Cafenele minunate din lume
alte articole
În prezent, cafeaua a devenit o plăcere, o necesitate, iar statisticile arată că în fiecare zi se consumă 2,25 miliarde de ceşti de cafea la nivel mondial. Prima cafenea a fost deschisă în Damasc în 1530, iar de atunci aceste lăcaşuri s-au tot extins - băutul cafelei devenind pentru ţări ca Italia Franţa şi Spania o adevărată "cultură" - viaţa fiind mai plăcută datorită existenţei lor. La sfârşitul secolului al XIX-lea, cafenelele decorate opulent devin locuri de întâlniri pentru intelectualii europeni, ele transformându-se în adevărate instituţii culturale. Multe sunt atracţii turistice păstrând o atmosferă de epocă potrivită pentru diverse evenimente. Vom trece în revistă doar câteva dintre superbele cafenele care există acum în lume.
Café Les Deux Moulins (Paris, Franţa)
Cafeneaua a devenit faimoasă după ce a apărut în filmul Amélie, în 2001, acesta fiind locul de muncă aleroinei principale. Elementele prezentate în film au fost păstrate şi pot fi admirate de vizitatori. De la decorurile inspirate din anii 50, la perdelele de dantelă, sau chiar la toaleta unisex, toate reconstruiesc universul de vis al filmului. De atunci, Les Deux Moulins din capitala franceză primeşte mii de vizitatori în fiecare săptămână. Reprezintă un punct de întâlnire nu numai pentru fanii filmului, ci şi pentru cei care caută un loc deosebit pentru a bea o cafea sau o bere în cartierul Montmartre din Paris.
Café Europa (Praga, Cehia)
În capitala Republicii Cehe, numită şi "oraşul de aur", sunt foarte multe obiective turistice impresionante, printre care şi o cafenea fondată în 1906, în Piaţa Wenceslas. Interiorul este pur şi simplu uimitor, iar dacă luaţi loc la o masă veţi fi martorul unei experienţe de neuitat. În timp ce vă savuraţi cafeaua, veţi vedea un bulevard istoric, clădiri vechi şi paturi de piatră pline de flori de primăvară.
Cu această ocazie puteţi călători în epoca glorioasă a hotelurilor de lux. Lucrurile şi obiectele expuse, precum şi oglinzile şi lămpile sunt originale, iar barul actual a fost anterior recepţia hotelului.
Café Hawelka (Viena, Austria)
Această cafenea situată în capitala Austrieia fost deschisă în 1939 în acelaşi loc unde a funcţionat în 1906 J'te Aimé-Bar, dar a trebuit să fie închisă în timpul primului război mondial. S-a redeschis în 1945 şi de atunci este un loc de întâlnire al vienezilor şi un obiectiv important inclus în turul oraşului. Fondatorii Leopold şi Josefine Hawelka au dorit să fie în pas cu tehnica oferind clădirii din Dorotheergasse un aparat espresso. Cafeneaua a cunoscut cel mai mare succes în anii '50, când a fost vizitată de artişti, muzicieni şi scriitori.
Nu numai că puteţi bea o cafea delicioasă în acest loc, dar vă puteţi delecta cu specialitatea casei - chifle umplute cu gem şi acoperite cu zahăr, reţeta Josefinei, care le-a pregătit timp de 60 de ani.
Faţada cafenelei este tipică pentru începutul secolului al XX-lea, mesele sunt din marmură rotundă şi scaune Thonet.
Café Tortoni (Buenos Aires, Argentina)
Cafeneaua, situată pe Avenida de Mayo din Buenos Aires, a fost inaugurată în 1858 de un imigrant francez, care i-a dat numele unui local din Paris, din Boulevard des Italiens, frecventat de artişti din secolul al XIX-lea. La Tortoni a fost frecventată de Jorge Louis Borges, a cărui masă favorită este marcată printr-o statuie a scriitorului, cântăreţul şi actorul Carlos Gardel, fizicianul Albert Einstein, poetul Federico García Lorca, iar mai recent actorul Robert Duvall.
La subsol vă puteţi bucura de spectacole de jazz şi tango. În afară de cafea, cei care ajung la Tortoni au posibiliatea să comande o ciocolată caldă cu churro - un bastonaş din făină ce se pune în ciocolată.
Quadri (Veneţia, Italia)
Cafeneaua a fost deschisă în 1775 şi restaurată în 1830. Acesta a fost primul local public care a servit cu cafea femeile turce aflate în afara ţării natale. Merită amintit faptul că acest loc a fost frecventat de compozitorul Richard Wagner, care preferaCafé Florian, dar s-a răzgândit atunci când Verdi a ales aceastălocaţieca loc de inspiraţie.
Quadri este o cafenea frumoasă de unde puteţi admira foarte bine Veneţia, iar în timpul verii au loc concerte de muzică clasică în aer liber.
Cafeneau Iruña (Pamplona - Spania )
Faima internaţională se datorează faptului că Ernest Hemingway era unul dintre clienţii obişnuiţi ai cafenelei. Este situată în Plaza del Castillo şi a fost înfiinţată în 1888. În scurt timp a devenit un important centru de întâlnire al locuitorilor din zonă. În interior găsim o cameră foarte liniştită, cu un colţ dedicat scriitorului Hemingway, unde este şi o statuie de bronz a acestuia.
Desigur, există zeci de alte cafenele care merită să fie vizitate în principalele oraşe ale lumii cum ar fi: Café Imperial (Praga), Els Quatre Gats (Barcelona), Café Einstein (Berlin), Caffé Gambrinus (Napoli) şi Maison Bertaux (Londra).
Când vă plimbaţi în vacanţe în oraşe mari, nu ezitaţi să căutaţi o cafenea deosebită, unde pe lângă o cafea bună şi un dulce puteţi observa în linişte spectacolul străzii, care încântă ochii şi sufletul. Aceste mici amintiri vă vor însoţi toată viaţa.