Traian Băsescu: Ne trebuie o cultură a justiţiei şi înţelegerea că justiţia e pilonul fundamental al democraţiei

Traian Băsescu
Traian Băsescu (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Prezent la Congresul Avocaţilor, Preşedintele Traian Băsescu a declarat vineri că justiţia din România se modernizează însă nu avem încă o adevărată "cultură a justiţiei". Şeful statului a reiterat ideea că prea multe instituţii, de la Parlament care "blochează actul de justiţie", până la administraţiile locale, îşi permit să nu pună în aplicare hotărâri judecătoreşti.

În pofida acestor probleme, lucrurile merg într-o direcţie bună, a declarat şeful statului, apreciind că justiţia din România se modernizează, se apropie de statele UE şi că "ar fi fost spectaculos dacă aveam curaj să mergem către modelul american."

Traian Băsescu a mai apreciat faptul că avem în vigoare toate cele patru coduri penale şi a remarcat, "cu satisfacţie", că judecătorii, procurorii şi avocaţii au crescut în credibilitate: "Statul de drept e pilonul teoretic, iar pilonii practici, judecătorul, procurorul, avocatul", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a arătat că în România nu există încă o cultură a justiţiei şi, pentru a-şi ilustra spusele, a dat exemplul Germaniei, unde preşedintele Bayern München a fost condamnat la 3 ani şi jumătate de închisoare şi nu a existat nicio cerere pentru a fi eliberat.

"La noi au fost şi sunt adevărate campanii. E proba diferenţei de cultură a populaţiei, a mass-media legat de actul de justiţie, de respectul pentru hotărârile justiţiei", a adăugat Băsescu, arătând că aceasta "e proba diferenţei de cultură".

"Ne trebuie şi o cultură a justiţiei, ne trebuie înţelegerea că justiţia e, până la urmă, pilonul fundamental al democraţiei", a mai declarat preşedintele, arătând că "actul de justiţie merge mai departe în partea de execuţie, la notar, consilier juridic" şi toţi cei implicaţi în acest mecanism trebuie să se înscrie într-o limită a deontologiei şi să dea dovadă de bună credinţă.

Reamintind de noile Coduri, preşedintele a declarat că a avut reţineri la ele însă magistraţii au avut capacitatea "de a se pregăti pentru acest moment."

"Înainte de introducerea noilor Coduri, CSM (Consiliul Superior al Magistraturii) a spus că nu o să fim niciodată 100% pregătiţi, dar trebuie să le avem, chiar dacă poliţiştii nu au braţări să-i urmărească prin satelit pe cei arestaţi la domiciliu":

"Am văzut cazuri de arest la domiciliu în care bărbaţii muncesc mai mult acasă, orice femeie s-ar bucura" a glumit Băsescu, râzând.

Profesia de avocat

"Relaţia avocat-client este cea mai dificilă relaţie, e conflictul cel mai spectaculos din justiţie şi necesită cea mai multă înţelepciune, avocatul e la graniţa dintre apărarea clientului şi respectarea legii. (...) Când eşti infractor ce poţi să-i ceri unui avocat e în marja de pedeapsă, nu să te facă Albă ca Zăpada", a declarat şeful statului în faţa avocaţilor strânşi la Congres, felicitandu-i pe avocaţi pentru profesionalismul lor.

"Profesia de avocat este una liberală, spre deosebire de ceilalţi piloni ai justiţiei, avocaţii sunt într-o competiţie continuă pentru credibilitate. (...) Avocaţii au întotdeauna, la uşa lor şi alte oferte făcute către justiţiabili, ceea ce înseamnă că pentru dvs calitatea şi prestigiul sunt deasupra oricărui comandament" a afirmat preşedintele.

Casele de avocatură

Preşedintele a ridicat problema influenţei crescânde a caselor mari de avocatură, în raport cu avocaţii individuali. Subliniind faptul că doar ridică o problemă, fără a avea pretenţia că are o întelegere exhaustivă asupra ei, şeful statului a remarcat că, în special în zona comercială, marile case de avocatură încep să deţină un monopol: "Pentru mine este un semn de întrebare e bine, e rău? Categoric, case mari de avocatură trebuie să existe, pe de altă parte trebuie să ne întrebăm până unde poate supravieţui avocatul independent sau de la o casă mică de avocatură, un avocat care este valoros dar nu şi-a găsit loc într-o casă mare" s-a întrebat Băsescu.

"Este o problemă pe care congresul dvs. o poate rezolva", a completat şeful statului.

Preşedintele a încheiat asigurându-i pe avocaţi de toată aprecierea şi sprijinul său:

"Închei mulţumindu-vă pentru modul în care vă exercitaţi meseria într-un mediu nou al justiţiei şi mi-aş permite să vă spun, fără ezitare, că veţi găsi în mine un om care înţelege ce înseamnă meseria, am avut în familie un avocat care n-a rezistat, a trebuit să se facă notar. Sunt un om care apreciază ce faceţi şi vă respectă fără rezerve."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne