„Tensiunile” din Crimeea au fost desconspirate de „profesionalismul” televiziunilor ruseşti
alte articole
O parte a presei ruse a transmis o situaţie "explozivă" din Crimeea publicând ştiri conform cărora parlamentul Republicii Crimeea a votat joi, în prezenţa unui grup de forţe pro-ruse, în favoarea organizării unui referendum pe tema autonomiei iar apoi a dizolvat Guvernul local, ca măsuri de urgenţă împotriva autorităţilor ”fasciste” de la Kiev.
Din cauza „preluării neconstituţionale a puterii în Ucraina de către naţionalişti radicali susţinuţi de bande înarmate”, pacea şi ordinea din Crimeea sunt „sub ameninţare”, a declarat purtătorul de cuvânt al parlamentului din regiunea autonomă.
Totuşi, „tensiunile” din Crimeea sunt o fabricaţie a parlamentarilor pro-ruşi din această zonă, cât şi a celor de la Kremlin ajunşi încă de luni în peninsulă.
„La putere în Crimeea timp de 12 ani a fost Partidul Regiunilor, partidul pro-Kremlin. Ei au totul de pierdut şi de aceea încearcă să aprindă o revoltă în Crimeea”, a afirmat adjunctul Consiliului Suprem din Crimeea, Leonid Pilunski.
În ultimele zile, mai mulţi parlamentari ruşi care au „aterizat” în regiune ofereau cetăţenia rusă şi îi întrebau pe locuitori dacă vor să facă parte din nou din Rusia, în timp ce parlamentarii din Simferopol, capitala Crimeei, încercau să schimbe, ilegal, Constituţia.
„Ieri, parlamentarii din Partidul Regiunilor au încercat să schimbe Constituţia, în ciuda faptului că parlamentul din Crimeea nu are dreptul prin lege să facă asemenea schimbări” a mai adăugat Pilunski.
Autorităţile locale au organizat protestele pro-Moscova şi au adus mai mulţi tituşkii - mercenari pro-Rusia - pentru a aprinde situaţia şi pentru a crea iluzia unui conflict între ucraineni şi susţinătorii Rusiei.
„Autorităţile din Crimeea au aranjat protestele şi au mobilizat tituşkii - mercenari pro-Rusia”, a precizat adjunctul Consiliului Suprem din Crimeea, Leonid Pilunski.
Interviul, preluat de la membrul opoziţiei, a fost acordat pentru canalul Russia-24 TV într-o tentativă eşuată a televiziunii ruse de a prezenta distorsionat situaţia din Crimeea, conform Euromaidan PR. În timpul interviului, parlamentarul opoziţiei spunea că situaţia din Crimeea este paşnică şi descria neregulile comise de autorităţile locale în timp ce televiziunea rusă difuza scene cu conflictele sângeroase din Kiev.
„Susţinătorii EuroMadainului din Crimeea sunt puţini la număr şi nu reprezintă un pericol pentru nimeni, aşa că ar fi ridicol să spună că ar reprezenta un pericol pentru cineva” a mai adăugat Pilunski.
Dintre cele câteva sute de reprezentaţi pro-ucraineni, o mare parte sunt tătari din Crimeea - etnie persecutată de liderul URSS, Iosef Stalin, la începutul celui de-al doilea război mondial. Aceştia au început să se întoarcă în Ucraina la prăbuşirea blocului sovietic şi se opun cu vehemenţă unei posibile anexări ruseşti.
În timp ce Pilunski prezenta situaţia din Crimeea ca fiind una paşnică, cu susţinătorii Maidanului paşnici şi în număr mic, televiziunea Russia-24 a întrerupt brusc transmisiunea de la faţa locului. Pentru o intervenţie armată oficială în Crimeea, Rusia are nevoie de o ameninţare reală la adresa cetăţenilor ruşi din Crimeea - ceea ce nu există în prezent.
Totuşi, o divizie de autovehicule blindate ruseşti ce au ca scop protejarea ambasadei ruse din oraşul-port Sevastopol au intrat în capitala Crimeei, Simferopol. Sediile parlamentului şi guvernului din Simferopol au fost capturate de un grup neidentificat, iar pe cele două clădiri a fost ridicat steagul Rusiei. În acelaşi timp, Rusia a mai pregătit de luptă trupele de la graniţa vestică a ţării şi a întărit numărul soldaţilor din baza militară de la Sevastopol.