Băsescu - raportul privind activitatea Institutului Cantacuzino să fie cercetat de Parchet
alte articole
Preşedintele Traian Băsescu a hotărât în şedinţa de joi a CSAT, ca raportul privind managementul defectuos de la Institutul Cantacuzino să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au discutat despre implicaţiile pe care le au neregulile constatate în activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie "Cantacuzino" în planul securităţii naţionale, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
CSAT a apreciat că datorită managementului defectuos al persoanelor de la conducerea Institutului "Cantacuzino", a nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, precum şi a implicării necorespunzătoare a Ministerului Sănătăţii s-au înregistrat în ultima perioadă deficienţe care pot influenţa starea de sănătate a populaţiei, impunându-se luarea de măsuri pentru remedierea acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării lor.
Specialiştii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, în cazul celor 400.000 de doze de vaccin antigripal care nu au putut fi folosite întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
Institutul "Cantacuzino" poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, neregulile sesizate la lotul din decembrie 2013, care nu a îndeplinit cerinţele farmacopeei europene pentru endotoxină, fiind cauzate de presiunea pusă pe instituţie, afirmă experţii OMS.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a afirmat că la Institutul Cantacuzino s-au produs în acest sezon 400.000 de doze de vaccin antigripal, din care s-au luat probe pentru analize de conformitate.
În 24 decembrie 2013, ANM a transmis Institutului Cantacuzino că vaccinul nu poate fi pus pe piaţă întrucât nivelul de endotoxine depăşea limita admisă.
În anul 2012 a fost prima oară când în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri produse de Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, au fost retrase multe loturi cu doze fabricate la acest institut, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.
Institutul Cantacuzino, care era printre cei mai apreciaţi producători de produse imunologice din lume, a început să decadă în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, deoarece îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie.