Tratamente naturiste cu pătrunjel
alte articole
Unul dintre cele mai cunoscute zarzavaturi, pătrunjelul este un antioxidant, un tonic general şi un purificator al organismului. El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase şi anume histidina.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Proprietăţi
Printre proprietăţile pătrunjelului, cele mai cunoscute sunt:
- este un bun stimulent al sistemului nervos;
- este un întăritor natural al sistemului imunitar;
- este reglator al ciclului menstrual;
- este antiinfecţios, vasodilatator, vermifug, antitumoral, antirahitic, antiscorbutic, diuretic;
- este purificator şi curăţă corpul de toxine, este antiseptic al sângelui, al căilor urinare şi al tubului digestiv;
- este stimulent natural al expectoraţiei, eliminând din plămâni substanţele nocive;
- este sudorific, favorizând transpiraţia şi ajutând în acest fel la eliminarea toxinelor din organism;
- este un bun regenerator capilar;
- este un stimulent al fibrelor musculare netede;
- ajută la neutralizarea efectelor nocive ale alcoolului şi ale tutunului.
Afecţiunile în care pătrunjelul joacă un rol important sunt: stările infecţioase, alergiile, oboseala, anemia, bolile sângelui, afecţiunile renale sau ale vezicii urinare, reumatismul, afecţiunile hepatice, durerile articulare, celulita, surmenajul fizic şi intelectual.
Se pot folosi atât frunzele verzi, cât şi rădăcina.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Detoxifierea organismului
Pătrunjelul ajută la eliminarea eficientă a toxinelor din corp, fiind astfel un aliat în curele de slăbire. De asemenea, acest banal condiment ajută digestia şi combate balonarea.
După un consum mare de alcool, dacă mestecaţi una, două legături de pătrunjel, sistemul nervos va fi mai puţin afectat de alcool, iar protecţia ficatului va fi mult mai bună, pătrunjelul ajutând la eliminarea alcoolului din sânge mult mai rapid. La fel şi după o ţigară, mestecarea frunzelor de pătrunjel, au ca efect micşorarea gudronului, iar bolile aparatului respirator ar fi ţinute la distanţă, iar pe termen lung vă pot ajuta chiar să vă lăsaţi de fumat.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Previn depresia şi ţin sub control tensiunea arterială
De asemenea, pătrunjelul oferă protecţie cerebrală, prevenind depresia şi stările de nervozitate. Toată lumea ştie cum acţionează mirosul pătrunjelului, este calmant şi are acţiunea unui ulei volatil. Consumul de pătrunjel proaspăt, în salată, adăugat la mâncare pe post de ornament, dar şi pentru consum, ţine sub control tensiunea arterială, fiind un bun stabilizator natural.
Sucul făcut din frunze de pătrunjel - o legătură de frunze mixate cu un pahar de apă, strecurate sau filtrate - băut după ce a stat jumătate de oră la rece în frigider, vor avea un efect reconfortant şi revitalizant. Pătrunjelul este foarte aromat, motiv pentru care sucul de pătrunjel este de preferat să se bea în reprize mici, câte o lingură înainte de masă sau diluat în suc de morcov sau chiar şi în apă. O doză mai mare de o lingură de suc proaspăt, luată singură, poate crea deranjamente puternice la sistemul digestiv.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Tratează pietrele la rinichi
Sucul din frunze de pătrunjel este indicat şi în cazul în care vă confrunţi cu pietre la rinichi. Se va consuma câte un păhărel pe stomacul gol, timp de 40 de zile, numai la indicaţia medicului.
