Băsescu face apel la preşedintele Ianukovici să nu trimită armata împotriva manifestanţilor

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Timeline Photos)
Flori Mladin
02.02.2014

Preşedintele Traian Băsescu, care a participat sâmbătă seară la cea de-a 5-a Conferinţa pentru Securitate de la München, a cerut preşedintelui Ianukovici să nu scoată armata pe străzi împotriva manifestanţilor, relatează caleaeuroepeană.ro , subliniind că acest lucru ar fi un dezastru în domeniul securităţii în zonă.

Preşedintele a cerut omologului său ucrainean să nu cheme armata împotriva manifestanţilor: "Dezastrul în domeniul securităţii ar fi ca în Ucraina să intervină Armata pentru a calma situaţia. Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi".

Şeful statului a subliniat faptul că este necesară o "abordare mai consistentă" privind perspectivele de aderare la UE pentru ţările din Parteneriatul Estic.

"E nevoie de o abordare mai consistentă. Nu poţi doar să le inviţi la Asociere dar să le spui că nu e o garanţie că vor intra în UE. Cred că UE trebuie să fie mai puternică în crearea perspectivei de intrare în UE", a declarat şeful statului, citat de caleaeuropeana.ro.

Totodată, Traian Băsescu a făcut apel ca în zona Mării Negre, rezolvarea conflictelor îngheţate trebuie să devină o prioritate.

"Un alt lucru este că din toate cele şase state ale Parteneriatului Estic, patru au conflicte îngheţate. Trebuie să găsim o soluţie ca toate aceste state să rezolve pentru totdeauna aceste conflicte îngheţate. Aceste state nu au perspectiva apartenenţei la UE dacă nu îşi rezolvă conflictele", a afirmat Băsescu.

Poziţia SUA şi poziţia Rusiei

Rusia şi SUA şi-au exprimat opiniile diferite la Munchen, pe tema situaţiei din Ucraina. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat sâmbătă criticile oficialilor din UE şi Statele Unite la adresa regimului din Ucraina, solicitându-le să condamne violenţele protestatarilor ucraineni, potirit AFP, citată de Mediafax.

"În privinţa încurajărilor pentru manifestaţii din ce în ce mai violente, acestea au legătură cu promovarea democraţiei?", a spus Lavrov la Conferinţa pentru securitate de la Munchen.

"De ce nu sunt condamnate acţiunile de ocupare a clădirilor guvernamentale, de atacare a forţelor de ordine, de utilizare a sloganurilor rasiste şi neonaziste? De ce liderii politici europeni încurajează acţiuni de încălcare flagrantă a legii?", a mai adăugat Lavrov.

Cu ocazia participării la Conferinţa de la Munchen, secretarul de Stat american, John Kerry, a exprimat sprijinul pentru opoziţia ucraineană, afirmând că Statele Unite şi Uniunea Europeană sunt alături de poporul ucrainean "în lupta pentru apropierea" de Europa.

Ucraina se confruntă cu o criză politică puternică după ce Viktor Ianukovici a refuzat în luna noiembrie să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-auy intensificat în ultimele două săptămâni după adoptarea unor legi care permiteau reprimarea brutală a manifestaţiilor. Legile represive au fost abrogate ulterior.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor