Vasile Dîncu, Dan Mihalache şi Adrian Curaj, membrii unei fantomatice Academii înfiinţate de Oprea

Vicepremierul Vasile Dîncu, şeful Administraţiei Prezidenţiale Dan Mihalache şi minstrul Educaţiei Adrian Curaj sunt membri ai fantomaticei Academii de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale, după cum se poate constata din declaraţiile de interese depuse de înalţii oficiali.
Dîncu Vasile
Dîncu Vasile (Epoch Times România)

După ce în urmă cu puţin timp presa a dezvăluit că noul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, este membru pe viaţă al Academiei de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale (ASSN) aflăm că încă un membru al Guvernului Cioloş face parte din "instituţia de interes naţional" înfiinţată la iniţiativa lui Gabriel Oprea. Este vorba despre vicepremierul Vasile Dîncu, unul dintre membrii fondatori ai acestei academii.

De altfel, printre membri ASSN se numără şi şeful Administraţiei Prezidenţiale, Dan Mihalache, care încasează nu mai puţin de 2.700 de lei pe lună în această calitate.

ASSN este o instituţie publică, alimentată de la bugetul de stat cu aproape 8,5 milioane de euro, despre care se ştie mult prea puţin. În afară de o adresă poştală a sediului, celelalte informaţii de interes public sunt ţinute în umbră.

Fantomatica academie nu are un site propriu, nu există o listă de membri publicată şi nu este deloc clar ce activităţi desfăşoară cei care fac parte din această academie, deşi din 2015 primesc indemnizaţii cu titlu de rente viagere de la bugetul statului.

Din legea prin care a fost înfiinţată în 2012 aflăm că Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale este o „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, de consacrare academică, aflată în coordonarea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii”.

Cine face parte din ASSN? Academia „reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională din domeniile cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, potrivit legii al cărui principal iniţiator a fost Gabriel Oprea.

Academia are în componenţa sa membri titulari, membri corespondenţi, membri de onoare şi membri asociaţi. Numărul maxim al membrilor titulari şi al membrilor corespondenţi este 100, din care 50 sunt membri titulari.

Membrii titulari beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu salariul mediu pe economie. Membrii corespondenţi beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 50% din valoarea salariului mediu pe economie.

„ASSN este instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, şi reprezintă în justiţie interesele proprii. ASSN poate fi reprezentată în justiţie şi de organele de specialitate ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz”, mai spune legea.

Se pare că instituţia a fost înfiinţată de celebrul Grup de la Cluj - Gabriel Oprea, George Maior şi Vasile Dîncu - împreună cu alte câteva persoane din anturajul lor politic sau profesional.

Cu ce se ocupă mai exact enigmatica academie? Cu elaborarea gândirii strategice a României în domeniul securităţii naţionale, după cum aflăm chiar de la preşedintele Klaus Iohannis care a participat anul trecut la o conferinţă a ASSN:

„Într-o lume fără graniţe, în care securitatea internă şi cea externă nu mai pot fi disociate, iar provocările sunt tot mai complexe, rolul şi contribuţia dumneavoastră devin esenţiale. România are nevoie de instituţii care să producă gândire strategică. Prin existenţa sa, Academia nu doar suplineşte acest rol, ci face din ţara noastră un actor în dezbaterea globală despre securitate”.

ASSN este şi locul unde s-a retras George Maior pe post de preşedinte după ce şi-a dat în mod subit demisia din fruntea SRI. În momentul în care a fost ales ambasador în SUA, Maior a fost suspendat din funcţie, aceasta fiind preluată interimar de fostul ministru PSD Remus Pricopie.