Victor Ponta: "bugetul nu se mai închide" dacă se renunţă la acciza pe carburanţi
alte articole
Întrebat marţi de presă dacă se va renunţa la introducerea accizei de 7 eurocenţi la carburanţi, în contextul negocierilor cu FMI, premierul Victor Ponta a afirmat că aşa ceva nu se poate, altfel "bugetul nu se mai închide":
"Păi nu se poate. Asta i-au spus şi cei de la FMI preşedintelui, că nu se poate renunţa pentru că, atunci, nu se mai închide bugetul (...) Şi Comisia Europeană, şi Fondul Monetar au spus foarte clar că nu se poate redeschide bugetul - şi, de altfel, nici nu intenţionăm să redeschidem bugetul", a declarat Ponta citat de Mediafax.
Ponta a mai precizat că este dreptul preşedintelui să decidă dacă, în aceste condiţii, va refuza din nou să semneze memorandumul cu FMI.
Reamintim că preşedintele ţării i-a informat în urmă cu 5 zile pe membrii delegaţiei FMI în România că nu va susţine introducerea accizei pe combustibil şi nu va semna scrisoarea de intenţie cu Fondul, dacă nu se renunţă la ideea introducerea acestei taxe. Preşedintele a mai declarat că nu va bloca decizia, solicitând însă să nu i se ceară să valideze prin semnătura sa negocierile între Guvern şi FMI pe acest subiect:"Nu susţin acciza pe carburanţi. Nu blochez decizia, dar nu-mi cereţi să semnez!uvernului şi FMI." a declarat şeful statului pe 23 ianuarie.
Bugetul "care nu se mai închide" este construit luând în calcul (şi) introducerea accizei pe carburanţi. Această taxă a fost subiect de dispută Preşedinte premier şi preşedinţe, care a refuzat să promulge bugetul în 2013, arătând că această taxa este nocivă pentru economie şi nu se justifică, fiind doar un mod prin care USL îşi va finanţa campaniile electorale din acest an. Preşedintele a promulgat finalmente bugetul, pe 18 decembrie 2013, după ce a ajuns la un compromis cu guvernul, în baza căruia introducerea accizei a fost amânată cu 3 luni.
Băsescu a refuzat să semneze şi Memorandumul cu FMI-ul, pe motiv că acesta include acciza pe carburanţi.
Şeful statului a afirmat în repetate rânduri asupra faptului că există resurse pentru a se asigura finanţarea instituţiilor bugetare şi fără introducerea accizei pe carburanţi. Băsescu a declarat şi că a transmis atât Guvernului cât şi Parlamentului locurile de unde să se reducă cheltuielile, încât să se poată renunţă la acciză pe carburanţi.
Reamintim că misiunea Fondului Monetar Internaţional a sosit pe 21 ianuarie la Bucureşti, împreună cu reprezentanţi ai Comisiei Europene şi Băncii Mondială, pentru discuţii privind prima şi a doua evaluare a acordului stand-by. Guvernul negociază pentru ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României, în condiţiile în care Preşedintele ţării a declarat că nu va semna nici un acord care să includă introducerea accizei pe carburanţi.