Băsescu cere OUG. Dacă Ponta nu o dă, devine emblema corupţiei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi la Palatul Cotroceni că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală deoarece este responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea că nu a înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând că legea ar trebui corectată. "Dacă premierul nu-şi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupţiei", a precizat Băsescu.

"Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală pentru că asta este responsabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140. Asta nu înseamnă că el nu trebuie corectat. Aşa cum pe 15 octombrie noaptea s-a elaborat o ordonanţă de urgenţă pe care domnul Ponta a aprobat-o pe 16 octombrie pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de Procedură Penală.", a declarat Băsescu.

Preşedintele subliniază faptul că "Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte de genul următor: abuz în serviciu, trafic de influenţă, fraude fiscale, trafic de persoane, criminalitate transfrontalieră, comercializare sau tranzit de droguri, toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, ori din acest punct de vedere articolul 140 ia organelor statului capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi."

Traian Băsescu insistă pentru emiterea OUG: "O spun cu toată responsabilitatea: dacă premierul nu-şi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt. În cazul în care nu face urgent modificările la art. 140, el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil că n-a acţionat când putea să o facă.

Tot timpul a fost această discuţie şi mereu s-a discutat că se va interveni legislativ, prin OUG. Am ajuns în ultima zi, iar premierul nu găseşte să spună că e din 2010. Da, s-a făcut o eroare. Îi cer public să corecteze această eroare".

Scrisorile dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta

Declaraţiile acestuia vin dupa un schimb de scrisori între preşedintele Traian Băsescu şi Victor Ponta. Şeful statului i-a transmis lui Ponta o scrisoare prin care solicită Guvernului adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea noului Cod Penal, care urma să intre în vigoare la 1 februarie 2014 fiind posibil să creeze o serie de disfuncţionalităţi în sistemul judiciar. Premierul i-a răspuns printr-o altă scrisoare arătand că atât Codul Penal, cât şi cel de Procedură Penală au fost promulgate de preşedinte. Pe de altă parte, premierul a precizat că "urmează ca după dezbaterea care a avut loc astăzi, 30 ianuarie 2014, în cadrul CSM, ministrul Justiţiei să prezinte Guvernului propunerile de modificare". Scrisorile au fost făcute publice de către Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne