Cele mai sănătoase alimente pentru creier
alte articole
Conform studiilor ştiinţifice, în fiecare zi, 10.000 de celule mor în creierul uman şi nu se mai regenerează vreodată. Mai mult, creierul consumă un sfert din energia întregului corp şi, ca să funcţioneze bine, are nevoie de hrană adecvată. Stresul, activitatea fizică sau intelectuală intensă sunt factori care obosesc creierul (uneori mai repede decât credem) şi atunci el ne trimite semnale că are nevoie de forţe proaspete, mai concret, de mâncare – de unde şi senzaţia că vrem să mâncăm ceva când suntem stresaţi sau sub presiune maximă la locul de muncă.
Cele mai sănătoase alimente pentru creier. Omega -3
Studiile au arătat că acizii graşi omega-3 joacă un rol important pentru sănătatea creierului. Această substanţă este transformată în acid docosahexaenoic (DHA), element care ajută la protejarea împotriva demenţei şi a bolii Alzheimer, scriu experţii de la Centrul Medical al Universităţii din Maryland. De asemenea, studiile au arătat că un aport scăzut de acizi graşi omega-3 ar putea creşte riscul de declin al abilităţilor cognitive. O sursă bogată în acest element nutritiv o reprezintă peştele gras. Acizii graşi omega-3 se găsesc însă şi în surse vegetale, precum fasolea, seminţele de in, nucile sau uleiul de canola.
Specialiştii ne recomandă să consumăm, pe lângă peşte gras, şi legume uscate, fructe de mare, cereale integrale, morcovi, spanac, coacăze, banane, avocado şi ciocolată neagră. Toate aceste alimente ne sunt recomandate pentru întărirea memoriei, deoarece conţin substanţe minerale, uleiuri de tip Omega 3, fosfor şi complexul vitaminelor B.
Cele mai sănătoase alimente pentru creier. Complexul de B-uri
Alimentele bogate în vitamina B, în special B1, B2, B6, B9 (acid folic) şi B12 sunt: leguminoasele (lintea, fasolea neagră, fasolea kidney, soia), năutul, cerealele integrale, germenii de grâu, seminţele de floarea soarelui, alunele de pădure, nucile caju sau arahidele. Experţii punctează că vitamina B12 se găseşte în principal în produsele animale, de aceea recomandă vegetarienilor suplimente alimentare care conţin acest element nutritiv. În afară de suplimente, persoanele care nu consumă produse de origine animală îşi pot asigura aportul de vitamina B12 consumând lapte de soia şi cereale fortificate.
Cele mai sănătoase alimente pentru creier. Vitaminele C,D şi E
Alte vitamine importante pentru protejarea sănătăţii creierului sunt C, D şi E, arată, de asemenea, studiile efectuate de cercetători. O serie de fructe şi legume proaspete, precum citricele, căpşunile, roşiile, varza de Bruxelles sau broccoli pot fi inserate în dieta zilnică pentru a asigura aportul necesar de vitamina C.
În ceea ce priveşte vitamina D, una dintre cele mai valoroase surse este chiar soarele, dar şi cerealele fortificate sau sucul de portocale.
Vitamina E poate se găseşte în cereale integrale, nuci, migdale, seminţe crude de floarea soarelui, susan, dovleac, pin sau în alune de pădure.
Despre fiecare aliment în parte şi efectele pozitive pe care le au asupra creierului găsiţi aici un articol complex.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.