Oamenii au făcut lanţ în jurul Palatului Parlamentului, protestând faţă de proiectul Roşia Montană

Mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, discutat de Legislativ.
(MIRCEA ROSCA/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
21.09.2013

5000 mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, discutat de Legislativ.

Manifestarea a început după ora 19.00 şi s-a încheiat înaintea orei 20.00, participând aproximativ 5.000 de persoane care şi-au dat mâna si au format un lanţ înconjurând clădirea Parlamentului. În acest timp oamenii au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană".

Protestatarii s-au întâlnit în Parcul Izvor de la ora 18.30, printre ei fiind mai mulţi participanţi la marşul bicicliştilor care a avut loc timp de câteva ore, sâmbătă, în Capitală.

Aproximativ 5.000 de biciclişti au participat la marşul de protest în Capitală. Bicicliştii îl acuză pe Oprescu că i-a menţinut în funcţii pe cei ce au cauzat pagube de milioane de euro prin recepţia ilegală a pistelor pentru biciclete şi îi mai impută primarului că a încurajat "transportul motorizat, prin investiţii în infrastructură dedicată acestui tip de transport", în defavoarea mersului pe bicicletă, care este mai ieftin, sănătos şi nepoluant.

Protestatarii s-au îndreptat de la Palatul Parlamentului spre Universitate continuând protestul faţă de proiectul privind exploatarea mineralelor de la Roşia Montană, astăzi fiind cea de-a 21-a zi de proteste în Capitală.

Marţi seară, în cadrul manifestaţiei de la Universitate, aproximativ 50 de dansatori au realizat un tango flashmob, în acest fel ei cerând includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO, aşa cum acest dans a fost inclus în Patrimoniul Imaterial UNESCO, în 2009.

Protestatarii solicită retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Duminica trecută, peste 10.000 de oameni care se opun proiectului de la Roşia Montană au participat la un marş care s-a desfăşurat pe bulevardele dintre zonele Universitate, Unirii, Timpuri Noi, Mihai Bravu şi Tineretului, oprindu-se în final în Piaţa Universităţii.

Proteste similare au avut loc duminică în mai multe oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, New York, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena şi Barcelona.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană. Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Marţi, parlamentarii au aprobat înfiinţarea Comisiei speciale pentru proiectul de lege care reglementează exploatarea de la Roşia Montană.

Proteste împotriva proiectului de la Roşia Montană vor avea loc în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor