la faptul că datele şterse puteau conţine dovezi ale unei conduite necorespunzătoare sau infracţionale ale membrilor Comisiei Speciale. Un avocat al FBI (Lisa Page) despre care s-a descoperit că a trimis mesaje text părtinitoare împotriva lui Trump a pledat deja vinovat în faţa unui tribunal federal cu privire la o declaraţie falsă în legătură cu un e-mail pe care l-a falsificat.
Page şi Strzok şi-au trimis reciproc mesaje în care îşi exprimau ura faţă de Trump, intenţia de a-l opri de a câştiga alegerile din 2016 precum şi informaţii despre o „poliţă de asigurare” pe care o construiseră în cazul în care Trup era ales.
Cu excepţia telefonului lui Page, toate telefoanele au fost şterse în lunile după ce mesajele dintre Page şi Strzok au fost făcute publice la începutul anului 2018.
Robert Mueller, fost director FBI, a fost numit în mai 2017 la cârma anchetei asupra campaniei Trump, cu numele de cod Hurricane Crossfire. Ca parte a anchetei, FBI a obţinut un mandat de spionare a unui fost consilier de campanie a lui Trump, pe baza unui dosar cu date neconfirmate compilat de fostul spion britanic Christopher Steele - care, pe lângă faptul că a prezentat date false, mai era şi plătit cu fonduri din campania contracandidatului lui Donald Trump.
O examinare a telefonului lui Mueller nu a arătat nicio înregistrare, conform documentelor.