Băsescu către FMI: „Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez!”
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu i-a informat pe membrii delegaţiei FMI în România că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil şi nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul, dacă nu se renunţă la ideea introducerii taxei de 7 eurocenţi pe carburanţi, informează Realitatea Tv.
Şeful Statului a mai declarat că nu va bloca decizia, solicitând însă să nu i se ceară să valideze prin semnătura sa negocierile între Guvern şi FMI pe acest subiect:"Nu susţin acciza pe carburanţi. Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez!"
Traian Băsescu şi-a exprimat speranţa că această misiune a Fondului Monetar Internaţional în România va avea succes, iar obiceiurile Guvernului de a cheltui mai mult decât îşi permite se vor schimba: "Privind la ultima misiune a FMI din ţara noastră, ne-am recăpătat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mică creştere, începem să cheltuim mai mult şi mai mult, iar acest lucru pregăteşte România pentru o nouă criză", a declarat preşedintele.
Traian Băsescu a caracterizat politica guvernamentală ca laxă în cheltuieli şi ineficientă în ceea ce priveşte colectarea taxelor la buget, şi a criticat noile taxe pe energie, în special, acciza pe carburanţi:
"Mă uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielilor, şi bineînţeles că, din cauza ineficienţei colectării taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic lărgirea bazei de impozitare, o susţin, dar exagerările de a pune taxe noi pe energie şi acciza pe combustibil, în special, consider că este o mare greşeală care va afecta şi economia şi populaţia", a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a ţinut să menţioneze că responsabilitatea pentru introducerea acestor măsuri aparţine Guvernului şi Fondului Monetar Internaţional.
"Bineînţeles, responsabilitatea este a Guvernului şi a dumneavoastră, dar o asemenea taxă nu va fi susţinută, public, de către mine, pentru că nu cred că aceasta este o soluţie rezonabilă. Nu blochez decizia dintre dumneavoastră şi Guvern, de data aceasta, dar nu îmi cereţi să semnez aceste negocieri!", a anunţat Traian Băsescu, citat de Mediafax.
Declaraţiile Preşedintelui au fost făcute la Cotroceni, în cadrul întrevederii cu membrii Delegaţiei comune a Fondului Monetar Internaţional, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale.
Şeful statului a rămas consecvent poziţiei exprimate pe 18 decembrie 2013, când, după promulgarea bugetului, a declarat că îşi asumă explicarea, în ianuarie, în discuţiile cu FMI, a erorilor legate de creşterea accizei la carburant.
În timp ce şeful statului încearcă să convingă FMI-ul că introducerea accizei ar fi o frână în calea dezvoltării economiei româneşti, Guvernul negociază pentru ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, bazându-şi parte din politica bugetară pe introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litru de carburanţi, document care încheia evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI.
Referitor la sintagma "nu voi bloca decizia" folosită de Băsescu, reamintim că, anunţând vizita delegaţiei FMI la Bucureşti, premierul Ponta a declarat că Guvernul său este "decis să continue reformele asumate", iar "blocajul preşedintelui Băsescu în această privinţă", motivat de "interese politice şi electorale", va dispărea după alegerile pentru Parlamentul European.
Ponta a afirmat că acciza de 7 eurocenţi la carburanţi ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie, pentru că nici măcar preşedintele Traian Băsescu nu se va mai putea opune.