Budapesta se opune primirii Taiwanului la Adunarea Mondială a Sănătăţii [SCMP]
focus
alte articole
Ungaria susţine eforturile Beijingului de a împiedica Taiwanul să participe la viitoarea Adunare Mondială a Sănătăţii (WHA), potrivit unui comunicat chinez emis după o conversaţie telefonică între miniştrii de externe ai celor două ţări, potrivit publicaţiei South China Morning Post (SCMP).
Ministrul de Externe chinez, Wang Yi, l-a sunat joi pe omologul său european, Peter Szijjarto, potrivit declaraţiei Ministerului de Externe al Chinei.
În timpul convorbirii, potrivit SCMP, Szijjarto i-a declarat lui Wang că Budapesta nu va susţine aderarea Taiwanului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) înainte de adunarea anuală a miniştrilor de sănătate din întreaga lume, care începe luni la Geneva şi la care Taipei este dornic să participe.
Taiwanul este exclus din cadrul OMS pe motive politice, la presiunea Chinei, deşi are o populaţie de peste 20 de milioane de locuitori şi este ţara care a administrat cel mai bine răspunsul la actuala criză generată de virusul Wuhan.
Ungaria „respectă întotdeauna principiul o singură China”, ar fi declarat Szijjarto, potrivit SCMP, care aparţine magnatului Jack Ma ce are legături cu regimul comunist de la Beijing.
Aşa-numitul principiu se referă la pretenţia regimului comunist chinez că Taiwanul este o provincie rebelă, în ciuda faptului care are monedă, administraţie şi politică externă independentă şi de sine stătătoare, fiind fondată de regimul naţionalist, legitim al Chinei, sub conducerea generalului Chan Kai Shek, care s-a refugiat de comuniştii chinezi conduşi de Mao Tsedun.
Cu toate declaraţiile Ministerului chinez de Externe, un raport despre convorbirea celor doi miniştri de externe nu făcea nicio menţiune la Taiwan, ci afirma că Szijjarto i-a mulţumit lui Wang pentru consumabilele medicale pe care China le-a trimis în Ungaria de la începutul pandemiei produse de virusul Wuhan.
După ce a întârziat să răspundă adecvat la criza produsă de virusul Wuhan, arestând medicii care avertizau despre pericol şi chiar cetăţenii care transmiteau online ştiri despre existenţa unei pneumonii atipice în oraş, Partidul Comunist Chinez duce acum o iniţiativă diplomatică de oferire de echipamente medicale - de multe ori sub standard - contra cost, dar cere ca oficialii ţărilor respective să-şi exprime public mulţumirile.
Cei doi miniştri au discutat despre o altă problemă extrem de controversată - participarea firmelor chineze la construirea reţelei 5G şi dezvoltarea unui proiect feroviar între Budapesta şi Belgrad.
Pe lângă Szijjarto, Wang a sunat joi miniştrii de externe ai Estoniei şi Bosniei - Herţegovina pentru a discuta despre pandemia virusului Wuhan.
Taipei a donat 80.000 de măşti Estoniei în aprilie, iar săptămâna trecută, Urmas Paet, un membru estonian al parlamentului European a cerut Budapestei să sprijine aderarea Taiwanului la OMS şi „să nu se lase manipulat de China”.
Taiwanul a cerut de mai mult timp să i se permită redobândirea statutului de observator la OMS şi a intensificat aceste eforturi încă de la începutul crizei pandemiei virusului Wuhan.
În ciuda devastării cauzate de Covid-19, Taiwanul a raportat doar 440 de cazuri confirmate şi şapte decese.
Taiwanul a participat la reuniunile WHA în calitate de observator între 2009 şi 2016, fără ca regimul comunist chinez să se opună. La vremea aceea, Taiwanul era condus de preşedintele Ma Ying-Jiu, aparţinând partidului Kuomintang, care era favorabil strângerii legăturilor cu China.
Relaţiile dintre Taipei şi Beijing au început să se deterioreze în 2016 după câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Tsai Ing-wen, din partea Partidului Progresist Democrat, care a câştigat al doilea mandat în ianuarie 2020.
Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă, Canada şi mai multe ţări europene au sprijinit cererea Taiwanului de a fi reprimit ca observator la OMS.
Săptămâna trecută, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a cerut tuturor naţiunilor să sprijine participarea Taiwanului în calitate de observator la WHA şi a cerut directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să permită acest lucru.
În ciuda cererilor, vicepremierul Taiwanului Chen Chien-jen a declarat, joi că, din cauza presiunii Beijingului, există şanse mici de a participa la adunarea WHA.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a declarat săptămâna trecută că regimul comunist care a infectat întreaga lume „se opune cu hotărâre” sprijinului acordat Taiwanului de către Noua Zeelandă.
În apelurile sale către Europa, Wang a mai spus că o cooperare între Beijing şi 17 naţiuni din Europa Centrală şi de Est - sub banner-ul „17 1” - nu va fi afectată de criza de sănătate şi că discuţiile suplimentare vor avea loc odată ce pandemia va fi adusă sub control.