Proteste violente în Grecia, din cauza uciderii unui rapper

Proteste în Grecia, 18 septembrie 2013.
Proteste în Grecia, 18 septembrie 2013. (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.09.2013

Grecia a fost miercuri scena unui protest violent. În mai multe oraşe greceşti au izbucnit confruntări între forţele de poliţie şi manifestanţii care protestează faţă de uciderea unui cântăreţ de hip-hop, cunoscut ca activist antifascist, de către un militant neonazist, presupus membru al Aube Doree, potrivit AFP. Mai mult de 75 de persoane au fost reţinute.

Pavlos Fyssas, un cântăreţ de hip-hop al cărui nume de scenă era Killah P, a murit într-un spital de stat miercuri dimineaţa după ce a fost înjunghiat de două ori în faţa unei cafenele din Keratsini, la vest de Atena. Poliţia a arestat la faţa locului un bărbat în vârstă de 45 de ani, care şi-a recunoscut fapta şi a declarat că aparţine partidului neonazist Aube Doree. Un cuţit care avea urme de sânge a fost găsit lângă maşina lui.

Prietenii cântăreţului au declarat că au fost atacaţi de un grup mare de oameni după ce au părăsit cafeneaua. Purtătorul de cuvânt al poliţiei elene, Christos Parthenis, a declarat că suspectul a condus maşina până la locul unei altercaţii între două grupuri, a ieşit din maşină şi apoi l-a înjunghiat pe Pavlos Fyssas.

Suspectul s-a înfăţişat miercuri seară în faţa unui procuror, alături de soţia sa, care a fost arestată sub acuzaţia că ascunde dovezi.

Miercuri seara au ieşit în stradă mii de protestatari pentru a demonstra împotriva fascismului în memoria lui Fyssas. În Keratsini, violenţa a izbucnit în apropierea locul incidentului, sute de protestatari atacând o secţie de poliţie vecină. Protestele au continuat şi în alte cinci oraşe din Grecia.

Confruntarea a durat câteva ore, poliţişti utilizând gaze lacrimogene împotriva tinerilor, care au dat foc la gunoaie şi au distrus trotuare cu ciocanele pentru a arunca apoi cu pietre în poliţie. Ciocnirile au lăsat un drum suburban aglomerat presărat cu pietre şi gunoi mocnit timp de mai multe sute de metri.

Poliţia a avut nevoie de întăriri după ce în stradă s-au adunat în jur de 5.000 de persoane, care, potrivit unui fotoreporter AFP, erau majoritatea militanţi de extremă stângă.

Scene similare s-au derulat în Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării, unde aproximativ 6.000 de manifestanţi au mărşăluit prin oraş şi au avut loc mai multe confruntării cu forţele de ordine. Poliţiştii au recurs la gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor care au spart mai multe vitrine, raportează agenţia ANA.

La Patras, 1.000 de manifestanţi au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov asupra poliţiei, care a ripostat cu gaze lacrimogene. Presa locală a raportat despre alte ciocniri violente în oraşele Xanthi, Larissa şi Chani.

Potrivit autorităţilor greceşti, 41 de persoane au fost reţinute în Keratsini şi 36 în Salonic.

Anterior, prietenii raperului şi rezidenţi au lăsat flori şi lumânări la locul atacului.

Partidul extremist Aube Doree

Partidul extremist Aube Doree a fost acuzat de numeroase atacuri violente în trecut, iar mai mulţi din cei 18 deputaţi ai săi sunt cercetaţi pentru violenţe, însă aceasta este cea mai gravă faptă de până acum atribuită direct unui membru al acestuia.

Deşi membri de rang înalt ai partidului şi-au exprimat admiraţia pentru Adolf Hitler, ei neagă acuzaţiile potrivit cărora ar fi neonazişti. Unii presupuşi membri şi susţinători ai Aube Doree sunt de multe ori văzuţi în tricouri negre şi pantaloni de camuflaj şi sunt dese ori implicaţi în bătăi şi înjunghieri în întreaga ţară, incidente care vizează, de obicei, imigranţii de culoare.

Aube Doree a câştigat aproape 7% din voturi la alegerile generale din 2012, iar ultimele sondaje arată că sprijinul său a crescut la aproximativ 12%.

Liderul Nicolae Michaloliakos a negat că partidul a avut vreo implicare în uciderea cântăreţului de hip-hop şi condamnă acest incident.

Deputatul Aube Doree, Michalis Avranitis, a venit cu o altă versiune acelor întâmplate susţinând că artistul şi suspectul s-au certat cu privire la un meci de fotbal.

"Da, acest om, aşa cum se pare, s-a declarat a fi un membru al Aube Doree. Dar Aube Doree are 1 milion de susţinători. Dacă, într-un restaurant, doi idioţi beţi se bat şi cineva este înjunghiat, ar trebui să ne uităm la ideologia lor şi să dăm vina pe asta?", s-a apărat Michalis Avranitis în Parlamentul grec.

Indignare generală

Moartea lui Pavlos Fyssas, a atras condamnarea din întregul spectrul politic al Grecia, precum şi din străinătate.

Guvernul grec şi preşedintele Carolos Papoulias au condamnat puternic uciderea artistului. "Fac apel la o trezire socială şi instituţională, la voinţa politică de a lupta împotriva acestei ticăloşii. Avem datoria de a nu lăsa uşa deschisă fascismului", a precizat preşedintele.

Vicepremierul Evangelos Venizelos a susţinut că Aube Doree a făcut din violenţă o prioritate şi "trebuie să fie tratată ca o organizaţie criminală".

O reacţie dură a venit şi din partea lui Hannes Swoboda, preşedintele Grupului Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European care le-a solicitat autorităţilor din Grecia să examineze interzicerea partidului.

"Aube Doree este deschis xenofob, ura neonazistă chiar merge duce chiar la uciderea oponenţilor politici. Acest lucru este şocant şi intolerabil după orice standarde şi cu atât mai mult într-o ţară a Uniunii Europene", a declarat Swoboda.

Amnesty Internaţional a solicitat autorităţilor elene să trimită un mesaj clar că astfel de atacuri nu vor fi tolerate şi a condamnat violenţa motivată politic catalogată drept inacceptabilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor