Scandalul aşa-zisei colaborări a Casei Albe cu Rusia devine bizar. Deripaska face o dezvăluire de senzaţie

Oligarhul rus Oleg Deripaska, un asociat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a recunoscut pentru The Hill că a colaborat cu americanii înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA de acum doi ani – doar că s-ar putea să fie vorba de altceva decât vă aşteptaţi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Miliardarul rus Oleg Deripaska. (Getty Images)
Andrei Popescu
03.09.2018

Deripaska – despre care s-a zvonit că ar fi „conexiunea secretă” a preşedintelui american Donald Trump cu Putin, prin intermediul fostei asocieri a oligarhului cu Paul Manafort – a declarat că el „a colaborat” cu guvernul american în perioada 2009-2016. Manafort a fost şef al campaniei lui Trump.

În 2009, când Robert Mueller conducea FBI-ului, agenţia i-a cerut lui Deripaska să cheltuie 25 milioane de dolari din proprii săi bani pentru a finanţa o operaţiune supervizată de Birou cu scopul de a salva un agent FBI pensionat – Robert Levinson – care a fost răpit în 2007, în timp ce lucra la un contract al CIA în Iran.

Deripaska a fost de acord, însă, Departamentul de Stat al fostului preşedinte Barack Obama, condus la acea vreme de Hillary Clinton, a provocat sucombarea unui acord de ultim moment cu Iranul înainte ca Levinson să poată fi salvat. De atunci nu s-a mai auzit de fostul agent FBI.

Potrivit The Hill, diverşi agenţi FBI au purtat discuţii cu Deripaska în 2009, într-o serie de întâlniri secrete în hoteluri din Paris, Viena, Budapesta şi Washington. Agenţii l-au convins pe magnatul industriei aluminiului să sprijine financiar misiunea. Miliardarul rus a insistat ca operaţiunea să nu implice Rusia şi să nu producă rău Rusiei.

Cu alte cuvinte, presupusa „conexiune secretă” a lui Trump cu Putin era de fapt un cetăţean rus recrutat de FBI care a cheltuit 25 milioane de dolari pentru a ajuta administraţia lui Obama să găsească un agent răpit.

După cum a prezentat publicaţia americană New York Times situaţia – distanţându-l pe Deripaska de FBI (nu menţionează, de exemplu, nimic despre efortul de salvare în cuantum de 25 milioane de dolari) – magnatul rus al aluminiului a fost doar unul dintr-o serie de oligarhi asociaţi cu Putin pe care FBI a încercat să îi atragă de partea sa.

„Încercarea de a-l face pe Deripaska să coopereze cu FBI a făcut parte dintr-un efort american mai amplu, clandestin, de a evalua posibilitatea obţinerii cooperării din partea a aproximativ şase dintre cei mai bogaţi oameni ai Rusiei, dintre care aproape toţi, ca şi Deripaska, depind de preşedintele Putin pentru a-şi păstra averile, au declarat oficialii” - scrie New York Times.

Un rol esenţial în efortul de recrutare l-au avut doi jucători centrali în investigaţia Trump-Rusia: Bruce Ohr, un oficial al Departamentului american de Justiţie care ulterior a fost retrogradat în decembrie 2017 şi Christopher Steele, autorul renumitului “Dosar Steele”.

Steele, un fost spion MI6 a conceput controversatul dosar de 35 de pagini, în care a inclus multe afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump. Potrivit unor dezvăluiri recente, o investigaţie FBI asupra presupusei colaborări a campaniei lui Trump cu guvernul rus – pentru a influenţa rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2016 – a fost în mare parte bazată pe “Dosarul Steele”. Mai mult, dosarul a fost folosit de FBI pentru a obţine un mandat de supraveghere pe baza legii FISA împotriva lui Carter Page, un voluntar în campania prezidenţială a lui Trump.

Steele, un asociat de cursă lungă al lui Ohr, a lucrat pentru Deripaska începând cu anul 2012, făcând cercetări în legătură cu un rival în afaceri – o activitate care a evoluat până în punctul în care fostul spion britanic a ţinut o legătură strânsă cu administraţia Obama, în numele lui Deripaska.