Şi rădăcinile de pătrunjel sunt eficiente în eliminarea nisipului din rinichi. Medicii naturişti ne recomandă să spălăm o jumătate de kilogram de rădăcini, să le dăm printr-o răzătoare de sticlă şi să le fierbem, la foc mic, în 1,5 litri de apă, până când o treime din apă scade. Zeama se scurge şi se păstrează la frigider, iar în fiecare dimineaţă, timp de 40 de zile, se bea câte un păhărel de lichid pe stomacul gol.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Împotriva cirozei hepatice (adjuvant)
Se administrează cu jumătate de oră înainte de fiecare masă un pahar de suc din frunze de pătrunjel pe stomacul gol. Tratamentul se face trei săptămâni, cu o săptămână de pauză.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Împotriva blefaritei, conjunctivitei
Se pun pe ochi comprese cu suc din frunze de pătrunjel, care se ţin astfel vreme de 20-30 de minute.
Tratamentul se face minimum şapte zile la rând. Însă neapărat să consultaţi şi un medic pentru orice afecţiune a ochilor.
De asemenea, sucul de pătrunjel amestecat cu sucul de morcovi (50 – 200 ml, dimineaţa şi seara) se poate bea pentru îndepărtarea conjunctivitei.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Luptă împotriva tumorilor
Specialiştii au descoperit de curând că frunzele de pătrunjel au proprietăţi antitumorale. Astfel, consumat crud în supe, salate sau ciorbe, pătrunjelul oferă protecţie căilor respiratorii şi plămânilor, ficatului, rinichilor şi împiedică apariţia tumorilor canceroase. De asemenea, s-a observat că persoanele care sufereau de tumori cerebrale şi consumau pătrunjel şi-au îmbunătăţit vizibil starea de sănătate.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Combate respiraţia urât mirositoare
Frunzele de pătrunjel au efect dezinfectant şi elimină bacteriile din cavitatea orală. Astfel, câteva frunze de pătrunjel mestecate după masă vă pot ajuta să scăpaţi de halenă, oferind un miros plăcut respiraţiei. Este foarte recomandat persoanelor cu probleme respiratorii.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Ajută sistemul imunitar
Bolile şi viruşii acţionează atunci când sistemul imunitar este slăbit sau se află sub parametri medicali declaraţi în limite admise. O salată de pătrunjel cu un pic de lămâie, 1-2 căţei de usturoi, o roşie sau două, vor avea ca efect întărirea acestui sistem imunitar, iar odată ajuns în organism va acţiona şi asupra bacteriilor care recidivează.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Remediu natural pentru sterilitate masculină sau frigiditate feminină
Pentru acest tratament sunt necesare seminţele de pătrunjel sau mai bine zis, pulberea făcută din seminţe, care se găseşte la magazinele naturiste. Timp de 40- 45 zile se ia la şase ore, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe de pătrunjel, înainte de masă. Nu există efecte adverse.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Remedii pentru păr şi piele
Datorită vitaminelor şi mineralelor conţinute, pătrunjelul este un ingredient preţios în măştile cosmetice destinate tenului ridat, lipsit de strălucire. De asemenea, pătrunjelul face minuni pentru podoaba capilară. Consumul de pătrunjel în stare proaspătă şi infuziile folosite la clătirea părului pot regenera părul, conferă rezistenţă şi elasticitate.
Tratamente naturiste cu pătrunjel. Contraindicaţii
Deşi pătrunjelul are foarte multe beneficii, acesta nu trebuie să fie consumat în cantităţi mari de către gravide ori femeile care alăptează. Astfel, curele cu pătrunjel trebuie evitate, iar pătrunjelul se va consuma de către acestea în cantităţi moderate, doar în supe ori ciorbe.
Pătrunjelul în cantităţi mari opreşte sau diminuează secreţia laptelui (în cazul femeilor care alăptează) şi stimulează contracţiile uterine (în cazul celor gravide) şi poate provoca avortul.
Precauţii generale
În cazul în care doriţi să ţineţi o cură de pătrunjel, trebuie să fiţi foarte atenţi la cantităţii. Astfel, adulţii nu trebuie să bea mai mult de 200 ml de suc de pătrunjel pe zi, iar copiii au voie să consume cel mult 60 ml de suc pe zi. În cazurile în care se depăşeşte doza, riscurile de deranjamente digestive ori hiperexcitabilitate nervoasă sunt foarte mari.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.