Tobă, cu doctoratul la control. 6 dintre cei 7 membri ai comisiei care va analiza cazul vin din vechiul CNATDCU
alte articole
Deşi au trecut luni bune de când jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie din care reiese că Petre Tobă şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, problema nu a fost tranşată încă din punct de vedere instituţional. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.
Se apropie însă momentul unui răspuns din partea instituţiilor abilitate. A fost înfiinţată o nouă Comisie de Ştiinţe militare în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), însă, potrivit Hotnews.ro, şase din cei şapte membri ai săi vin din vechiul CNATDCU.
Noua comisie va prelua analiza sesizării de plagiat a tezei lui Tobă de la fosta comisie, în urma schimbării componenţei printr-un proces amplu de selecţie, după cum arată Ministerul Educaţiei. În practică, această predare a ştafetei ar trebui să decurgă destul de uşor în condiţiile în care 6 dintre cei 7 membri ai noii comisii au avut acelaşi rol în fostul CNATDCU.
Încă un amănunt important este că preşedintele comisiei, comisarul-şef de poliţie Ştefan Prună, este preşedintele unei secţii din cadrul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), aşa-numita academie de cumetrie fondată de Gabriel Oprea, în care este membru şi Petre Tobă.
Cazul Tobă
Amintim că ministrul de Interne Petre Tobă - chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani - a fost acuzat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de jurnalista Emilia Şercan, că a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.
Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea. Organismul a fost însă revocat înainte să facă acest lucru, chiar de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.
Gestul a fost primit iniţial cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Cum de atunci au trecut luni bune şi cazul Tobă nu a fost clarificat, Guvernul Cioloş, dar mai ales Adrian Curaj, au fost acuzaţi că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.