Băsescu face apel la preşedintele Ianukovici să nu trimită armata împotriva manifestanţilor
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu, care a participat sâmbătă seară la cea de-a 5-a Conferinţa pentru Securitate de la München, a cerut preşedintelui Ianukovici să nu scoată armata pe străzi împotriva manifestanţilor, relatează caleaeuroepeană.ro , subliniind că acest lucru ar fi un dezastru în domeniul securităţii în zonă.
Preşedintele a cerut omologului său ucrainean să nu cheme armata împotriva manifestanţilor: "Dezastrul în domeniul securităţii ar fi ca în Ucraina să intervină Armata pentru a calma situaţia. Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi".
Şeful statului a subliniat faptul că este necesară o "abordare mai consistentă" privind perspectivele de aderare la UE pentru ţările din Parteneriatul Estic.
"E nevoie de o abordare mai consistentă. Nu poţi doar să le inviţi la Asociere dar să le spui că nu e o garanţie că vor intra în UE. Cred că UE trebuie să fie mai puternică în crearea perspectivei de intrare în UE", a declarat şeful statului, citat de caleaeuropeana.ro.
Totodată, Traian Băsescu a făcut apel ca în zona Mării Negre, rezolvarea conflictelor îngheţate trebuie să devină o prioritate.
"Un alt lucru este că din toate cele şase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte îngheţate. Trebuie să găsim o soluţie ca toate aceste state să rezolve pentru totdeauna aceste conflicte îngheţate. Aceste state nu au perspectiva apartenenţei la UE dacă nu îşi rezolvă conflictele", a afirmat Băsescu.
Poziţia SUA şi poziţia Rusiei
Rusia şi SUA şi-au exprimat opiniile diferite la Munchen, pe tema situaţiei din Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă criticile oficialilor din UE şi Statele Unite la adresa regimului din Ucraina, solicitându-le să condamne violenţele protestatarilor ucraineni, potirit AFP, citată de Mediafax.
"În privinţa încurajărilor pentru manifestaţii din ce în ce mai violente, acestea au legătură cu promovarea democraţiei?", a spus Lavrov la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.
"De ce nu sunt condamnate acţiunile de ocupare a clădirilor guvernamentale, de atacare a forţelor de ordine, de utilizare a sloganurilor rasiste şi neonaziste? De ce liderii politici europeni încurajează acţiuni de încălcare flagrantă a legii?", a mai adăugat Lavrov.
Cu ocazia participării la Conferinţa de la Munchen, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat sprijinul pentru opoziţia ucraineană, afirmând că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt alături de poporul ucrainean "în lupta pentru apropierea" de Europa.
Ucraina se confruntă cu o criză politică puternică după ce Viktor Ianukovici a refuzat în luna noiembrie să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-auy intensificat în ultimele două săptămâni după adoptarea unor legi care permiteau reprimarea brutală a manifestaţiilor. Legile represive au fost abrogate ulterior.