China impune tarife imense orzului australian după ce Canberra cere anchetarea originii virusului Wuhan

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)
A.P.
19.05.2020

China a anunţat taxe imense impuse pentru următorii cinci ani importurilor de orz australian, cu un tarif antidumping de 73,6 la sută şi un tarif antisubvenţie de 6,9 ​​la sută care va fi aplicat începând de marţi, 19 mai, a informat ABC News.

Ministerul chinez al Comerţului a anunţat demersul după ce ar fi finalizat o anchetă de 16 luni privind o plângere antidumping.

Însă evoluţia survine după ce premierul australian a devenit unul dintre cei mai activi suporteri ai deschiderii unei anchete independente asupra originii virusului Wuhan.

"Ministerul Comerţului a efectuat o anchetă în conformitate cu legile şi reglementările pertinente ale Chinei ... Autoritatea de investigare a decis că a existat dumping în cazul orzului importat din Australia şi producţia internă a suferit daune substanţiale", se arată într-un comunicat pe site-ul ministerului.

Ca răspuns, ministrul australian al Comerţului, Simon Birmingham, a reiterat că Australia nu a subvenţionat şi nici nu a făcut dumping de orz în China şi a indicat că ţara ar putea contesta impunerea impozitului la organismele internaţionale.

Brett Hosking, preşedintele organizaţiei cultivatorilor de cereale, nu a exclus posibilitatea ca Australia să adreseze problema la Organizaţia Mondială a Comerţului.

Orzul, unul dintre primele trei mărfuri agricole pe care Australia le exporta în China, se află în centrul acuzaţiilor de dumping din 2018.

Impunerea tarifelor de către regimul comunist chinez survine la câteva săptămâni după ce ambasadorul Chinei în Australia, Jingye Cheng, a ameninţat cu represalii economice după cererea premierului australian de a se efectua o anchetă independentă cu privire la originile virusului Wuhan.

La sfârşitul lunii aprilie, premierul australian, Scott Morrison, a apărat apelul „complet rezonabil şi sensibil” pentru o anchetă, afirmând:

"Acesta este un virus care a luat peste 200.000 de vieţi în întreaga lume. A închis economia globală. Implicaţiile şi impactul acestui lucru sunt extraordinare. Acum pare complet rezonabil şi sensibil ca lumea să aibă o evaluare independentă a modului în care s-a produs acest lucru, astfel încât să putem învăţa lecţiile şi să împiedicăm să se mai întâmple aşa ceva".

Australia este una dintre cele 120 de naţiuni membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care susţin o moţiune ce solicită o „evaluare imparţială, independentă şi cuprinzătoare” a „răspunsului internaţional în domeniul sănătăţii la COVID-19”.

Beijing, care a respins o serie de acuzaţii ale SUA şi, în special, ale preşedintelui Donald Trump, ce a acuzat comiterea unor infracţiuni în timpul pandemiei, a afirmat că Australia este o „gumă lipită pe talpa încălţămintei Chinei” în mass-media de stat.

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Ghebreyesus, a promis la şedinţa Adunării Mondiale a Sănătăţii (AMS), că va fi lansată o anchetă cât mai curând posibil, pe fondul criticilor tot mai mari la adresa OMS cu privire la răspunsul regimului chinez la pandemie.

Cu toate acestea, nu a fost precizată o dată pentru lansarea anchetei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor