11 congresmeni cer investigarea lui Clinton, Comey, Lynch şi a altor 6 persoane

Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton.
Fostul secretar de stat al SUA, Hillary Clinton. (Getty Images)

Un număr de 11 membri ai Congresului SUA au cerut investigarea unor oficiali de rang înalt ai fostei administraţii Obama, printre care Hillary Clinton, James Comey şi Loretta Lynch.

Într-un document adresat miercuri procurorului general Jeff Sessions şi directorului FBI, Christopher Ray, congresmenii au cerut deschiderea unei anchete privind 8 oficiali de top.

Republicanul Ron Desantis din Florida a trimis cererea, care se referă la o serie de potenţiale infracţiuni, toate atrăgând amenzi şi termene cu închisoarea. Congresmenii au citat dovezi care au ieşit la iveală de la investirea oficială a preşedintelui Donald Trump.

Ca o introducere a presupuselor infracţiuni, congresmenii au subliniat faptul că investigaţiile lansate asupra campaniei lui Trump şi asupra fostului secretar de stat Hillary Clinton au fost marcate de “grade diferite de interes”.

“Deoarece credem că cei aflaţi în poziţii de înaltă autoritate ar trebui trataţi la fel ca oricare alt cetăţean american, dorim să ne asigurăm că potenţialele încălcări ale legii subliniate mai jos sunt investigate în mod corespunzător”, au scris congresmenii.

Congresmenii îl acuză pe James Comey, fost director al FBI, de comportament necorespunzător şi obstrucţionarea investigaţiei asupra serverului de email privat al lui Clinton, pentru decizia de a o exonera pe aceasta înainte de a fi anchetată, precum şi pe alţi 17 martori cheie neinvestigaţi. De asemenea, ei îl acuză de sperjur pentru că ar fi minţit sub jurământ în ceea ce priveşte acea decizie. Comey, de asemenea, a divulgat informaţii secrete unui prieten cu intenţia de a fi publicate în presă, susţin congresmenii.

Totodată, cei 11 congresmeni cer anchetarea lui Hillary Clinton, fostul secretar de stat şi candidat al Partidului Democrat la prezidenţialele din 2016, pentru că a ascuns plăţi de campanie pe care le-a făcut printr-o firmă de avocatură către Fusion GPS, o firmă de cercetare a opoziţiei însărcinată cu întocmirea renumitului dosar Steele, care a fost încărcat cu afirmaţii false şi neverificate despre preşedintele Donald Trump.

Congresmenii o acuză pe Loretta Lynch, fost procuror general al SUA, de obstrucţionarea investigaţiei şi comportament necorespunzător pentru ameninţarea cu represalii a unui informator în cazul Uranium 1 în cazul în care acesta ar fi discutat cu investigatorii. Ei îl acuză şi pe fostul director adjunct al FBI de la acea vreme, Andrew McCabe, că ar fi minţit sub jurământ în mai multe ocazii şi că a autorizat o scurgere de informaţii contrar politicii biroului. Sessions l-a concediat pe McCabe pe baza aceloraşi acuzaţii.

În document se mai recomandă investigarea agenţilor FBI Peter Strzok şi Lisa Page pentru implicarea lor la înlăturarea numelui preşedintelui Barack Obama din declaraţia de exonerare prezentată în investigarea serverului de email al fostului secretar de stat Clinton.

Citând o recomandare precedentă făcută de republicanul Devin Nunes, preşedintele Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, de a deschide o investigaţie, congresmenii îi acuză de asemenea pe Comey, McCabe, fostul procuror general interimar Sally Yates şi fostul procuror general adjunct Dana Boente de semnarea unui mandat de supraveghere a lui Carter Page, voluntar în campania prezidenţială a lui Trump. Acest mandat s-a bazat în mare parte pe neverificatul dosar Steele. Cei patru oficiali sunt acuzaţi că l-au privat pe Page de drepturi şi sunt acuzaţi de comportament investigaţional eronat.

Câţiva membri ai House Freedom Caucus au semnat scrisoarea, inclusiv reprezentanţii Dave Brat (republican din Michigan), Andy Harris (republican din Maryland), Andy Biggs (republican din Arizona), Jeff Duncan (republican din Carolina de Sud), Paul Gosar (republican din Arizona), Jody Hice (republican din Georgia) şi Ted Yoho (republican din Florida). De asemenea, reprezentanţii Matt Gaetz (republican din Florida) şi Claudia Tenney (republican din New York) au semnat la rândul lor scrisoarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe