Traian Băsescu se întâlneşte cu delegaţiile FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale

Traian Băsescu
Traian Băsescu (LIONEL BONAVENTURE / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
02.02.2014

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte duminică la Cotroceni cu delegaţia comună a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, informează Administraţia Prezidenţială.

Aceasta este cea de a doua întâlnire oficială a şefului statului cu delegaţiile negociatorilor internaţionali. Pe 23 ianuarie, Traian Băsescu a avut o primă rundă de discuţii cu aceştia, pe tema introducerii accizei pe carburanţi.
Cu ocazia întrevederii din ianuarie, Traian Băsescu i-a informat pe membrii delegaţiei FMI în România că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil şi nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul, dacă nu se renunţă la ideea introducerii taxei de 7 eurocenţi pe carburanţi: "Nu susţin acciza pe carburanţi. Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez!"

Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că această misiune a Fondului Monetar Internaţional în România va avea succes, iar obiceiurile Guvernului de a cheltui mai mult decât îşi permite se vor schimba: "Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză", a declarat preşedintele.

Traian Băsescu a ţinut să menţioneze că responsabilitatea pentru introducerea accizei pe carburanţi aparţine Guvernului şi Fondului Monetar Internaţional.

"Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!", a anunţat Traian Băsescu.

Reamintim că acciza pe carburanţi a fost subiect de intensă dispută între Cotroceni şi Guvern, şeful statului afirmând în repetate rânduri că acciza nu este necesară, ci reprezintă doar o un nouă taxă impusă de USL populaţiei pentru a-şi finanţa campaniile electorale de anul viitor. Preşedintele ţării a condiţionat promulgarea Bugetului de Stat de renunţarea la acciza pe carburanţi, insistând asupra faptului că există resurse pentru a se asigura finanţarea instituţiilor bugetare şi fără introducerea ei.

După îndelungi controverse şi negocieri, "în baza unui compromis politic", s-a decis amânarea introducerii accizei cu trei luni, urmând ca măsura să fie discutată cu FMI.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor