Tinerii turci surprind încă o dată: Băieţii protestează îmbrăcaţi în fuste
alte articole
Protestele pe străzile din Turcia, revin, chiar dacă într-un mod foarte neobişnuit. Miercuri, un mic grup de băieţi în fuste au mărşăluit pe străzile din Antalya, un oraş de pe coasta mediteraneană cunoscut pentru frumuseţea plajelor şi a atracţiilor sale turistice.
Tinerii au atras imediat atenţia cu picioarele lor lungi, dar nu netede şi feminine. Ei nu au făcut declaraţii şi s-au limitat să străbată de mai multe ori străzile renumite din Antalya, în scopul de a atrage atenţia cât mai mult posibil. Şi au reuşit.
Gestul lor este un gest de protest împotriva deciziei luată de Hayri Bas, decan al Institutului Superior Gâzi Antalya, care săptămâna trecută a impus femeilor pantalonii ca uniformă şcolară. O alegere, potrivit spuselor decanului, dictată de comoditatea pantalonilor mai mare ca cea a fustelor, dar care nu este pe placul elevilor şi părinţilor.
Şi astfel, după ce în ultimele zile, elevele s-au prezentat cu banere prin care au cerut să se oprească interzicerea fustei, colegii lor au decis să le ajute în această luptă. Mentalitatea care a stat la baza hotărârii, a fost aceea că dacă o femeie poartă o fustă scurtă, bărbaţii se pot uita la ea şi o pot chiar viola.
Turcia a mai avut parte şi de un alt protest inedit în luna august, cel al femeilor însărcinate, care au ieşit în stradă în toate oraşele din ţară, indignate de declaraţiile teologului islamist Omer Tugrul Inancer, care pe postul public de televiziune TRT1 a afirmat că nu numai că este "imoral” dar, de asemenea, „urât” să vezi femeile gravide că se expun privirilor publicului.
Sute de femei, gravide sau nu, împreună cu mulţi bărbaţi, care şi-au pus o pernă sub camaşă, au blocat străzile din Turcia, o ţară deja supra-încălzită de revoltele tinerilor, din ultimele două luni, împotriva "derivei autoritare şi islamice" a prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan.
Social-democratul Aylin Nazliaka a declarat: "Trebuie să se înceteze cu aceste atacuri împotriva femeilor din această ţară. Dacă ar putea, ar pune reguli chiar şi pe aerul pe care îl respiră femeile".
În Turcia, în aproape toate instituţiile este obligatorie o uniformă pentru bărbaţi şi femei, deseori caracterizată de culori şi modele care sunt aceleaşi de ani de zile. În special, fetele poartă fuste foarte des plisate, tipul celor scoţiene. Un obicei care a fost întotdeauna întâmpinat cu normalitate de studenţii şi de directorii din şcoli şi pentru aceasta, potrivit multora, cazul din Antalya creează un precedent periculos.
Decanul s-a apărat cum a putut spunând că "Tratează ceva prevăzut în Regulamentul Institutului. În acest fel studenţii noştri stau mult mai comozi".
De mult timp, guvernul islamic-moderat condus de prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan este acuzat că a pus în aplicare o presiune enormă pe ţară, în special în ceea ce priveşte viaţa de zi cu zi. Din acest motiv, incidentele, cum ar fi cel din Antalya, sunt văzute de o parte a populaţiei şi de mass-media din opoziţie ca o reflectare concretă a politicii conservatoare.