Experţii: "Acţiunile comuniştilor - o încercare de tensionare a relaţiilor sociale...”

Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului
Piaţa Marii Adunări Naţionale din centrul Chişinăului (Epoch Times)
Tatiana Chiriac
26.09.2013

"Acţiunile de protest ale PCRM nu sunt altceva decât o încercare de a tensiona relaţiile în societate, de a distanţa Republica Moldova de deciziile care vor fi luate la Summit-ul de la Vilnius şi de a consolida separatismul pe ambele maluri ale Nistrului", consideră expertul Teo Cârnaţ. Solicitat de reporterul "Infotag", expertul şi-a exprimat scepticismul în privinţa faptului că aceste proteste vor duce la căderea Guvernului Iurie Leancă, aşa cum îşi propun comuniştii.

"În primul rând, sloganele pe care le folosesc nu au priză la societate. Comuniştii invocă faptul că televiziunea publică admite cenzura, ceea ce este departe de realitate. Anume ei, în anul 2009 au admis cenzura şi au interzis mediatizarea opoziţiei. În prezent, în Moldova nu există cenzură, iar presa îşi onorează obligaţiunile de a informa corect societatea", a spus Teo Cârnaţ, precizând că inclusiv poziţia critică a opoziţiei este reflectată în buletinele de ştiri.

În ceea ce priveşte acuzaţiile PCRM potrivit cărora "Banca de Economii a fost furată", expertul a ţinut să menţioneze că "de fapt, în perioada guvernării s-au luat cele mai multe credite neperformante, inclusiv pentru construcţia sediului luxos al PCRM din centrul capitalei", solicitând procuraturii să investigheze acţiunile care au loc la BEM inclusiv şi din această perspectivă.

În opinia lui, "faptul că comuniştii strigă "revoluţie" în limba rusă nu face decât să distanţeze cetăţenii de acest partid, pe care-l văd ca un partid radicalist, fascist cu lozinci antisociale şi antistatale".

"Mai mult, termenul de "revoluţie" nu este reglementat în Legea cu privite la întruniri.

"Revoluţie" înseamnă răsturnarea prin forţă a puterii. Prin urmare, unii concurenţi electorali ar putea cere Curţii Consituţionale să verifice acţiunile PCRM în sensul dacă acestea nu încalcă Constituţia, folosind slogane care instigă la ură şi nesubordonare. După care acest partid ar putea fi declarat în afara legii", a precizat Teo Cârnaţ.

Expertul consideră că "PCRM este exponentul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, iar datorită acţiunilor neprieteneşti ale Rusiei, economia Moldovei stagnează".

Teo Cârnaţ mai consideră că acţiunile de protest ale PCRM merită să fie examinate de Procuratura Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor