Înfruntare dintre Bine şi Rău, pe pânză, la Botoşani

O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia
O punere în scenă a torturilor îndurate de practicanţii Falun Gong în puşcăriile regimului comunist chinez. Sydney, Australia (Ian Waldie / Getty Images)

De pe 15 pe 29 septembrie între orele 10 şi 22 la Uvertura Mall din Botoşani, iubitorii de adevăr, bine sau frumos vor putea contempla tablourile care ilustrează una dintre cele mai grăitoare poveşti ale luptei dintre Îngeri şi Demoni.

Expoziţia de pictură „Adevăr - Compasiune – Toleranţă”, care face înconjurul lumii din anul 2004, a fost găzduită şi prezentată în diverse săli de expoziţie cum ar fi: Naţional Arts Club din New York City, Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite şi Sala Naţională de Expoziţii din Moscova.

După un turneu de mare succes în peste 50 de ţări şi 210 oraşe, expoziţia a ajuns şi în România în anul 2009. De atunci a fost prezentată publicului din mai multe oraşe precum Bucureşti, Suceava, Iaşi, Constanţa, Mangalia, Timişoara, Oradea, Craiova, Tg. Mureş, fiind extrem de apreciată de către vizitatori.

Pierduţi între lumină şi întuneric, între Bine şi Rău

Lucrările din această expoziţie au fost create de un grup de artişti consacraţi. Fiecare tablou reprezintă o poveste adevărată, picturile în stil neo-realist fiind realizate din dorinţa de a ilustra succesul rezistenţei non violente a Binelui în faţa Răului, prin prisma persecuţiei şi torturilor la care sunt supuşi practicanţii Falun Dafa în China zilelor noastre.

Falun Dafa, cunoscută şi sub numele de Falun Gong, o mişcare spirituală din China ce propune renaşterea spirituală a omului modern pe baza principiilor adevăr, bunătate, toleranţă, devenită foarte populară în China între anii 1992 şi 1996, a ajuns în atenţia Partidului Comunist Chinez, din cauza popularităţii sale.

În 1999, liderul de moment al Partidului, Jiang Zemin, a ordonat o campanie de persecuţie fără precedent, căreia i-au căzut victime zeci de milioane de oameni, inclusiv bătrâni şi copii. Deşi iniţial persecuţia avea ca scop declarat eradicarea mişcării spirituale în trei luni, după 14 ani de rezistenţă paşnică în faţa brutalităţii, Falun Gong, primul grup spiritual care a scăpat opresiunii unui regim comunist, devine simbol al renaşterii spirituale a societăţii chineze.

Patru dintre artişti au fost ei înşişi victimele persecuţiei, fiind torturaţi şi bătuţi de către autorităţile chineze în lagăre de muncă forţată şi centre de detenţie din China. Unul dintre ei este încă deţinut în China.

Expoziţia prezintă contrastul dintre serenitatea practicii Falun Gong şi persecuţia şi tortura îndurate în China de mulţi practicanţi Falun Gong, aflaţi la mâna regimului comunist.

Artiştii speră ca, prin expunerea acestor imagini în faţa comunităţii internaţionale, vor putea opri persecuţia iniţiată în anul 1999 de regimul comunist chinez împotriva practicii Falun Gong şi salva vieţi nevinovate. Mesajul final este unul de speranţă şi triumf.

***

Despre artişti

Expoziţia a fost iniţiată de renumitul sculptor chinez Kunlun Zhang, care a fost eliberat în anul 2001 dintr-un lagăr de muncă forţată al Partidului Comunist Chinez, după trei luni de tortură psihică şi fizică. Principala sa formă artistică de exprimare este pictura realistă în ulei, aleasă pentru potenţialul său narativ, accesibilitate şi puritate, după cum menţionează website-ul expoziţiei(en.falunart.org)

- Kunlun Zhang

Kunlun Zhang este unul dintre cei mai renumiţi sculptori din China contemporană. A absolvit Institutul de Artă al Chinei, Departamentul de Sculptură şi de asemenea s-a specializat şi în picturi în ulei şi pictură chineză. A avut funcţia de director al Institutului de Sculptură din cadrul Institutului de Artă din Shangdong, precum şi funcţia de director al Institutului de Cercetare al Sculpturii. Zhang a primit multe premii şi a participat la multe expoziţii în China şi în întreaga lume. Lucrările sale au fost prezentate în mai multe publicaţii, printre care: Cine-i cineva în lume, Enciclopedia Chinezilor Renumiţişi Colecţia lucrărilor de sculptură din lume.În 2001, Zhang a fost prizonier de conştiinţă în China.

Iată un fragment dintr-un interviu acordat de acesta unui reporterpentru Zhengjian/pureinsight.org

Zhang:Trecutul istoric al Chinei datează de acum cinci mii de ani. China are cea mai lungă civilizaţie neîntreruptă din lume, iar cultura sa a uimit omenirea. Cu toate acestea, cultura tradiţională chineză a început să decadă la începutul secolului al XVIII-lea şi a fost complet distrusă ulterior. După ce Jiang Zemin (fostul preşedinte al Chinei) a luat conducerea, [acest proces de] distrugere a înregistrat o intensificare fără precedent. Sub dictatura lui Jiang Zemin, cultura antică chineză şi drepturile omului au devenit un subiect tabu, iar demnitatea umană a fost desconsiderată. Jiang Zemin a interzis Falun Gong care susţine onorabila tradiţie străveche chineză care îi învaţă pe oameni să fie drepţi şi binevoitori. Falun Gong a dobândit popularitate datorită beneficiilor sale în ceea ce priveşte sănătatea fizică şi psihică. S-a dovedit că practicanţii Falun Gong nu mai aveau boli - chiar boli incurabile - după o perioadă scurtă de la începerea acestei practici. Ei au descoperit astfel o viaţă fără probleme medicale şi mentale. Delicvenţi, tineri incorigibili şi cu un comportament urât s-au întors către bunătate după ce au început să practice Falun Gong. Ei au putut găsi adevăratul sens al vieţii. S-a văzut că acesta practică nu necesită publicitate sau propagandă pentru a se răspândi în rândul populaţiei. S-a transmis de la om la om în China. Doar în câţiva ani, peste o sută de milioane de oameni practicau Falun Gong.

Jiang a ordonat modul în care să fie trataţi practicanţii Falun Gong: „falimentaţi-i financiar, ruinaţi-le reputaţia şi exterminaţi-i fizic.” Cred că puteţi conştientiza cum Jiang a utilizat întreaga naţiune, inclusiv sistemul educaţiei şi pe cel legal, armata, agenţiile speciale şi toate nivelurile guvernului de la vârf până la bază pentru a implementa persecuţia. Orice elev care practică Falun Gong sau susţine Falun Gong este privat de educaţie. Presa de stat, televiziunea şi radioul, departamentele pentru afaceri externe şi mulţi alţii au un rol major în persecuţie. Jiang a folosit peste un sfert din bugetul naţional pentru a reprima Falun Gong. Aceasta ne arată dimensiunea extremă a represiunii. Metodele de persecuţie cuprind atât metodele folosite în trecut cât şi altele create în prezent. Există peste o sută de metode de tortură. Vă puteţi imagina cât de nemiloase, crude şi sălbatice sunt acestea.

Am fost arestat de patru ori în China, bătut şi electrocutat cu bastoane electrice. Casa mi-a fost răvăşită. Am fost deţinut în închisoare şi condamnat ilegal la muncă forţată. Apoi, după ce am fost eliberat, nu exista niciun loc în China unde să pot spune adevărul. China este de fapt o închisoare imensă. Fiecare mişcare şi acţiune a mea era urmărită şi puteam fi arestat oricând, fără motiv. Potrivit opiniei publice mondiale nu exista niciun motiv pentru care guvernul chinez nu m-ar fi putut elibera. Chiar şi după ce am fost eliberat, nu mi-a fost redată libertatea. Aceste picturi reflectă sentimentele şi zbuciumul meu din acele momente.

- Xiaoping Chen

Xiaoping Chen este o pictoriţă născută în China, care a dobândit o mare experienţă şi care trăieşte de mai mulţi ani în Canada. Ea a studiat pictura în acuarelă şi ceramica la Universitatea din Mariana în 1997. Lucrările ei au fost expuse în mai multe expoziţii private; ele au fost alese pentru a fi reproduse în diferite locuri, inclusiv sub formă de calendare, cărţi ilustrate şi coperţi. Chen a primit mai multe premii în China. În 1998, ea a fost numită “Artist remarcabil” de către guvernatorul Insulelor Marianei de Nord. Chen a fost Director pentru Artă în cadrul Consiliului Comunităţii de Artă din Richmond, Columbia Britanică, Canada.

- Xiqiang Dong

Xiqiang Dong este un pictor cu experienţă care deţine diferite grade la Academia de Arte Frumoase din Tianjin şi Academia Centrală pentru Arte Frumoase din Beijing, China. A fost profesor şi artist rezident la Academia de Arte Frumoase precum şi artist la Institutul Central de Arte Frumoase. Dong a primit numeroase premii. În 1993, lucrările sale au fost expuse la prestigioasa Galerie de Artă Naţională a Chinei, unde a câştigat cele mai înalte onoruri.

- Kathleen Gillis

Kathleen Gillis este artistă şi profesoară de artă cu Onoruri B.A. la Universitatea din Ottawa. A participat cu lucrările sale la numeroase spectacole şi galerii publice, centre de artă şi galerii comerciale atât în Canada cât şi în străinătate. A primit numeroase subvenţii şi premii la nivel regional, provincial şi naţional. Ea are lucrări incluse în colecţia care se află la Banca de Arte a Consiliului Canadian, oraşul Ottawa, la Universitatea Carleton şi Universitatea Ottawa. Operele ei înfăţişează mai ales peisaje, unele dintre ele fiind la scară mare.