Conform The Hill:

Departamentul de Stat american a încercat să îl împiedice pe Deripaska să obţină viză de intrare în SUA în perioada 2006-2009 din cauza suspiciunilor că ar fi avut legături nespecificate cu elemente criminale din Rusia în procesul de consolidare a puterii sale în industria aluminiului. Deripaska a negat acele acuzaţii.

Indiferent de situaţie, este indiscutabil faptul că, după ce a început să ajute FBI, Deripaska a putut să intre din nou în SUA. Şi el a efectuat numeroase vizite [în SUA] în perioada 2009-2017, arată datele privind vizele acordate”.

Deripaska nu mai poate acum să intre în SUA, fiind unul dintre acei câţiva cetăţeni ruşi sancţionaţi în luna aprilie ca răspuns la presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

În timpul unei întâlniri care a avut loc în septembrie 2016, Deripaska a declarat unor agenţi FBI că era „ilogic” faptul că Paul Manafort colabora cu Rusia pentru a încerca să îl ajute pe Trump să câştige alegerile. El a făcut această afirmaţie în ciuda faptului că, potrivit The Hill, relaţia de afaceri dintre Manafort şi Deripaska s-a terminat cu procese şi oligarhul ar fi avut toate motivele să îl arunce pe Manafort „în faţa autobuzului” dacă ar fi vrut să se răzbune în vreun fel pe fostul său asociat.

Aşadar, FBI şi Departamentul american al Justiţiei au colaborat cu Deripaska pentru o perioadă de şapte ani, începând cu Levinson, apoi cu vizele oligarhului rus şi, în cele din urmă, cu privire la întrebarea dacă Paul Manafort a intermediat sau nu o relaţie cu Putin. Deripaska a negat cu tărie această afirmaţie, şi chiar a publicat o serie de anunţuri plătite, în ziarele din SUA, în care se oferea voluntar să depună mărturie în faţa Congresului, combătând astfel o ştire publicată de Associated Press potrivit căreia, Manafort şi cu el ar fi lucrat în secret la un plan, în urmă cu un deceniu, „care să aducă mari beneficii guvernării lui Putin”.

Conform New York Times:

La scurt timp după apariţia anunţurilor, membri ai Comisiilor pentru Informaţii ale Camerei Reprezentanţilor şi Senatului SUA l-au sunat pe un avocat din Washington al oligarhului rus, Adam Waldman, pentru a-l întreba dacă clientul său acceptă oferta de a depune mărturie, a afirmat Waldman într-un interviu.

Ceea ce s-a întâmplat după aceea este disputabil. Waldman, care a încetat să mai lucreze pentru Deripaska după aplicarea sancţiunilor americane, a precizat că a declarat membrilor Comisiei că clientul său doreşte să depună mărturie fără nicio acordare de imunitate, doar că nu va depune mărturie despre nicio colaborare între ruşi şi campania Trump din cauză că el ‘nu ştie nimic despre această teorie şi, de fapt, nici nu crede că acest lucru a avut loc’”.

Pe scurt, Deripaska doreşte să se ştie că el a lucrat cu FBI şi Departamentul Justiţiei şi că nu a avut nimic de a face cu “Dosarul Steele”.

Conform publicaţiei The Hill:

„Astăzi, Deripaska nu poate intra în SUA, fiind unul dintre cetăţenii ruşi sancţionaţi în luna aprilie de către administraţia Trump pentru a-l pedepsi pe Putin pentru amestecul în alegerile din 2016. Dar el doreşte să fie transparent cu privire la câteva lucruri, conform unei declaraţii prezentate de echipa sa. În primul rând, el a colaborat cu americanii sub forma întâlnirilor şi asistenţei voluntare oferite FBI, Departamentului de Justiţie şi persoanelor precum Ohr, în perioada cuprinsă între 2009 şi 2016.

De asemenea, el doreşte ca americanii să ştie că el nu a cooperat şi nu ajutat în dosarul Steele şi a încercat să demonteze părerea FBI-ului potrivit căreia Rusia şi campania Trump au colaborat în timpul alegerilor din 2016.”

În mod interesant, precizează Zero Hedge, “Dosarul Steele”, care a fost parţial finanţat de campania Clinton, s-a bazat pe oficiali de rang înalt ai Kremlinului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor