Traian Băsescu: Lăsaţi profesioniştii să lucreze!

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

La finele prezentării bilanţului SRI pe 2013, preşedintele Traian Băsescu, a ţinut să laude, în cadrul unei conferinţe de presă, evoluţia SRI de-a lungul celor două mandate ale sale ca preşedinte. Şeful Statului a declarat miercuri că, în ultimii ani, Serviciul s-a "transformat" dintr-o instituţie al cărei director "umbla sau folosea maşina de la Sorin Ovidiu Vîntu" şi era amestecat frecvent în diverse scandaluri politice, într-o instituţie "care a atins un nivel de respect şi încredere a populaţiei pe care nu l-a avut niciodată un serviciu român de informaţii interne."

Mare parte din transformarea SRI se datorează faptului că în fruntea instituţiei a fost numit "un om politic din opoziţie, Maior", a declarat Băsescu, afirmând că piatra de hotar ce a marcat "evoluţia" SRI-ului a fost decizia serviciului de a preda integral arhivele fostei securităţi către CNSAS.

Băsescu a mai apreciat că România are "un serviciu de informaţii performant, care şi-a atins practic toate obiectivele". Precizând că încrederea de care se bucură SRI în sondaje e "undeva în jurul a 50%", nivel pe care şeful statului crede că toţi politicienii şi l-ar dori, Băsescu a declarat că acest rezultat se datorează faptului că SRI a fost depolitizat.

"E un serviciu care nu a mai "beneficiat" de intervenţia partidelor, hai să îl numim la un judeţ pe Icsulescu că e băiat bun. Mai mult, Serviciul s-a extras din protipendada locală, nu a mai fost şeful SRI la mese cu preşedintele CJ, cu procurorul şef, cu preşedinţii locali ai partidelor", a afirmat preşedintele.

SRI este perceput acum ca "un club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara", a mai afrimat preşedintele, lăsând să se înţeleagă că meritul pentru performanţele SRI îi aparţine, căci a reuşit să "protejeze" instituţia de politizare: "Este unul din lucrurile care mă bucură cel mai mult din cele două mandate pe care le-am avut, alături de alte câteva instituţii pe care am reuşit să le protejez de politizare, şi SRI a atins performanţe foarte bune."

Arătând că instituţiile "depolitizate" precum SRI, DNA, DIICOT dau performanţă, Băsescu a criticat obiceiul guvernului de a se plânge frecvent de nivelul scăzut de colectare a taxelor, afirmând că, dacă ANAF ar fi depolitizat, în câţiva ani vor fi şi venituri la buget.

"Depolitizaţi ANAF şi în câţiva ani vom avea veniturile la buget, de la centru până la şefii judeţeni. Lăsaţi profesioniştii să lucreze", a cerut Băsescu.

"Niciun partid nu a reuşit să reziste tentaţiei politizării şi atunci fiind numiri politice la ANAF unii vor fi protejaţi, alţii hăituiţi, pentru că politrucul vrea să îşi păstreze funcţia" a mai afirmat Preşedintele, concluzionând că "SRI e o mărturie a ce performanţe poate atinge o instituţie dacă nu e politizată."
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne