Magneziu: un mineral indispensabil pentru sănătatea noastră

Astăzi, mulţi pacienţii îşi întreabă doctorul dacă consumă suficient calciu, dar foarte puţini se preocupă cu adevărat dacă au destul magneziu în organism. De fapt, la ora actuală un număr mare de persoane suferă de deficit sever de magneziu, ceea ce ar putea duce la consecinţe grave.
O banană conţine 32 de mg de magneziu (Wavebreakmedia Ltd/Wavebreak Media/Thinkstock)
Dr. W. Gifford-Jones
07.04.2015

În 1979, Dr. David Chipperfield a publicat în revista medicală britanică "The Lancet" o nouă descoperire importantă. Savantul a constatat pentru prima dată că pacienţii care sufereau de dureri cauzate de angină pectorală aveau de fapt un nivel scăzut de magneziu în sânge.

Cercetătorul a mai descoperit că suplimentele acestui mineral sunt capabile să elimine spasmele arterelor coronare, să prevină atacul de cord şi să reducă riscul de deces.

Astăzi, mulţi pacienţii îşi întreabă doctorul dacă consumă suficient calciu, dar foarte puţini se preocupă cu adevărat dacă au destul magneziu în organism. De fapt, la ora actuală un număr mare de persoane suferă de deficit sever de magneziu, ceea ce ar putea duce la consecinţe grave.

Rolul magneziului în organism

Calciul a fost considerat dintotdeauna cel mai popular mineral. Aceasta deoarece, dacă vi se întâmplă să suferiţi o fractură de oase din cauza osteoporozei, care potrivit medicilor este cauzată de insuficienţă de calciu, o veţi ţine minte pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, foarte puţini oameni cunosc că magneziul este indispensabil pentru aproximativ trei sute de reacţii biochimice vitale care au loc în corpul uman.

Deseori hipertensiunea arterială poate provoca atac cerebral. Potrivit unui studiu DASH, hipertensiunea poate fi redusă cu ajutorul unui regim alimentar bogat în magneziu.

Totodată, riscul unui atac de cord creşte în cazul persoanelor ce suferă de obezitate şi diabet zaharat. Ambele stări sunt asociate cu ateroscleroza – o afecţiune serioasă în care colesterolul blochează arterele coronare. Totuşi, trebuie să ştim că fiecare bătaie a inimii depinde de sincronizarea activităţii întregului sistem complex al organismului. Un nivelul scăzut de magneziu poate deregla acest sistem, provocând fibrilaţie atrială (bătăii neregulate ale inimii). Potrivit specialiştilor, o cantitate normală de magneziu restabileşte ritmul cardiac.

De cât magneziu avem nevoie?

Medicii nu pot explica de ce 50% din persoanele care au decedat din cauza infarctului miocardic au avut un nivel normal de colesterol în sânge. Una din posibilele cauze în acest sens ar putea fi nivelul scăzut de magneziu în sânge care a provocat fibrilaţia ventriculară: aceasta duce la o perturbare bruscă a muşchilor cardiaci, sângele încetează să ajungă la organele vitale şi decesul survine foarte repede. Deficitul de magneziu constituie una din posibilele explicaţii pentru cazurile tinerilor care mor fără vreun motiv aparent.

Astăzi, diabetul zaharat de tipul 2 a căpătat proporţii aproape epidemice, fiind asociat în principal cu obezitatea. Deficitul de magneziu în organism creşte riscul apariţiei acestei boli, deoarece magneziul ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge. În cercetările efectuate în 1976 de către specialiştii de la Universitatea Harvard, la care au participat 85 000 de femei şi 43 000 de bărbaţi, s-a constatat că în cazul pacienţilor care au consumat zilnic 220 mg de magneziu, riscul dezvoltare a diabetului a fost cu 33% mai mare decât la cei care au consumat 340 mg de magneziu pe zi.

Potrivit altor studii, magneziul este benefic şi pentru cei care suferă de migrene, insomnie, anxietate şi depresie. În plus, datorită capacităţii de a relaxa arterele, acesta este util pentru persoanele care suferă de îngustarea pasajelor respiratorii în regiunea plămânilor.

Cum să consumăm zilnic 300 mg de magneziu? Mai întâi trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe. O banană, spre exemplu, conţine 32 de mg de magneziu, o ceaşcă de iaurt degresat - 43 mg, boabe zdrobite de grâu - 40 mg, o felie de pâine albă - 24 mg, un cartof copt - 55 mg , o ceaşcă de orez brun - 84 mg, 100 g somon la grătar - 23 mg. Şi, bineînţeles, putem să luăm suplimente de magneziu, care pot fi găsite cu uşurinţă în orice farmacie.

Articolul în limba engleză - Magnesium: A Mineral You Shouldn’t Underestimate

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor