Tobă, cu doctoratul la control. 6 dintre cei 7 membri ai comisiei care va analiza cazul vin din vechiul CNATDCU

În curând, o nouă comisie din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare urmează să se pronunţe pe marginea presupusului doctorat plagiat realizat de ministrul de Interne, Petre Tobă.
Petre Tobă (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Andrei Pricopie
17.06.2016

Deşi au trecut luni bune de când jurnalista Emilia Şercan a publicat o investigaţie din care reiese că Petre Tobă şi-a plagiat în mod grosolan teza de doctorat, problema nu a fost tranşată încă din punct de vedere instituţional. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.

Se apropie însă momentul unui răspuns din partea instituţiilor abilitate. A fost înfiinţată o nouă Comisie de Ştiinţe militare în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), însă, potrivit Hotnews.ro, şase din cei şapte membri ai săi vin din vechiul CNATDCU.

Noua comisie va prelua analiza sesizării de plagiat a tezei lui Tobă de la fosta comisie, în urma schimbării componenţei printr-un proces amplu de selecţie, după cum arată Ministerul Educaţiei. În practică, această predare a ştafetei ar trebui să decurgă destul de uşor în condiţiile în care 6 dintre cei 7 membri ai noii comisii au avut acelaşi rol în fostul CNATDCU.

Încă un amănunt important este că preşedintele comisiei, comisarul-şef de poliţie Ştefan Prună, este preşedintele unei secţii din cadrul Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN), aşa-numita academie de cumetrie fondată de Gabriel Oprea, în care este membru şi Petre Tobă.

Cazul Tobă

Amintim că ministrul de Interne Petre Tobă - chestorul care a condus Poliţia Română în ultimii 3 ani - a fost acuzat, la finele lunii noiembrie a anului trecut, de jurnalista Emilia Şercan, că a copiat 250 din totalul celor 390 de pagini ale tezei cu care a obţinut titlul de doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii.

Asupra cazului trebuia să se pronunţe controversatul Consiliu Naţional de Etică - instituţie care a "albit" de-a lungul timpului înalţi demnitari precum Victor Ponta, Lia Olguţa Vasilescu, sau Gabriel Oprea. Organismul a fost însă revocat înainte să facă acest lucru, chiar de ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Gestul a fost primit iniţial cu aplauze de public, având în vedere istoricul deciziilor luate de instituţia respectivă. Cum de atunci au trecut luni bune şi cazul Tobă nu a fost clarificat, Guvernul Cioloş, dar mai ales Adrian Curaj, au fost acuzaţi că tergiversează tranşarea acestui subiect delicat. În tot acest timp, ministrul de Interne a negat vehement acuzaţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor