China a cerut OMS să întârzie declararea pandemiei şi să nege transmiterea de la om la om [agenţii germane]

Tedros Adhanom Ghebreyesus
Tedros Adhanom Ghebreyesus (FABRICE COFFRINI / GETTY Images)

Agenţiile de informaţii germane au dezvăluit că preşedintele chinez Xi Jinping a cerut directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, să minimizeze severitatea pandemiei virusului Wuhan în ianuarie, potrivit Der Spiegel.

În timpul unei conversaţii din 21 ianuarie - la o săptămână după ce OMS asigura comunitatea internaţională că nu există „dovezi clare de transmitere de la om la om” - Xi Jinping i-ar fi cerut lui Tedros să nu dezvăluie că virusul este de fapt transmisibil de la om la om şi să întârzie declararea focarului de virus Wuhan o pandemie - în ciuda faptului că dimensiunea focarului corespundea criteriilor formale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Şi în timp ce OMS a anunţat la 22 februarie că datele colectate prin propria investigaţie „sugerează că transmiterea interumană are loc la Wuhan”, organizaţia a declarat că era necesară o analiză mai cuprinzătoare „pentru a înţelege în întregime” situaţia, apoi a aşteptat până în 11 martie ca să declare virusul o pandemie.

Acum este aproape universal acceptat că muşamalizarea dimensiunilor şi gravităţii focarului de către regimul comunist chinez a contribuit la transformarea unui focar viral local în cel mai mare dezastru global al timpurilor moderne.

Departe de a trage un semnal de alarmă când a fost detectat virusul iniţial la Wuhan, Partidul Comunist Chinez a ascuns situaţia, permiţând virusului să se răspândească în toată lumea. După câteva luni de la explozia pandemică, regimul comunist de la Beijing continuă să nu explice modul în care a apărut virusul şi nici pacientul zero, să interzică accesul experţilor internaţionali la Wuhan şi să interzică diseminarea informaţiilor referitoare la virus pe care le are.

La mijlocul lunii ianuarie, OMS a anunţat că anchetele autorităţilor chineze nu au găsit nicio dovadă clară de transmitere de la om la om. Avertismentul Taiwanului din 31 decembrie potrivit căruia o astfel de transmisie s-a întâmplat probabil la Wuhan a fost ignorat de OMS, deşi informaţiile erau suficiente pentru a convinge autorităţile taiwaneze să instituie măsuri preventive la domiciliu înaintea oricărei ţari, inclusiv a Chinei.

Diseminarea persistentă a variantei oficiale a Chinei de către OMS a creat o stare de pericol pentru celelalte ţări, care au întârziat să ia măsuri împotriva pandemiei timp de câteva săptămâni.

De fapt, OMS a descurajat în mod activ orice acţiune, în prima perioadă a focarului. Pe 10 ianuarie, odată cu apariţia focarului în Wuhan, OMS susţinea că „nu recomandă nicio măsură de sănătate specifică pentru călători către şi dinspre Wuhan”, adăugând că „monitorizarea la intrare oferă un beneficiu minim”. De asemenea, a recomandat „să nu fie aplicate restricţii de călătorie sau comerţ în ceea ce priveşte China.”

Chiar şi după ce, cel mai cunoscut pneumolog din China, Zhong Nanshan, a confirmat transmiterea de la om la om, pe 20 ianuarie, OMS a continuat să submineze luarea de măsuri eficiente de către celelalte ţări, prin minimizarea riscurilor de transmitere asimptomatică şi descurajând testarea pe scară largă.

Între timp, China stoca echipament de protecţie personală - reducea exporturile de echipamente medicale fabricate din China şi importa masiv din toată lumea. În ultima săptămână a lunii ianuarie, ţara a importat 56 de milioane de ventilatoare şi măşti, potrivit datelor oficiale.

Nu este un secret faptul că Beijingul s-a angajat în muşamalizarea masivă a focarului, evidentă după ce virusul Wuhan a scăpat de sub control. În acelaşi timp, Partidul a permis ca zeci de mii de oameni să călătorească cu ocazia Anului Nou Chinezesc şi să plece din Wuhan.

Chiar şi după ce a aplicat blocada asupra oraşului de 11 milioane de locuitori, în 23 ianuarie, China a permis în continuare zborurile aeriene, inclusiv cele cu destinaţii internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe