Emilia Şercan, martor în dosarul unor "doctori" celebri

Gabriel Oprea, Bogdan Licu, Neculai Onţanu şi Mihai Stănişoară sunt doar câţiva dintre cei care au ajuns protagonişti de dosar penal, fiind suspectaţi că şi-au plagiat doctoratele.
Emilia Şercan
Emilia Şercan (Florin Chirilă/Epoch Times)

Jurnalista Emilia Şercan, autoare a unor investigaţii incendiare despre doctoratele plagiate ale unor politicieni, s-a prezentat luni la Parchetul General în calitate de martor într-un dosar vizând plagiatul lui Gabriel Oprea şi reţeaua plagiatorilor de doctorate coordonată de el.

"Dosarul are la bază toate anchetele mele publicate anul trecut despre impostura lui Gabriel Oprea. Ăsta e şi motivul pentru care am fost chemată ca martor, însă sunt şi alte lucruri importante pe care vreau să le spun aici", scrie jurnalista, pe Facebook.

Jurnalista mai informează că Parchetul General face cercetările atât în legătură cu anchetele sale despre teza de doctorat plagiată a lui Gabriel Oprea, cât şi cu cele care vizau "modul ilegal în care Oprea a devenit profesor universitar şi conducător de doctorat, modalitatea ilegală în care s-a transferat ca profesor de la Colegiul Naţional de Apărare la Academia de Poliţie şi de la Academia de Poliţie la Academia Naţională de Informaţii a SRI."

"În acelaşi dosar se fac cercetări şi despre informaţiile publicate de mine în legătură cu tezele de doctorat ale lui Bogdan Licu (procuror general adjunct al României), Neculai Onţanu (fost primar al Sectorului 2), Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea şi avocata lui Victor Ponta), Adela Popescu (secretara lui Gabriel Oprea), Mihai Stănişoară (fost ministru al Apărării) şi Dumitru Pârvu (fost adjunct al Poliţiei Române).

Situaţia în care Parchetul General face cercetări care îl vizează pe procurorul general adjunct al Parchetului General, Bogdan Licu, mă pune pe gânduri, pentru că şi situaţia lui Bogdan Licu este una cu totul specială - aşa cum am scris din august anul trecut - nu doar pentru că este adjunctul şefului instituţiei unde se derulează cercetările, dar şi pentru că acesta a comis un evident fals în declaraţii", anunţă Şercan.

Jurnalista mai aminteşte că la susţinerea tezei de doctorat, care a avut loc în data de 14 iulie 2011, Bogdan Licu a depus o declaraţie pe propria răspundere prin care se angaja în acord cu Legea Educatei nr. 1 din 5 ianuarie 2011 că teza "nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teză şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor".

"Semnale că justiţia în România a început să funcţioneze există, însă cum putem fi siguri că în acest dosar nu vor exista presiuni instituţionale sau că dosarul va rămâne la procurorul care îl instrumentează acum şi că nu va ajunge la un alt procuror, pitit prin vreun sertar nişte ani de zile astfel încât să atingă termenele de prescripţie?

Eu, una, garantat voi urmări cu atenţie şi preocupare acest dosar, cu atât mai mult cu cât sunt martor, chiar şi de va fi nevoie să merg pe treptele parchetului pentru a-l întreba pe procurorul general al României, Augustin Lazăr, despre independenţa magistraţilor şi despre situaţia domnului Licu, vizat de acest dosar", concluzionează Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne