Băsescu: Rromii cerşetori din străinătate deranjează mai mult decât bancherii care fură miliarde din bănci

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Aflat în vizită oficială în Germania, preşedintele Traian Băsescu, a abordat vineri spinoasa problemă a rromilor care cerşesc prin străinătate, devenită adesea temă de campanie electorală pentru politicienii xenofobi şi naţionalişti din ţările membre UE.

În cadrul unei conferinţe de presă cu jurnalişti acreditaţi la Bundestag, Traian Băsescu a declarat că România nu critică faptul că presa străină semnalează "deranjul" creat de rromi, ci faptul că se preferă să se arate cu degetul înspre o problemă în loc să se caute o rezolvare pentru ea. Şeful statului a explicat că România a avut şi are o politică de integrare a minorităţii rrome destul de puternică iar acei rromi supărători pentru Europa reprezintă doar o minoritate, fiind "expresia părţii de eşec de integrare a populaţiei rome" în ţara lor, informează Mediafax.

Rromii deranjează mai mult prin faptul că sunt extrem de vizibili, a explicat Băsescu, decât prin gravitatea acţiunilor lor. Cetăţenii europei sunt mai predispuşi să remarce un rrom care cerşeşte zgomotos decât un bancher care fură miliarde din bănci:

"Nu-i suficient doar să-i identificăm şi să încercăm să diminuăm acţiunile care deranjează populaţia. Pentru că aici este problema romilor, ei sunt extrem de vizibili, deranjează şi aş spune că deranjează mult mai mult decât un bancher care face să dispară dintr-o bancă 10 miliarde de euro. Pentru ca ei vin, trag de cetăţeni, cer bani, cer de mâncare, fac orice. Oamenii din bănci nu deranjează pe nimeni. Doar vin guvernele să plătească miliarde pentru ei, cum a fost în timpul crizei", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a declarat că autorităţile române s-au implicat ori de câte ori li s-a permis în rezolvarea problemelor create de rromi şi au trimis poliţişti în Italia, în Franţa, în Marea Britanie şi s-au făcut "primii paşi" şi pentru Germania şi a făcut un apel către cooperare între ţările membre UE. Şeful statului a explicat că autorităţile române nu pot restricţiona ieşirea rromilor de pe teritoriul ţării dacă nu au o interdicţie dată de un judecător dintr-o altă ţară europeană.

"Drama" minorităţii rrome constă în perpetuarea lipsei de educaţie a mai afirmat Băsescu, subliniind că pentru rezolvarea acestei probleme trebuie făcut ceva la nivel european:

"Suntem gata să trimitem dascăli, profesori, educatori oriunde pe lângă oraşele unde aceştia se stabilesc", cu condiţia ca administraţiile locale să ofere "un mic spaţiu în care copiii să înveţe să scrie şi să citească".

Băsescu a subliniat subliniat că "România a intrat cu tot cu romi în UE", fapt ştiut de "cei care ne-au primit" şi că este "unfair" să utilizezi problema unor oameni de multe ori amărâţi ca fiind o temă de campanie.

Referitor la campania formaţiunii bavareze CSU, axată pe migraţie, Traian Băsescu a declarat că înţelege "îngrijorările unor guverne legate de eventuala afectare a resurselor destinate pentru protecţie socială", însă respinge aplicarea unor măsuri discriminatorii strict pentru români şi bulgari.

Traian Băsescu a declarat că va discuta aceste probleme în cadrul unor întrevederi cu politicieni bavarezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne