Traian Băsescu la bilanţul MApN: Cine urmează? Transnistria sau sudul Ucrainei?

Preşedintele Traian Băsescu a participat, joi dimineaţa, la bilanţul activităţii MApN pe 2013. La şedinţă au luat parte şi premierul Victor Ponta, Ministrul de Interne, Gabriel Oprea şi directorul SRI, George Maior.
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Loredana Diacu
27.03.2014

Preşedintele Traian Băsescu a participat, joi dimineaţa, la bilanţul activităţii MApN pe 2013. La şedinţă au luat parte şi premierul Victor Ponta, Ministrul de Interne, Gabriel Oprea şi directorul SRI, George Maior.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat în deschiderea şedinţei că aderarea României la NATO, în urmă cu zece ani, reprezintă una dintre cele importante realizări democratice româneşti, subliniind că acest proces a beneficiat de o constantă susţinere a poporului român.

Trecând în revistă evoluţia armatei române, Duşa a declarat că "statul român a reuşit în aceşti 10 ani să creeze o armată modernă, suplă, eficientă, cu experienţă operaţională, adaptată la standardele NATO". Ministrul Apărării a amintit misiunile armatei în Balcanii de Vest, în Afganistan, Irak, Nordul Africii, unde militarii români "au devenit ambasadori ai României în lume".

"În aceşti 10 ani, peste 40.000 de militari au fost rotiţi, în teatrele de operaţii, peste 120 de militari au comandat structuri în teatrele de operaţii şi peste 800 de militari au făcut parte din structurile de comandă ale comandamentelor UE şi NATO", a reamintit Duşa.

Şeful statului, care participă pentru ultima oară la un bilanţ MApN în calitate de preşedinte, a declarat, pe fundalul tensiunilor create de agresiunea Federaţiei Ruse la adresa Ucrainei că noua prioritate a armatei ar trebui să fie ridicarea capacităţii de reacţie, în contextul evenimentelor de la Est:

"În opinia mea, dacă până acum prioritatea majoră a armatei a fost îndeplinirea misiunilor în afara teritoriului naţional, din acest moment acesta trebuie însoţit de un nou obiectiv, acela de ridicare continuă a capacităţii de reacţie a armatei române. Nu pentru că România ar fi atacată de cineva, dar când în estul şi nordul frontierelor noastre se petrec evenimente precum cele care au dus la pierderi teritoriale a unui stat vecin în favoarea Rusiei nu putem lasă lucrurile fără să avem o reacţie", a afirmat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că a fost făcută o analiză a situaţiei din regiune, căci, în actualul context, orice strateg trebuie să se întrebe: "Cine urmează?". "Că va fi Transnistria sau sudul Ucrainei, de la Crimeea către Odessa, sunt întrebări pe care oricine poate să şi le pună", a completat Băsescu, afirmând că nu mai putem privi la incidentele din 2008, când Federaţia Rusă a ocupat Abhazia şi Osetia, ca la nişte incidente izolate.

"Impredictibilitatea federaţiei Ruse ne obligă să analizăm variante de reacţie", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a dat şi un calificativ forţelor armate, apreciind că se încadrează "între bine şi foarte bine în raport cu resursele pe care le-a avut".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor