China admite că a dat ordin pentru distrugerea eşantioanelor de virus
focus
alte articole
Publicaţia South China Morning Post (SCMP) raportează că Liu Dengfeng, un oficial al departamentului de ştiinţă şi educaţie al Comisiei Naţionale de Sănătate, a confirmat că Beijing-ul a cerut într-adevăr laboratoarelor să distrugă mostre de virus Wuhan în stadiul incipient al focarului, dar a susţinut că acest ordin a fost dat pentru motive de biosiguranţă.
Epoch Times a transmis faptul că oficialii chinezi de vârf ai agenţiei de sănătate publică au trimis un ordin care cerea distrugerea eşantioanelor şi a documentelor legate de virusul Wuhan. Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a făcut şi el acuzaţii în acest sens criticând regimul comunist chinez pentru lipsa de transparenţă, afirmând că Beijing-ul a distrus mostre de virus la începutul focarului.
Liu a afirmat că atunci când focarul a fost semnalat pentru prima dată în Wuhan, „institutele de specialitate la nivel naţional” lucrau pentru identificarea agentului patogen care l-au cauzat:
„Pe baza unei cercetări cuprinzătoare şi a opiniei experţilor, am decis să gestionăm temporar agentul patogen care provoacă pneumonia ca fiind de clasa a II-a - extrem de patogen - şi să impunem cerinţe de biosiguranţă pentru colectarea, transportul şi activităţile experimentale, precum şi distrugerea eşantioanelor”, a afirmat el.
Declaraţiile oficialului chinez contrazic faptul că, de exemplu, un laborator din Shanghai care a secvenţiat virusul la începutul lunii ianuarie a fost închis după ce a publicat genomul pe situri de profil, open source, din străinătate, pentru a permite agenţiilor medicale din întreaga lume să poată reacţiona la pericol.
SCMP raportează că, potrivit unei notificări a comisiei provinciale de sănătate emise în februarie, spitalele şi laboratoarele care aveau probe de virus au primit ordin să nu le furnizeze niciunei instituţii sau laborator fără aprobare. Laboratoarele neautorizate care au obţinut probe în stadiul incipient al focarului au trebuit să le distrugă sau să le trimită la un centru municipal pentru controlul şi prevenirea bolilor.
Însă comunicatul oficial chinez făcea acelaşi lucru cu documentaţia, o notificare oficială cerând inclusiv distrugerea materialelor de pe hard-discuri şi computere - lucru imposibil de motivat prin nevoia de securitate biologică.
Un alt înalt funcţionar, Li Mingzhu, de la departamentul de cooperare internaţională al comisiei de sănătate, a respins alte cereri ale SUA cu privire la accesul la faza de început a focarului (la sfârşitul lunii ianuarie), susţinând că OMS nu a făcut nicio cerere de a vizita laboratorul, în cadrul a două călătorii la Wuhan, în ianuarie şi februarie.
„OMS nu a făcut niciodată o solicitare de a vizita un anumit laborator, aşa că afirmaţia că a fost refuzată vizita OMS la laboratorul Wuhan nu este adevărată”, a spus Li.
Afirmaţia oficialului chinez este bizară, oficialii americani făcând cererea în mod public în timpul unor conferinţe de presă, în mai multe rânduri.
Ultima oară, regimul comunist a respins ancheta internaţională asupra virusului prin ambasadorul său de la ONU, pe 6 mai 2020.